Music industry professional (MIP)

Aanmelden gesloten

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25199
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Herman Brood Academie
Startdatum: september
Locatie: Bontekoelaan 1, Utrecht

Open Dag

9 februari

11.00 tot 16.00 uur

Meer informatie

Let op: Helaas is aanmelden voor het schooljaar 2018/2019 niet meer mogelijk voor Herman Brood Academie. Aanmelden voor schooljaar 2019/2020 kan weer vanaf 1 december 2018.

Wil jij de muziekindustrie in? Niet op het podium, maar achter de schermen? Wil jij al je energie stoppen in het succesvol maken van artiesten en acts? De opleiding Music industry professional bij de Herman Brood Academie is de perfecte opleiding voor een loopbaan als (band/tour) manager, boeker, organisator of programmeur.

De opleiding

Over de opleiding Music industry professional (MIP)

Achter de schermen van de culturele sector is er vaak een heel team werkzaam dat de zakelijke en productionele kant regelt. Ben jij gefascineerd door popmuziek? Wil jij al je energie stoppen in het succesvol maken van artiesten en acts? Zie jij jezelf als boeker een artiest ‘verkopen’ aan podia en festivals? Wil jij een artiestenmanager ondersteunen bij het selecteren van acts en het uitvoeren van carrièreplannen van artiesten? Of zie je jezelf juist actief in deze rol? Help jij mee bij de productie van een cd-release of evenement? Wil jij werken bij een festival of poppodium? Of heb je altijd de droom gehad om bij een muzieklabel aan de slag te gaan? Dan ben je bij de in Nederland unieke opleiding Music industry professional van de HBA aan het juiste adres.

In de driejarige opleiding Music industry professional (MIP) leer je jezelf en je drijfveren beter kennen. Je leert van alles over hoe de muziekindustrie werkt, over de marketing en promotie van artiesten en het organiseren van optredens en festivals. Realistisch leren is het uitgangspunt van de HBA. Zo organiseer je – samen met de andere opleidingen – onder andere ‘Herman Brood Academie On Tour’. Je werkt dus niet alleen fictief, jouw plannen voer je echt uit. Vanaf het eerste jaar bouw je al aan je CV. Daarbij word je ondersteund door ons docententeam dat zelf middenin de muziekwereld staat.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Music Industry

Heb je altijd al willen weten wat een artist manager, programmeur of label precies doet? In de lessen muziekindustrie leer je welke banen er precies in de culturele sector zijn, welke mensen er op deze functies zitten en hoe de verschillende geldstromen binnen deze functies lopen. Je leert wat een branche professional allemaal moet weten en kunnen. Met wie werk je samen? Welke (online) media worden er gebruikt en waarom. Al dit soort vragen en meer worden in deze lessen behandeld.

 • Business communication

Het schrijven van een goede, zakelijke e-mail is vaak een lastige klus en je briljante idee pitchen aan een groep mensen blijft een spannende aangelegenheid. Tijdens deze lessen leer je hoe je mails opstelt en hoe je je beter kunt presenteren. Ook leer je hoe je vergaderingen opzet, leidt en hoe je na afloop een verslag maakt.

 • Projects

In ieder lesblok krijg je les van een externe music professional. Van labelmanager tot boeker, van promoter tot programmeur; in acht weken leren ze je de fijne kneepjes van hun vak. Ieder jaar wordt er gekeken naar de ontwikkelingen in de industrie en gaan we op zoek naar een expert om je up to date informatie te bieden binnen zijn of haar deskundigheid. In eerdere jaren hebben mensen als Pim Lauwerier (Noah’s Ark), Cinderella Schaap (PIMP), Jasper van Vugt (freelance muziekjournalist) Richard Sleeger (Bureau Zwaardvis) en Waldo Volmer (Gigant) al hun kennis op de Herman Brood Academie gedeeld.

 • Career planning

Het verschil tussen een succesvol evenement en een lege zaal zit vaker in het te laat beginnen aan, dan in het niet goed bedenken van promotie. In het vak Career planning ga je actief, zelfstandig aan de slag met het verwezenlijken van je dromen. We geven je methodes om overzicht te bewaren en we denken na over haalbare ideeën. Uiteindelijk ga je écht aan de slag voor je eigen doel! Wat zal het zijn; het releasen van een EP/ Album, een volle zaal bij je eigen evenement of misschien zelfs het opzetten van je eigen label. The sky is the limit! Je carrièreplan is de mogelijkheid om de eerste stappen te zetten in wat je later het liefste gaat doen.

