Medewerker beheer ICT: helpdesk en support

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25191
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
Academie: ICT Academie
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Vind je het leuk om met computers te werken? Wil je mensen helpen met computerproblemen en ervoor zorgen dat hun computers goed werken? Misschien is de opleiding Medewerker beheer ICT: helpdesk en support bij MBO Utrecht wel iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Medewerker beheer ICT: helpdesk en support

Je werkt graag met computers. Sterker nog: je zorgt er graag voor dat ze werken! Als Medewerker beheer ICT helpdesk en support ben je verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de toegang voor (een deel) van een informatiesysteem. Tijdens de opleiding leer je precies hoe computersystemen werken, hoe je een netwerk samenstelt en hoe je op een helpdesk service verleent. Naast computers zijn de mensen die ermee werken net zo belangrijk.

Op de ICT Academie leiden we je in twee jaar op tot medewerker beheer ICT niveau 3. Je volgt algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen en vaktechnische vakken als elektro, hardware, software, helpdesk, programmeren en Office. Op de academie ben je voornamelijk aan het werk op en in de computer. Je werkt per periode aan opdrachten.

Omdat computers vrijwel overal gebruikt worden, kun je na je opleiding in verschillende sectoren aan de slag. Doorgaans werk je onder leiding van een ICT beheerder. Wil je verder studeren, dan kun je je verder specialiseren in bijvoorbeeld ICT beheer of Netwerkbeheer. Tevens zal er aandacht worden besteed aan “het nieuwe werken” met mobiele apparatuur (smartphones/tablets).

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Netwerk beheer
 • Cisco
 • Elektro
 • ICT security
 • Hardware theorie
 • Software theorie
 • Systeembeheer
 • Helpdesk
 • Programmeren
 • Office

Kerntaken

 • Installeren van hard- en software;
 • Onderhouden en beheren van hard- en software;
 • Ondersteunen van systeemgebruikers.

Iets voor jou?

 • Je hebt interesse in computers, electronica, ict-applicaties
 • Je bent behulpzaam
 • Je bent technisch

Wat leer je

Tijdens de opleiding leer je hoe een computer werkt, van binnen en van buiten. We leren je alles over het samenstellen van de hardware en het installeren van de hard- en software, maar ook over bekabeling en elektrische installaties. We besteden aandacht aan het ‘nieuwe werken’ met mobiele apparatuur zoals smartphones en tablets. Je leert hoe computersystemen werken, hoe je een netwerk samenstelt én hoe je op een helpdesk service verleent. Als medewerker beheer ICT heb je namelijk ook veel contact met de gebruikers van de computers.

Stage (BPV)

Een belangrijk onderdeel van jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming in de vorm van een stage. Gedurende het laatste jaar van je opleiding loop je het hele jaar 3 tot 4 dagen stage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Medewerker beheer ICT: helpdesk en support

Omdat computers vrijwel overal gebruikt worden, kun je in verschillende sectoren aan de slag. Doorgaans werk je onder leiding van een ICT beheerder. Doorleren kan ook, door bijvoorbeeld te kiezen voor de opleiding ICT- en mediabeheerder: systeemengineering.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudie

 • ICT- en mediabeheerder: systeemengineering

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 2

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (oriëntatieles, talentscan en adviesgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Op deze academie leer je hoe je ICT-systemen, computers en netwerken beheert of hoe je applicaties, media of games ontwikkelt. Je hebt ervaring met programmeren of wil dit graag leren. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met het technisch realiseren van games, het programmeren van websites of het ontwikkelen van softwareproducten voor kantoor- en industriële automatisering. Ook integreer je animaties, grafi sche, audiovisuele en functionele componenten. Je leert programmeren voor Androidtelefoons en -tablets. De ICT Academie is Cisco gecertificeerd.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de ICT Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.