Medewerker sport en recreatie

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25500
Leerweg: BOL
Niveau: 2
Duur opleiding: 1 jaar
Academie: Sportacademie Utrecht
Startdatum: september
Locatie: Grebbeberglaan 11, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Helaas is het niet meer mogelijk je aan te melden voor deze opleiding voor schooljaar 2018/2019. Uiteraard helpen we je wel graag verder met het vinden van een opleiding die bij jou past. Stuur een mail met je naam en telefoonnummer naar: aanmelden@mboutrecht.nl. We nemen dan contact met je op voor het plannen van een studiekeuzeadviesgesprek. Geen advies nodig? Je kunt je ook via deze site zelf aanmelden voor een andere niveau 2 opleiding.

Hou je van sporten en wil je anderen graag helpen bij het sporten? Ben je sociaal en enthousiast en vind je het leuk om te assisteren bij sport- en recreatie-activiteiten? Dan is de opleiding Medewerker sport en recreatie misschien wel iets voor jou.

De opleiding

Over de opleiding Medewerker sport en recreatie

Tijdens de eenjarige opleiding Medewerker sport en recreatie leer je hoe je kan assisteren bij allerlei taken binnen de sport- en bewegingswereld. Je krijgt vakken zoals assisteren bij sportactiviteiten, werken in de sport, fitnesstheorie, EHBO en sportvaardigheden en de algemene vakken Nederlands, rekenen en burgerschap. De opleiding Medewerker sport en recreatie is een opleiding waar je ook veel doet. Zo loop je stage bij een sportverenging, bij een zwembad of een fitnessschool en haal je een diploma voor reddend zwemmen voor zwembaden.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Assisteren in de sport
 • Organisatie werkzaamheden (werken in de sport)
 • Keuzedelen ”assistent fitness“, “oriëntatie op ondernemerschap” en “sportspecialisatie (basketbal)”
 • Conditionele vaardigheden

Kerntaken

 • Assisteren bij sport- en bewegingsactiviteiten;
 • Uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van de sport- en bewegingsorganisatie.

Iets voor jou?

 • Je bent sportief
 • Je bent sociaal
 • Je hebt doorzettingsvermogen

Wat leer je

Op de Sportacademie leer je hoe je kunt assisteren bij sport- en bewegingsactiviteiten bij een sportclub, in het zwembad of bij een fitnesscentrum. Je leert hoe je gasten begeleidt en toezicht houdt en hoe je mensen enthousiast krijgt en kunt vermaken. Je weet hoe je volgens voorschriften en instructies werkt en bent alert op het signaleren van bijzonderheden. Praktijkervaring binnen en buiten de opleiding staat bij ons centraal! Zo hebben studenten via ons leerbedrijf Usport in de afgelopen jaren geholpen bij evenementen als het WK Beachvolleybal, de Koningsspelen en sportdagen van

Stage (BPV)

Binnen de niveau 2 opleiding Medewerker sport en recreatie staat praktijkervaring binnen en buiten de opleiding centraal. In het eerste half jaar loop je vijf uur per week stage en in het tweede halfjaar dertien uur per week. Voor het eerste halfjaar kan dit bij een sportvereniging of welzijnsinstelling zijn, de stage in het tweede halfjaar is bij een fitnesscentrum, zwembad of sportvereniging.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Medewerker sport en recreatie?

Met een diploma Medewerker sport en recreatie kun je assisteren bij het geven van trainingen en lessen bij bijvoorbeeld een sportvereniging, zwembad of een fitnesscentrum. Of assisteren bij bewegingsactiviteiten waarbij het meer draait om recreatie, ontspanning of sociale vaardigheden. Je kunt aan de slag bij een sportclub, bij buitensportondernemingen, fitness- en gezondheidscentra, zwembad en sportorganisatiebureaus. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Sport– en bewegingsleider, niveau 3.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudie

 • Opleiding Sport – en bewegingsleider, niveau 3

In een persoonlijk gesprek wordt gekeken of de opleiding op niveau 3 de juiste stap voor jou is.

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:
 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
 • Entreeopleiding (niveau 1)
 • Zwemdiploma A

Je moet op de kennismakingsdag een sporttest (bewegingsbaan & sportclinic) doen. Daarna volgt een studieadviesgesprek. Ook dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Heb jij een gezonde en sportieve leefstijl, of meer dan dat? Ben jij bereid om je in te spannen voor een gezonde samenleving? Dan zou een toekomst in de wereld van sport, bewegen en leefstijl iets voor jou zijn. Je leert onder andere hoe je moet lesgeven en alles over de werking van het menselijk lichaam. Na je opleiding kun je gaan werken als leefstijlcoach, buurtsportcoach, combifunctionaris, sportcoördinator (bij een BSO, trainer bij een sportclub, organisator en begeleider in de outdoor- en recreatiebranche (waarbij je mensen stimuleert om een gezond en actief leven te leiden).

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Sportacademie Utrecht.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.