Middenkader engineering richting: robotica

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25297
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Academie: Academie voor Techniek
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Ben jij gefascineerd door robots? En wil jij één van de experts worden die robots maakt, repareert of programmeert? Kies dan voor de opleiding Middenkader engineering richting: robotica bij MBO Utrecht!

De opleiding

Over de opleidingsrichting: Middenkader engineering richting: robotica

Ben jij klaar voor de robots van de toekomst? Wil jij één van de experts worden die robots maakt, repareert of programmeert? Kies dan voor Middenkader engineering richting: robotica!

Steeds meer bedrijven zetten robots in om werk te doen dat tot nu toe alleen door mensen werd gedaan. Hierbij kun je denken aan productielijnen in fabrieken, 3D printers, maar ook aan robots die mensen helpen om complexe werkzaamheden eenvoudiger te maken.

Volgens experts staan we aan het begin van een nieuwe industriële revolutie die ervoor zorgt dat robots straks een groot deel van ons leven uitmaken. Wil jij straks één van de experts zijn die wordt ingezet als die robots gemaakt, gerepareerd of geprogrammeerd moeten worden? Kies dan voor de opleidingsrichting Middenkader Engineering: Robotica. Bij deze uitstroomrichting van de opleiding Middenkader Engineering volg je al in eerste jaar vakken van Robotica, zodat je na vier jaar tijd als echte expert aan het werk kunt gaan!

Als je voor deze opleiding kiest komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Smart machines (intelligente elektronica)
 • Robotbesturing
 • Datacommunicatie
 • Mechanica (omgaan met bewegingen)
 • CAD (het digitaal ontwerpen en maken van onderdelen)

Bij deze opleidingsrichting leer je hoe je robots in elkaar kunt zetten, hoe je ze kunt besturen en hoe je ze kunt onderhouden. Zo haal je nu al de toekomst in huis!

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Programmeren
 • Besturingstechniek
 • CAD tekenen
 • Elektronica
 • Mechanica
 • Digitale Techniek
 • Projectmatig werken
 • Praktijk Mechanica

Kerntaken

 • Ontwerpt producten of systemen
 • Bereidt productiewerk voor
 • Begeleidt productiewerk
 • Onderhoudt producten en systemen

Wat leer je

Tijdens de opleiding ben je met je hoofd én je handen bezig. Je leert hoe je robots in elkaar zet, hoe je ze kunt besturen én hoe je ze onderhoudt. Je komt van alles te weten over smart machines, robotbesturing, datacommunicatie en mechanica. Ook leer je werken met CAD programma’s zodat je onderdelen kunt ontwerpen, tekenen en maken. We gaan veel op excursie naar bedrijven en nodigen ook sprekers uit het bedrijfsleven uit op school. In de lessen gebruiken we de nieuwste technische software.

Stage (BPV)

Tijdens de BPV werk je aan de kerntaken die horen bij je opleiding. Je oefent beroepsvaardigheden en je ontwikkelt een professionele beroepshouding. Hierbij word je begeleid door de praktijkbegeleider. Hij/zij is jouw eerste aanspreekpunt in het leerbedrijf. Vanuit de school word je begeleid door de BPV-begeleider.

In het eerste en tweede leerjaar loop je 10 weken stage. In het derde en vierde leerjaar 20 weken. Je mag stage lopen bij elk erkend leerbedrijf voor de opleiding Engineering, dat mag een elektrotechnisch bedrijf zijn, een bedrijf op het gebied van automatisering of een mechanisatie bedrijf. Je mag zelf kiezen bij welke afdeling je de stage wilt doen: zoals op de ontwerpafdeling, de tekenkamer, programmaontwikkeling, de productie of als onderhoudsmonteur.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Middenkader engineering richting: robotica?

Na je opleiding kun je onder andere aan het werk als projectleider, ontwerper, ontwikkelaar, tekenaar of  onderhoudstechnicus in de robottechniek en automatisering.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Electrical Engineering
 • Hbo Technische informatica
 • Hbo Mechatronica

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (introductie opleiding, bedrijfsbezoek en kennismakingsgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

We vinden persoonlijke aandacht voor de student heel belangrijk en hebben daarom gekozen voor een kleinschalige opzet van de opleiding. Het maximale aantal studenten dat we kunnen toelaten is 25.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je tot een jaar eerder je diploma halen.

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Met een opleiding Bouwkunde of Infratechniek kun je veel kanten op, bijvoorbeeld bij een van de vele bouw-, waterbouw- of wegenbouwbedrijven. Kies je voor de vormgevingskant, dan zien we je waarschijnlijk terug bij een architecten- of adviesbureau of ga je richting de interieurarchitectuur. Ook werken als makelaar, inkoper of adviseur bij een gemeente behoort tot de mogelijkheden.

Middenkader engineering is een brede technische opleiding waarbij je in het derde studiejaar kiest voor de uitstroomrichting electrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica. Je leert tijdens de opleiding hoe je technische installaties kunt ontwerpen, testen, installeren en laten werken. Je kunt aan de slag als projectleider, ontwerper, werkvoorbereider, calculator, tekenaar of bijvoorbeeld als inkoper bij een elektrotechnisch installatiebedrijf.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.