Intercedent

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25136
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Academie voor Economie en Ondernemen
Startdatum: september, februari
Locatie: Australiëlaan 23, Utrecht

Open Dag

20 april 2017

Meer informatie

Ben jij commercieel en heb je mensenkennis? Vind je het leuk om de juiste man of vrouw op de juiste plek te plaatsen? Meld je dan aan voor de opleiding Intercedent bij MBO Utrecht!

De opleiding

Over de opleiding Intercedent

Als intercedent werk je bij een uitzendbureau of een werving- en selectiebureau en zorg jij voor een goede match tussen bedrijven en kandidaten. Tijdens de driejarige opleiding volg je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap en vakken gericht op je toekomstige beroep zoals communicatie, marketing & sales, account analyses, acquisitie en arbeidsrecht. Stagelopen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Vanaf het eerste jaar ga je al aan de slag bij een stage bedrijf.

Als intercedent ben je een echte duizendpoot. Je bent commercieel gedreven, klantgericht, representatief, pro-actief, initiatiefrijk, extravert, ondernemend, daadkrachtig, oplossingsgericht en hebt inlevingsvermogen. Je bent communicatief en sociaal vaardig. Verder ga je correct om met vertrouwelijke informatie en ben je zorgvuldig.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Communicatie
 • Marketing
 • Bedrijfseconomie
 • Sales
 • Account analyses
 • Acquisitie
 • Arbeidsrecht

Kerntaken

 • Onderzoekt de markt en maakt plannen
 • Voert het verkooptraject uit
 • Zorgt voor relatiebeheer en klantenservice
 • Werft, matcht en begeleidt kandidaten

Iets voor jou?

 • Je bent communicatief sterk
 • Je bent ondernemend
 • Je bent sociaal

Wat leer je

Een intercedent is een commerciële duizendpoot. Je bent klantgericht, representatief, ondernemend, daadkrachtig en oplossingsgericht. Wij leren je hoe je marktonderzoek doet en marketingplannen schrijft, hoe je potentiële klanten binnenhaalt en hoe je het contact met bedrijven onderhoudt. Ook leer je bij ons hoe je kandidaten werft, matcht en begeleidt.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan stage lopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In het eerste schooljaar loop je vijf dagen per week stage in schoolperiode 3. In het tweede schooljaar loop je vijf dagen in de week stage, tijdens schoolperiode 2. In het derde schooljaar heb je een (full time) blokstage in het eerste semester.

Studenten lopen voornamelijk stage bij werving en selectiebureaus, dienstverlenende bedrijven, uitzendbureaus en bemiddelingsbureaus voor ZZP’ers.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Intercedent

De intercedent is werkzaam in de uitzendbranche of een verwante branche die zich met arbeidsbemiddeling bezighoudt (wervings- en selectiebureaus, re-integratiebedrijven etc.). Wanneer er wordt gesproken over ‘uitzenden’, kan dit ook betrekking hebben op een andere vorm van arbeidsbemiddeling / flexwerk, zoals detachering werving en selectie, detachering en payroll. Het uitzendbureau waar de intercedent werkzaam is, kan variëren van een bureau dat is aangesloten bij een grote (internationale) keten van uitzendbureaus met vele vestigingen, tot een klein, specialistisch uitzendbureau met slechts één vestiging.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudie

 • Hbo-opleiding HRM

Toelatingseisen

Dit zijn de toelatingseisen:

 • vmbo diploma theoretische- of gemengde leerweg (mits met hoge cijfers) in de sector economie;
 • Bij andere sectoren is in ieder geval wiskunde en/of economie een vereiste;
 • Of je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.

Daarnaast krijg je een AMN-test. De resultaten worden meegenomen bij de intakeprocedure. Ook bekijken we tijdens het intakegesprek welke vorm van begeleiding het beste bij jou past.

Instroommomenten

 • Augustus/september
 • Februari

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2017-2018 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Ben jij boven de 18? Dan heb je bij een voltijd mbo studie recht een studentenreisproduct. Vanaf 1 januari 2017 komen ook mbo studenten onder de 18 jaar in aanmerking voor een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.