MHBO excellent journalistiek en communicatie

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25148
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: MHBO Academie
Startdatum: september
Locatie: Daltonlaan 300, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Heb jij iets met schrijven, ben je geïnteresseerd in media en wil jij later in de journalistiek of communicatie aan de slag? Dan is de opleiding Journalistiek en Communicatie bij MBO Utrecht zeker iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding MHBO excellent journalistiek en communicatie

Heb je iets met schrijven, interviewen, nieuws signaleren? Houd je ervan om mensen iets duidelijk uit te leggen en om een boodschap zo helder mogelijk voor het voetlicht te brengen? Ben je thuis op internet, geïnteresseerd in de media en altijd op zoek naar de nieuwste informatie? Zie je jezelf als journalist, bureauredacteur, of uitgever van boeken of tijdschriften? Lijkt het je wat om als pr-functionaris, communicatieadviseur of persvoorlichter te werken? Dan is jouw studiekeuze simpel: Journalistiek en Communicatie!

In de opleiding MHBO Journalistiek en Communicatie word je opgeleid tot medewerker marketing & communicatie. Daarnaast word je voorbereid op een vervolgstudie op het hbo. Eén derde deel van de studie bestaat uit theorie zoals marketing, talen en burgerschap, één derde uit keuzedelen zoals camerajournalistiek, mediageschiedenis en psychologie/communicatieleer en één derde uit stage. Een aantal vakken zoals statistiek, redactioneel schrijven en filosofie krijg je op hbo-niveau.

Voordelen MHBO

Natuurlijk kun je na het vmbo theoretische leerweg ook via de havo naar het hbo. In vergelijking met die leerroute biedt het MHBO de volgende voordelen:

In vergelijking met de havo is het MHBO een meer beroepsgerichte en praktijkgerichte opleiding, met stage (beroepspraktijkvorming) en veel beroepsgerichte vakken.
Je krijgt onder andere veel contacturen voor Nederlands en verwante vakken en je wordt geleidelijk op het propedeuseniveau van het hbo gebracht.
Hierdoor ben je uitstekend voorbereid op een vervolgstudie in het hbo.

De opleiding is opgezet op basis van het basis- en profieldeel (zie de kerntaken). Daarnaast is er een specialisatie door middel van keuzedelen. De keuzedelen zijn gericht op doorstroming naar het HBO, Journalistiek en/of Communicatie. Maar er is ook de mogelijkheid de keuzedelen te kiezen op basis van doorstroom naar de arbeidsmarkt na het behalen van het MBO-diploma.

Wanneer je kiest voor de HBO-keuzedelen krijg je behalve de stof van het reguliere mbo op niveau 4  dus ook leerstof en methodes uit het propedeusejaar van de aansluitende hbo-opleiding. Omdat het een verzwaarde opleiding betreft zijn hier dan ook speciale toelatingseisen aan verbonden.

Kerntaken

Basis: BK1. Je assisteert bij het opstellen van operationele plannen voor de uitwerking van het marketing- en/of communicatiebeleid.
BK2. Je verzorgt on- en offline Marketing- en communicatieactiviteiten
Profiel: PK1. Je assisteert bij het onderzoeken van de markt.
PK2. Je assisteert bij het verzorgen van de corporate informatie.

Iets voor jou?

 • Je bent nieuwsgierig
 • Je bent sociaal
 • Je hebt doorzettingsvermogen

Wat leer je

Tijdens de opleiding leer je onderzoek doen naar doelgroepen en ontdek je op welke manier je die verschillende groepen het best kunt benaderen. Je leert over marketing en hoe je een communicatieplan maakt, maar ook hoe je schrijft, filmt en monteert. Je krijgt veel theorie, maar daarnaast ook projectvakken waarin je alles dat je geleerd hebt kunt toepassen.

Nieuwsgierig? Je kunt al een dag meelopen op school om te kijken of de studie echt iets voor jou is!

Stage (BPV)

Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan stage lopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In het eerste schooljaar gaan alle leerlingen één dag in de week op stage. In het tweede schooljaar loop je drie dagen in de week stage, tijdens schoolperiode 1 en 4 dagen in de week stage tijdens schoolperiode 2. In het derde schooljaar loop je vier dagen in de week stage in schoolperiode 3 en 4.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma MHBO journalistiek en communicatie

Na het behalen van je MHBO journalistiek en communicatie-en hbo-diploma kun je, afhankelijk van je specialisatie, in verschillende functies aan de slag.

 • Journalistiek & Media: je kunt aan de slag als journalist of (eind)redacteur bij een krant of tijdschrift, de radio of tv. Als productmanager/redacteur maak je een tv- of radioprogramma of ontwikkel je een nieuw computerspel. Als uitgever/marketingmanager zet je een glossy tijdschrift in de markt of geef je boeken uit;
 • Communicatiemanagement: je kunt als communicatieprofessional aan de slag bij een advies- of reclamebureau. Maar ook op de pr-afdeling van een overheidsinstelling of non-profit organisatie. Je houdt je bezig met interne en externe communicatie, public relations en persvoorlichting. Je schrijft persberichten en brochures en beoordeelt de campagnevoorstellen van een reclamebureau. Je organiseert evenementen en persconferenties.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Nieuws & Media (Hogeschool van Amsterdam)
 • Redactie & Mediaproductie (Hogeschool van Amsterdam)
 • Informatie & Media (Hogeschool van Amsterdam)
 • Media, Marketing & Publishing (Hogeschool van Amsterdam)
 • Reclame, Marketing & Communicatie (Hogeschool van Amsterdam)
 • Journalistiek (Hogeschool Utrecht)
 • Communicatiemanagement (Hogeschool Utrecht)
 • Communicatiesystemen (Hogeschool Utrecht)
 • International Communications and Media (Hogeschool Utrecht
 • Digitale media en Communicatie (Hogeschool Utrecht)
 • Eventmanagement (Hogeschool Utrecht)

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Onze MHBO Academie is speciaal ontwikkeld om gemotiveerde studenten met ambitieuze toekomstplannen verder te helpen. Bij ons haal je niet alleen je mbo niveau 4-diploma, maar krijg je ook lessen en methodes uit het hbo propedeusejaar. Het voordeel voor jou is dat je twee à drie jaar praktijkervaring hebt én extra beroepsgerichte vakken volgt voor het hbo. Op deze manier ga je goed voorbereid naar het hbo.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de MHBO Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.