Kerntaken

 • Je levert een bijdrage aan de verkoop van mediaproducten;
 • Je bereidt een mediaproductie voor;
 • Je coördineert de mediaproductie.

Iets voor jou?

 • Je hebt een sterke affiniteit met popmuziek
 • Je bent stressbestendig
 • Je kunt goed samenwerken

Kansen

Tijdens de opleiding Music industry professional werk jij aan het opzetten van plannen rondom bijvoorbeeld een carrière van een artiest of het opzetten van een evenement. Deze plannen ga je ook daadwerkelijk uitvoeren. Je komt in aanraking met alle stijlen/genres die in de hedendaagse popmuziekwereld voorkomen. Je vergroot je vermogen om onder druk optimaal te presteren en leert kansen te zien, te creëren en te gebruiken.

Drie onderdelen

Het onderwijs op de HBA is opgebouwd uit drie onderdelen:

1) ondersteunend beroepsonderwijs
2) algemeen beroepsonderwijs
3) specifiek beroepsonderwijs

De eerste twee onderdelen worden aangeboden aan alle studenten van alle opleidingen. Het ondersteunend beroepsonderwijs bestaat uit Nederlands, Engels, rekenen en career development. Bij career development staat je persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. De docent is ook je personal coach die je gedurende het studiejaar hierin begeleidt.

Het algemeen beroepsonderwijs bestaat uit onderwijsactiviteiten die je kennis en inzicht in de muziek(sector) vergroten. Denk hierbij aan popvisie.

Het specifieke beroepsonderwijs bestaat uit een op maat gemaakt traject voor elke opleiding. De onderwijsactiviteiten voor de opleiding MIP zijn gericht op het vergroten van kennis over de culturele sector, het trainen van vaardigheden, het ontwikkelen van je netwerk en het uitvoeren van een groot aantal activiteiten in de praktijk.

Muziek centraal

De HBA biedt een leeromgeving waarin de dynamiek van en processen in de popmuziekwereld al werkelijkheid is. Centraal staat de muziek die in verschillende contexten wordt gemaakt. Om van die muziek daadwerkelijk een product te maken, vervullen de studenten van alle opleidingen diverse functies, zoals dat in de professionele wereld gebruikelijk is.

Praktijk

Realistisch leren is het uitgangspunt van de HBA waarbij de docenten je vermogens en ontwikkeling spiegelen aan datgene wat de markt van je vraagt. Het betekent ook dat je zoveel mogelijk in de echte praktijk leert. Het docententeam van de HBA wordt daarom gevormd door professionals die zelf middenin de popmuziekwereld staan. Op www.hermanbroodacademie.nl vind je alle namen van de docenten die op dit moment bij de HBA betrokken zijn. Ook vind je daar meer informatie over de opzet en inhoud van het onderwijs.

Waardering

Alle opleidingen van de Herman Brood Academie zijn door de Keuzegids Mbo voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot Topopleiding. Dit betekent dat er een hoge studententevredenheid is (gemiddeld waarderen de studenten van de HBA deze opleiding met een 8,3) en er nauwelijks studenten zonder diploma de opleiding verlaten. Veel alumni van de HBA zijn succesvol. Check maar eens: Herman Brood Academie Promo 2017

Wat leer je

Tijdens je opleiding leer je onder druk werken, kansen zien én creëren. Je krijgt les van branche professionals en zult ook veel professionals uit de muziekindustrie tegenkomen tijdens je lessen en buitenschoolse projecten. De eerste twee jaar loop je stage-uren bij ons eigen leerbedrijf LOLA, onder andere succesvol in de organisatie van Herman Brood Academie On Tour, LOLA Boekingen en de productie op verschillende locaties van de Popronde. In het derde jaar ga je op een externe stage.

Stage

In de eerste twee jaar van de opleiding doe je veel praktijkervaring op binnen ons eigen erkend leerbedrijf LOLA. Met projecten als o.a. HBA on Tour, LOLA Media en Broodbox is er voor ieder vakgebied wat te doen. Je kan in deze eerste twee jaar al je stage-uren lopen binnen dit unieke leerbedrijf. In het derde en laatste jaar van de opleiding ga je een langere periode van 7 tot 8 maanden stage lopen bij een bedrijf dat het best aansluit bij je droombaan. Je kan hierin zelf een keuze maken of wordt ondersteund bij het vinden van een geschikte stageplaats. Studenten van de opleiding hebben stage gelopen bij bedrijven als SONY/ATV, Armada, Friendly Fire, Protocol, Buma Cultuur, AT Events, Agents After All en meer. Veel studenten krijgen de mogelijkheid om na afronden van de stage bij het stagebedrijf te gaan werken of als zelfstandig ondernemer projecten voor het stagebedrijf uit te voeren.

