MHBO excellent commerciële economie

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25148
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: MHBO Academie
Startdatum: september
Locatie: Daltonlaan 300, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Heb jij interesse in economie? Ben je ambitieus en wil je in twee tot drie jaar je mbo-diploma halen zodat je door kunt leren op het hbo? Meld je dan aan voor de MHBO-opleiding Excellent commerciële economie.

De opleiding

Over de opleiding MHBO excellent commerciële economie

Ben jij die goede, ambitieuze student met interesse voor economie? Kies dan voor deze opleiding!

Met de MHBO-opleiding Excellent commerciële economie ga je beter voorbereid naar het hbo. Naast de mbo-niveau 4 stof krijg je namelijk ook vakken als algemene economie, statistiek, recht, bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie uit het propedeusejaar van het hbo. Tijdens de opleiding volg je vakken als online marketing, management & organisatie en digitale vaardigheden en Nederlands, Engels en Spaans. Gedurende de opleiding loop je stage.

Beter voorbereid naar het hbo

De opleiding is opgezet op basis van het basis en profieldeel (zie de kerntaken).Daarnaast is er een specialisatie door middel van keuzedelen. De keuzedelen zijn gericht op doorstroming naar het HBO. Behalve de stof van het reguliere mbo op niveau 4 krijg je dus ook leerstof en methodes uit het propedeusejaar van het hbo. Dit is een versnelde en zwaardere opleiding. Hieraan zijn dan ook speciale toelatingseisen verbonden.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Marketing
 • Management & organisatie
 • Algemene economie
 • Bedrijfseconomie
 • Wiskunde

Kerntaken

 • Basis: B1-K1. Je assisteert bij het opstellen van operationele plannen voor de uitwerking van het marketing- en/of communicatiebeleid;
 • B1-K2. Je verzorgt on- en offline Marketing- en communicatieactiviteiten;
 • Profiel: P1-K1. Je assisteert bij het onderzoeken van de markt;
 • P1-K2. Je assisteert bij het verzorgen van de corporate informatie.

Iets voor jou?

 • Je bent ambitieus
 • Je bent creatief
 • Je bent innovatief

Wat leer je

De commerciële wereld is een snelle wereld die voortdurend in verandering is. Geen tijd om achterover te leunen! Wij leren je doelgroepen in kaart te brengen en trends te onderzoeken. Marketingplannen te maken en te beoordelen. Met welke reclamestrategie je een product het best in de markt zet, hoe je social media inzet om jouw doelgroep snel te bereiken en hoe je (financiële) budgetten bewaakt. En we leren je goed samenwerken en innovatief zijn. Zo zul je tijdens de opleiding bijvoorbeeld zelf een product bedenken, ontwikkelen en in de markt zetten.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan stage lopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In het eerste schooljaar loop je één dag in de week stage gedurende het gehele schooljaar (startend na 4 lesweken). In het tweede schooljaar loop je drie dagen in de week stage, tijdens schoolperiode 1 en 4 dagen stage tijdens periode 2. In het derde schooljaar loop je vier dagen in de week stage in schoolperiode 3 en 4. Studenten lopen meestal stage op de marketing communicatie afdeling van een bedrijf.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma MHBO excellent commerciële economie

Na je opleiding MHBO excellent commerciële economie kun je natuurlijk een baan gaan zoeken, bijvoorbeeld als Marketing -of Communicatiemedewerker. Maar je kunt ook verder studeren en doorstromen naar het hbo. Daar is deze opleiding perfect op afgestemd.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo International Marketing Management
 • Hbo Commerciële Economie
 • Hbo Communicatiemanagement
 • Hbo International business of Management
 • Hbo Economie & recht (MER).

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je tot een jaar eerder je diploma halen.

De kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Onze MHBO Academie is speciaal ontwikkeld om gemotiveerde studenten met ambitieuze toekomstplannen verder te helpen. Bij ons haal je niet alleen je mbo niveau 4-diploma, maar krijg je ook lessen en methodes uit het hbo propedeusejaar. Het voordeel voor jou is dat je twee à drie jaar praktijkervaring hebt én extra beroepsgerichte vakken volgt voor het hbo. Op deze manier ga je goed voorbereid naar het hbo.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de MHBO Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.