Ondernemer retail

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25166
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Academie voor Economie en Ondernemen
Startdatum: september
Locatie: Australiëlaan 23, Utrecht

Open Dag

4 februari 2017

Meer informatie

Zit het ondernemen in je bloed en weet je nu al dat je later een eigen bedrijf in de detailhandel wil starten? In de opleiding Ondernemer retail leer je alles wat je nodig hebt om die droom waar te maken.

De opleiding

Over de opleiding Ondernemer retail

Als ondernemer van een klein bedrijf in de detailhandel, bijvoorbeeld een winkel, ben je een echte duizendpoot. Je krijgt met van alles te maken en in het begin sta je er misschien alleen voor. Maar dat is voor jou juist een uitdaging, want met deze opleiding leer je precies hoe je van je onderneming een succes moet maken. Daar hoort natuurlijk ook het opstellen van een ondernemingsplan bij, want dat heb je nu eenmaal hard nodig voor het leiden van een goed en succesvol bedrijf.

De opleiding Ondernemer retail is een driejarige opleiding waarin je algemene vakken als Nederlands, Engels en economie en vaktechnische vakken zoals arbeidsrecht en personeelsmanagement krijgt. Deze vakken zijn voor een deel verweven in de projecten die je met je klas doet. Van het opzetten van een bedrijf tot het organiseren van een markt. Je loopt in alle drie de leerjaren stage, het laatste leerjaar is gericht op het maken van een ondernemingsplan.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Financiële kengetallen
 • Recht
 • Commercieel beleid
 • Personeelsmanagement

Kerntaken

 • Maakt een ondernemingsplan en bewaakt het ondernemingsbeleid
 • Beheert en verzorgt de goederenstroom en voorraad
 • Begeleidt verkoopactiviteiten en voert deze uit
 • Handelt kassatransacties af en/of leidt deze

Iets voor jou?

 • Je ben ondernemend
 • Je hebt een vlotte babbel
 • Je bent een doorzetter

Wat leer je

De opleiding Ondernemer retail is vooral een praktische opleiding; leren door te doen. Door het doorlopen van alle onderdelen van een bedrijf tijdens de lessen en je stage:

 • van de goederenontvangst en het aansturen van een team tot het schrijven van een ondernemingsplan
 • leer én ervaar je wat er allemaal nodig is om succesvol een onderneming te kunnen starten.

Stage (BPV)

Een belangrijk onderdeel van jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming in de vorm van een stage. In het eerste leerjaar loop je vanaf januari twee dagen per week stage, in totaal 300 uur. In leerjaar twee loop je vanaf november twee dagen per week stage, in totaal 450 uur. In leerjaar drie loop je vanaf september twee dagen per week stage, in totaal 500 uur.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Ondernemer retail

Je wordt na je opleiding Ondernemer detailhandel zelfstandig ondernemer of je geeft leiding aan een kleine zelfstandige onderneming. Jij bent verantwoordelijk voor een goed verzorgde winkel, klantenbinding en het assortiment. Kortom, je bent verantwoordelijk voor het succes van de winkel. Dat maakt de baan nu juist ook zo interessant!

Na het afronden van je opleiding heb jij de skills om zelfstandig ondernemer te worden en je eigen bedrijf in de detailhandel te starten. Wil je eerst meer ervaring op doen, dan kun je aan de slag op een leidinggevende positie in een kleine zelfstandige onderneming.

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleidingen Commerciële Economie of Retail Management.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • hbo Small Business
 • hbo Retail Management
 • hbo Commerciële Economie

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Dit zijn de toelatingseisen:

 • Vmbo-diploma theoretische of gemengde leerweg (mits met hoge cijfers) in de sector economie. Bij andere sectoren in ieder geval wiskunde en/of economie;
 • Of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4;
 • Of een mbo-diploma Verkoopspecialist niveau 3 (binnen 2 jaar behaald en voor de vakken economie, Nederlands en rekenvaardigheid respectievelijk minimaal een 7, een 6 en een 5).

Instroommomenten

 • Augustus/september
 • Wil je weten of je in februari met deze opleiding kunt starten? Klik hier voor de actuele lijst met opleidingen waar je je nog voor kunt aanmelden.

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2017-2018 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct Ben jij boven de 18? Dan heb je bij een voltijd mbo studie recht een studentenreisproduct. Vanaf 1 januari 2017 komen ook mbo studenten onder de 18 jaar in aanmerking voor een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.