MHBO excellent juridisch administratieve beroepen

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25145
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: MHBO Academie
Startdatum: september
Locatie: Australiëlaan 23, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Lijkt het je leuk om mensen later te ondersteunen op juridisch gebied? En wil je daarvoor naar het hbo? Dan is de opleiding MHBO excellent juridisch administratieve beroepen beroepen bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding MHBO excellent juridisch administratieve beroepen

De medewerker juridisch administratieve beroepen verricht ondersteunende administratieve werkzaamheden in een juridische context in overheids-, profit- en non-profitorganisaties. In de juridisch-administratieve werkvelden is de groei van shared service centra/klant contact centra als werkomgeving relevant.

Wat doet een juridisch-administratief dienstverlener?

De juridisch-administratief dienstverlener is werkzaam in organisaties op het gebied van:

 • openbaar bestuur: bijv. Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, rechterlijke instanties, Kadaster, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en diverse zelfstandige bestuursorganen.
 • sociale zekerheid: bijv. afdelingen inkomen en zorg van gemeenten, UWV, SVB, schuldhulpverlening en diverse instanties binnen de sociale zekerheid waarbij de werkzaamheden gericht zijn op klantcontact en het werken aan klantdossiers.
 • zakelijke dienstverlening: rechtsdienstverlening, bijv. ter ondersteuning van notariaat, deurwaarderspraktijk, incassobranche, inkomensbeheer, advocatuur, Kamers van Koophandel, rechtbanken/OM, verzekeraars, makelaardij, bewind voering en woningbouwcorporaties.

In de zakelijke dienstverlening is het ondersteunen van trajecten op het gebied van financieel-juridische bijstand (bijv. inkomensbeheer en schuldhulpverlening) een duidelijke groeimarkt. De ondersteunende werkzaamheden worden uitgevoerd op basis van specifieke klantvragen, dan wel in opdracht van de organisatie waar de medewerker werkzaam is.

Wat doet een medewerker HRM?

De medewerker HRM houdt zich bezig met personeelsaangelegenheden. Bij sommige organisaties is ook de salarisadministratie onderdeel van de afdeling HRM. De medewerker HRM kan werkzaam zijn binnen elke organisatie met een afdeling HRM bij overheids-, profit- en non-profitorganisaties.

Ook de grootte van de organisatie kan variëren van een kleine organisatie waar de medewerker (ondersteunende) HRM taken combineert met andere (ondersteunende) taken, tot een grote organisatie waar hij op een ruim opgezette afdeling HRM werkt.

Er ontstaan daarnaast steeds meer HR(M) shared service centra waar de medewerker werkzaam kan zijn. In een dergelijk center wordt de (standaard) HR-dienstverlening voor aangesloten organisaties uitgevoerd. Een voorbeeld hiervan is het shared service center van de ministeries dat moderne, geüniformeerde en efficiënte dienstverlening levert op het gebied van geautomatiseerde administratieve afhandeling van personele processen.

Kerntaken

Juridisch Administratief Dienstverlener

 • Verzorgt klantcontact bij juridisch-administratieve dienstverlening;
 • Verricht (juridische) dossierwerkzaamheden;
 • Behandelt (financieel) juridische aanvragen en opdrachten.

Medewerker Human Resource Management

 • Verzorgt klantcontact bij juridisch-administratieve dienstverlening;
 • Verricht (juridische) dossierwerkzaamheden;
 • Verricht de personeelsadministratie en ondersteunt bij diverse HRM processen.

 

Wat leer je

Als juridisch administratief dienstverlener sta je middenin de maatschappij. Recht bestaat namelijk niet alleen uit wetten, maar ook uit regels die beschrijven hoe we met elkaar omgaan. Tijdens projecten leer je wetten toepassen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je als vluchteling in Nederland komt, of werkeloos wordt? Wij leren je zelfstandig en geordend werken, kritisch luisteren en contact leggen met cliënten

Als medewerker HRM zorg jij ervoor dat het personeelsbeleid bij een organisatie op rolletjes loopt. Wij leren je hoe je contracten opstelt, ziekte- en vakantieverlof regelt en hoe je een personeelsadministratie bijhoudt. Tijdens de opleiding zijn er regelmatig gastlessen, bijvoorbeeld van een rechter-commissaris en een HRM- specialist, en we gaan op excursie naar een rechtbank en de Tweede Kamer.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In schooljaar 2 loop je het eerste half jaar vier dagen per week stage binnen de juridische beroepspraktijk. In leerjaar 3 loop je het tweede half jaar drie dagen stage bij een bedrijf in de uitstroomrichting die je dan gekozen hebt

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma MHBO juridisch administratief dienstverlener

De juridisch-administratief dienstverlener is werkzaam in organisaties op het gebied van:

 • Openbaar bestuur: bijv. Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, rechterlijke instanties, Kadaster, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en diverse zelfstandige bestuursorganen.
 • Sociale zekerheid: bijv. afdelingen inkomen en zorg van gemeenten, UWV, SVB, schuldhulpverlening en diverse instanties binnen de sociale zekerheid waarbij de werkzaamheden gericht zijn op klantcontact en het werken aan klantdossiers.
 • Zakelijke dienstverlening: rechtsdienstverlening, bijv. ter ondersteuning van notariaat, deurwaarderspraktijk, incassobranche, inkomensbeheer, advocatuur, Kamers van Koophandel, rechtbanken/OM, verzekeraars, makelaardij, bewind voering en woningbouwcorporaties.

Wat kun je met een diploma MHBO Medewerker HRM?

De medewerker HRM houdt zich bezig met personeelsaangelegenheden. Bij sommige organisaties is ook de salarisadministratie onderdeel van de afdeling HRM. De medewerker HRM kan werkzaam zijn binnen elke organisatie met een afdeling HRM bij overheids-, profit- en non-profitorganisaties.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Met de opleiding Zakelijke dienstverlening, doorstromen richting hbo Recht.
 • Met de opleiding Openbaar bestuur, doorstromen richting hbo MER.
 • Met de opleiding Sociale zekerheid, doorstromen richting hbo Sociaal Juridische Dienstverlening.
 • Met de opleiding Personeel & arbeid, doorstromen richting hbo Personeel & Arbeid

Toelatingseisen

De toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommoment

 • Augustus/september 2018

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je tot een jaar eerder je diploma halen.

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

De academie

Onze MHBO Academie is speciaal ontwikkeld om gemotiveerde studenten met ambitieuze toekomstplannen verder te helpen. Bij ons haal je niet alleen je mbo niveau 4-diploma, maar krijg je ook lessen en methodes uit het hbo propedeusejaar. Het voordeel voor jou is dat je twee à drie jaar praktijkervaring hebt én extra beroepsgerichte vakken volgt voor het hbo. Op deze manier ga je goed voorbereid naar het hbo.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de MHBO Academie.

 

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.