MHBO commerciële economie

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25148
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: MHBO Academie
Startdatum: september, februari
Locatie: Daltonlaan 300, Utrecht

Open Dag

9 December

10.00 tot 14.00 uur

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in trends? Waar mensen hun geld aan uitgeven en hoe jij hun koopgedrag kan beïnvloeden? Meld je dan aan voor de MHBO-opleiding commerciële economie bij MBO Utrecht.

De opleiding

Over de opleiding MHBO commerciële economie

Consumenten kopen, maar kunnen hun geld maar één keer uitgeven. Ook hebben ze verschillende behoeftes en voorkeuren. Vind jij het boeiend om dit te onderzoeken en te beïnvloeden? Heb je gevoel voor de markt, voor producten of diensten en trends? Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van nieuwe media en hoe je deze effectief kunt inzetten? Zie jij jezelf werken in een nationale of internationale setting? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

De MHBO-opleiding Commerciële economie is zo ingedeeld dat je niet alleen je mbo-diploma haalt en aan het werk kan. Je kunt ook keuzedelen volgen voor een snelle doorstroming naar het hbo. Vakken als algemene economie, bedrijfsadministratie en recht volg je dan al op hbo-niveau. Tijdens de opleiding krijg je les in onder andere online marketing, management & organisatie, vreemde talen en digitale vaardigheden. Vanaf het eerste jaar loop je al stage. Eerst één dag in de week en vanaf het tweede jaar is dat een half jaar per schooljaar.

Beter voorbereid naar het hbo

Met onze MHBO-opleiding ga je beter voorbereid naar het hbo. Door een uitgekiend programma haal je bij ons niet alleen je mbo-diploma (op niveau 4), maar word je bovendien goed voorbereid op een succesvolle en snelle doorstroming naar het hbo. De opleiding is opgezet op basis van het basis en profieldeel (zie de kerntaken). Daarnaast is er een specialisatie door middel van keuzedelen.

De keuzedelen zijn gericht op doorstroming naar het hbo. Maar er is ook de mogelijkheid de keuzedelen te kiezen op basis van doorstroom naar de arbeidsmarkt na het behalen van het mbo-diploma. Wanneer je kiest voor de hbo-keuzedelen krijg je behalve de stof van het reguliere mbo op niveau 4  dus ook

leerstof en methodes uit het propedeusejaar van de aansluitende hbo-opleiding. Omdat het een zwaardere opleiding is, zijn hier dan ook speciale toelatingseisen aan verbonden.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Marketing
 • Management & organisatie
 • Algemene economie
 • Bedrijfseconomie
 • Wiskunde

Kerntaken

Basis: BK1. Je assisteert bij het opstellen van operationele plannen voor de uitwerking van het marketing- en/of communicatiebeleid;
BK2. Je verzorgt on- en offline Marketing- en communicatieactiviteiten;
Profiel: PK1. Je assisteert bij het onderzoeken van de markt;
PK2. Je assisteert bij het verzorgen van de corporate informatie.

Iets voor jou?

 • Je bent sociaal
 • Je bent actief
 • Je bent creatief

Wat leer je

De commerciële wereld is een snelle wereld die voortdurend in verandering is. Geen tijd om achterover te leunen! Wij leren je doelgroepen in kaart te brengen en trends te onderzoeken. Hoe je de wensen van de klant vertaalt naar marketing- en verkoopactiviteiten. Met welke reclamestrategie je een product het best in de markt zet en hoe je social media inzet om jouw doelgroep snel te bereiken. Verder leren we je goed samen te werken en innovatief te zijn.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan stage lopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In het eerste schooljaar loop je één dag in de week stage gedurende het gehele schooljaar (startend na 4 lesweken). In het tweede schooljaar loop je drie dagen in de week stage, tijdens schoolperiode 1 en 4 dagen stage tijdens periode 2. In het derde schooljaar loop je vier dagen in de week stage in schoolperiode 3 en 4. Studenten lopen meestal stage op de marketing communicatie afdeling van een bedrijf.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma MHBO commerciële economie

Na het behalen van je MHBO -en hbo-diploma kun je in verschillende functies aan de slag. Je vertaalt de wensen en behoeften van de klant naar marketing- en verkoopactiviteiten. Je doet onderzoek en stelt plannen op. Je denkt na over de vraag hoe je de producten het beste onder de aandacht kunt brengen: maak je een opvallende reclamecampagne of bedenk je andere manieren? Je zult merken dat geen dag hetzelfde is. MHBO Commerciële Economie is een marktgerichte opleiding met perspectief in marketing en sales.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo International Marketing Management
 • Hbo Commerciële Economie
 • Hbo Communicatiemanagement
 • Hbo International business of Management
 • Hbo Economie & recht (MER).

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Dit zijn de toelatingseisen:

 • Vmbo-diploma: theoretische leerweg in de sector economie (met een voldoende voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en economie);
 • Of je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, met een voldoende voor de vier bovengenoemde vakken.

Daarnaast krijg je een AMN-test. De resultaten worden meegenomen bij de intakeprocedure. Ook bekijken we tijdens het intakegesprek welke vorm van begeleiding het beste bij jou past.

Instroommomenten

 • Augustus/september
 • Februari

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2017-2018 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct Ben jij boven de 18? Dan heb je bij een voltijd mbo studie recht een studentenreisproduct. Vanaf 1 januari 2017 komen ook mbo studenten onder de 18 jaar in aanmerking voor een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Onze MHBO Academie is speciaal ontwikkeld om gemotiveerde studenten met ambitieuze toekomstplannen verder te helpen. Bij ons haal je niet alleen je mbo niveau 4-diploma, maar krijg je ook lessen en methodes uit het hbo propedeusejaar. Het voordeel voor jou is dat je twee à drie jaar praktijkervaring hebt én extra beroepsgerichte vakken volgt voor het hbo. Op deze manier ga je goed voorbereid naar het hbo.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de MHBO Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.