Middenkader engineering richting: zorgtechnicus

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25297
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Academie: Academie voor Techniek
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Ben je gefascineerd door de elektronica en mechanica achter een apparaat? En wil jij later aan de slag in de zorg? Dan is de opleiding Middenkader engineering richting: zorgtechnicus bij MBO Utrecht misschien wel iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Middenkader engineering richting: zorgtechnicus

Als zorgtechnicus heb je meerdere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld technicus worden in een ziekenhuis of zorginstelling en de apparatuur onderhouden. Of voor een thuiszorgorganisatie aanpassingen regelen bij mensen thuis, zoals automatische liften en deuren of het regelen van licht, en temperatuur.

Daarbij gaat het om het vinden van creatieve technische oplossingen, die aangepast op de behoefte van de mens worden toegepast. Zo lever je een bijdrage aan het zelfstandig leven
van mensen. Denk bijvoorbeeld eens aan elektronische hulpmiddelen die ervoor zorgen dat iemand die niet goed loopt toch bewegingsvrijheid krijgt.

In vier jaar tijd leiden wij je op tot zorgtechnicus. Naast algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen, volg je vakken die meer gericht zijn op je toekomstige beroep. Dat zijn technische vakken als elektronica, mechanica en CAD tekenen, maar ook zorgvakken als anatomie, fysiologie en ziektebeelden. En je leert hoe je een klant kunt begeleiden. In elk leerjaar loop je stage.

Iets voor jou?

 • Je hebt technisch inzicht
 • Je zorgt voor mensen
 • Je bent creatief
 • Je hebt een voorliefde voor exacte vakken

Wat leer je

Tijdens de opleiding ben je met je hoofd én je handen bezig. Je doorloopt de vier fasen van het werkproces: het ontwerpen, de werkvoorbereiding, de productie en de installatie/onderhoud. Gedurende je opleiding ga je veel op excursie naar instellingen en nodigen we ook sprekers uit het bedrijfsleven uit op school. Het onderwijs is veel projectmatig en we gebruiken in de lessen de nieuwste technische software. . Voor de zorgvakken volg je een dag in de week onderwijs bij de zorgacademie.

Stage (BPV)

Tijdens de BPV werk je aan de kerntaken die horen bij je opleiding. Je oefent beroepsvaardigheden en je ontwikkelt een professionele beroepshouding. Hierbij word je begeleid door de praktijkbegeleider. Hij/zij is jouw eerste aanspreekpunt in het leerbedrijf. Vanuit de school word je begeleid door de BPV-begeleider.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Middenkader engineering richting: zorgtechnicus?

Met een mbo-diploma Middenkader engineering – Zorgtechnicus op zak kun je aan de slag als projectleider, ontwerper, ontwikkelaar, installateur of onderhoudstechnicus bij bijvoorbeeld een ziekenhuis, verpleeghuis of thuiszorgorganisatie. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleiding Techniek of bedrijfskunde.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo-opleiding Techniek
 • Hbo-opleiding bedrijfskunde

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (introductie opleiding, bedrijfsbezoek en kennismakingsgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

We vinden persoonlijke aandacht voor de student heel belangrijk en hebben daarom gekozen voor een kleinschalige opzet van de opleiding. Het maximale aantal studenten dat we kunnen toelaten is 25.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je een half jaar eerder je diploma halen.

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Met een opleiding Bouwkunde of Infratechniek kun je veel kanten op, bijvoorbeeld bij een van de vele bouw-, waterbouw- of wegenbouwbedrijven. Kies je voor de vormgevingskant, dan zien we je waarschijnlijk terug bij een architecten- of adviesbureau of ga je richting de interieurarchitectuur. Ook werken als makelaar, inkoper of adviseur bij een gemeente behoort tot de mogelijkheden.

Middenkader engineering is een brede technische opleiding waarbij je in het derde studiejaar kiest voor de uitstroomrichting electrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica. Je leert tijdens de opleiding hoe je technische installaties kunt ontwerpen, testen, installeren en laten werken. Je kunt aan de slag als projectleider, ontwerper, werkvoorbereider, calculator, tekenaar of bijvoorbeeld als inkoper bij een elektrotechnisch installatiebedrijf.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.