Onderwijsleerbedrijf LOLA

LOLA is het leerbedrijf van de Music industry professional opleiding. Binnen LOLA ga je aan de slag om al je kennis in de praktijk toe te passen. Je leert naast het toepassen van je kennis wat de uitdagingen zijn van het werken met deadlines en in een team. Je komt direct in contact met de branche en gaat het land in om écht bij podia en evenementen aan de slag te gaan.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Music industry professional (MIP)

Als Music industry professional zul je vaak werkzaam zijn voor zelfstandig ondernemers en organisaties in de industrie. Als je je specialiseert in de live-markt ben je vooral actief als tourmanager, productiemanager of boeker. Als je je specialiseert in de ondersteuning van artiesten en hun producten, ben je vooral actief bij platenmaatschappijen of artiestmanagement als medewerker van artiestenmanagers, productmanager, assistent A&R, medewerker promotie & marketing of sales & distributie. Ook kun je artiesten en acts ondersteunen in de rol van artiestenmanager of artiesten die actief zijn als selfmanaged artist en zoveel mogelijk in eigen beheer producten op de markt positioneren. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleiding International event management of Muziekmanagement.

Doorstromen

 • Hbo International event management
 • Hbo Muziekmanagement (diverse opleidingen)

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

De toelatingsprocedure bestaat uit een online aanmelding (eerste selectie), een intakegesprek gevolgd door een definitieve selectie.

Toelatingsprocedure

Daarnaast hanteert de HBA een toelatingsprocedure waarin wordt vastgesteld of je het in je hebt om de opleiding in de gestelde periode succesvol af te ronden. Daarbij staan de volgende zaken centraal:

 • Je hebt sterke affiniteit met popmuziek en in het bijzonder de productionele en zakelijke kant eromheen.
 • Je vindt regelmaat saai: het vooruitzicht om straks onregelmatige werktijden te hebben, ook ’s avonds en in het weekend spreekt je aan.
 • Je bent commercieel: je vindt het leuk om anderen te overtuigen en hebt daarin een eigen stijl.
 • Je bent stressbestendig: onder tijdsdruk en in hectische omstandigheden blijf je rustig je werk doen.
 • Je houdt van samenwerken: je vindt het leuk om in teamverband te werken aan een succesvolle productie.
 • Je bent servicegericht: je vindt het fijn om (met anderen) artiesten en acts zodanig te ondersteunen dat zij optimaal kunnen presteren.

Meerdere stappen

De toelatingsprocedure bestaat uit meerdere stappen:
Stap 1: online aanmelding.
Stap 2: eerste selectie op basis van de online aanmelding. Een speciaal samengestelde commissie beoordeelt jouw kansen op de HBA aan de hand van het aanmeldingsdossier. Word je niet uitgenodigd voor een auditie, dan ontvang je van de toelatingscommissie een feedbackrapport met aandachtspunten.
Stap 3: intakegesprek.
Stap 4: definitieve selectie.

Vanaf 1 december 2017 kun je je aanmelden.

Er zijn veel mensen die de opleiding willen gaan volgen. We adviseren je dan ook stellig om een plan B te bedenken, zodat je weet wat je kan gaan doen als je niet wordt aangenomen.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

De kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Maak je muziek, schrijf je je eigen songs of tracks en wil je daar later ook je geld mee verdienen? Of heb je ambities om shows te voorzien van licht en geluid? Misschien wil je muziek uitbrengen op een eigen label of als manager werken met een artiest? Als je talent hebt en bereid bent heel hard te werken, is er misschien plek voor je op de Herman Brood Academie. De Herman Brood Academie leidt jou op tot professioneel Artiest, Music industry professional of Podium-/studiotechnicus. Door verschillende muzikale producten te creëren, leer je de (inter)nationale muziekindustrie kennen en jouw plek daarin te veroveren. Je kunt toelating doen voor de specialisaties drums, basgitaar, gitaar, toetsen, zang, MC (rap), dance producer (DP), beat composer (BC) en Hip Hop/Dance Vocals, MIP (Music industry professional) of Podium-/studiotechniek.

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van de Herman Brood Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.