Middenkaderfunctionaris infra

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25105
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Academie: Academie voor Techniek
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Denk jij weleens na over de aanleg van wegen en bruggen? Heb jij een passie voor wegen en waterwerken als sluizen en dammen?  Schrik je niet van vieze handen en ben je technisch aangelegd? Meld je dan aan voor de opleiding Middenkaderfunctionaris infra bij MBO Utrecht!

De opleiding

Over de opleiding Middenkaderfunctionaris infra

De opleiding Middenkaderfunctionaris infra is een brede opleiding op niveau 4. De basisopleiding is voor een deel hetzelfde als de middenkaderfunctionaris bouw, maar je start vanaf dag één met een infra gerelateerd project. Naast algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en wiskunde krijg je technische vakken die gekoppeld zijn aan realistische projecten, in jouw geval dus infra-technische vraagstukken.

Een deel van de opleiding speelt zich in de praktijk af. Je komt in aanraking met bedrijven die actief zijn in de grond-, wegen- en waterbouw. In alle leerjaren loop je stage, de BPV (Beroeps Praktijkvorming). De opleiding is kleinschalig en er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Maatwerktrajecten zijn mogelijk.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Grondmechanica
 • Landmeten
 • Constructieleer
 • Uitvoering
 • Beheer & onderhoud
 • Kostenraming maken

Kerntaken

 • Verzamelt, verwerkt en integreert projectinformatie
 • Bereid infrawerk voor
 • Begeleid uitvoering van infrawerk

Iets voor jou?

 • Je hebt aanleg voor/interesse in techniek
 • Je kunt goed rekenen
 • Je hebt interesse in grond-, wegen- en waterbouw

 

Wat leer je

De opleiding Middenkaderfunctionaris infra is vooral een op de praktijkgerichte opleiding met een opbouwende complexiteit. Zo werk je in het eerste jaar aan verschillende projecten zoals een sportpark, park met brug, bruggenbouw, een aanlegsteiger en een haven. Naast het ontwerp, de 3-D modellen en technische tekeningen, krijg je ook lessen zoals constructieleer, sterkte berekenen, materialenleer, bouwfysica en praktijk. Deze lessen ondersteunen jou en je projectgroep bij het realiseren van dit project. Tijdens de opleiding ga je bij verschillende keuzedelen lessen volgen in je profielkeuze. De lessen spitsen zich toe op de asfaltwegenbouw en waterwerken.

Stage (BPV)

De beste manier om kennis te maken met je toekomstige beroep is werken of stagelopen in een bedrijf. Een belangrijk en verplicht onderdeel van je opleiding bestaat dan ook uit BPV (Beroeps Praktijkvorming). Gedurende de opleiding Middenkaderfunctionaris infra moet je in alle schooljaren stage (BPV) lopen. Elk jaar loop je in de laatste schoolperiode tien tot twintig weken fulltime stage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Bouwkunde/infra?

Na de opleiding kun je op veel plekken aan de slag. Bijvoorbeeld als calculator/werkvoorbereider, modelleur/tekenaar bij een wegenbouwer, aannemersbedrijf, opzichter bij een gemeente of als assistent-projectleider. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleiding Ruimtelijke ontwikkeling (Built Environment) of Civiele techniek of een bij de Kaderopleiding voor Ondernemers in het Bouwbedrijf (KOB).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Kaderopleiding voor Ondernemers in het Bouwbedrijf (KOB)
 • Hbo Ruimtelijke ontwikkeling
 • Hbo Civiele techniek

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (introductie opleiding, bedrijfsbezoek en kennismakingsgesprek)  en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om je opleiding te versnellen, vraag hiernaar tijdens het kennismakingsgesprek.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

De kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Met een opleiding Bouwkunde of Infratechniek kun je veel kanten op, bijvoorbeeld bij een van de vele bouw-, waterbouw- of wegenbouwbedrijven. Kies je voor de vormgevingskant, dan zien we je waarschijnlijk terug bij een architecten- of adviesbureau of ga je richting de interieurarchitectuur. Ook werken als makelaar, inkoper of adviseur bij een gemeente behoort tot de mogelijkheden.

Middenkader engineering is een brede technische opleiding waarbij je in het derde studiejaar kiest voor de uitstroomrichting electrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica, robotica of zorgtechnicus (i.s.m. de Zorgacademie). Je leert tijdens de opleiding hoe je technische installaties kunt ontwerpen, testen, installeren en laten werken. Je kunt aan de slag als projectleider, ontwerper, werkvoorbereider, calculator, tekenaar of bijvoorbeeld als inkoper bij een elektrotechnisch installatiebedrijf.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.