Pedagogisch medewerker kinderopvang

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23183
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Academie voor Welzijn
Startdatum: september
Locatie: Australiëlaan 25, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Lijkt het je leuk om op een kinderopvang te werken? Of met iets oudere kinderen op een voor- of naschoolse opvang? Wil je graag kinderen verzorgen en leuke activiteiten bedenken. Dan is de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang

Vind jij het leuk om te werken met kinderen van 0 tot circa 12 jaar? Wil jij graag werken in een kindercentrum, waar kinderopvang, buitenschoolse opvang en/of peuterspeelzaalwerk wordt aangeboden? Dan is de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang echt iets voor jou!

Tijdens de opleiding Pedagogisch medewerker niveau 3 leer je hoe je kinderen van verschillende leeftijden kunt begeleiden. Je biedt gedurende de dag of delen van de dag opvang en zorg aan kinderen van 0 tot 12 jaar.

Ook zorg je  voor een veilige en stimulerende omgeving voor hun ontwikkeling. Je werkt voor een belangrijk deel volgens standaardprocedures en volgens protocollen van de organisatie. Je werkt samen met collega’s in een team en je werkzaamheden stem je af met elkaar. Je kunt zelfstandig je taken uitvoeren onder regie van een leidinggevende. Daarbij ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werkzaamheden. Er wordt van je verwacht dat je aandacht kunt geven aan elk kind, maar ook aan de gehele groep. Tenslotte moet je om kunnen gaan met verschillen in culturele normen en waarden.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Pedagogisch handelen
 • Functioneren in de organisatie
 • Crea
 • Communicatie
 • Werken in hoeken met thema’s

Kerntaken

 • Begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling;
 • Werken aan kwaliteit en deskundigheid;
 • Opvoeden en ontwikkelen van het kind/ de kinderen in de opvang.

Iets voor jou?

 • Je bent verantwoordelijk en zelfstandig
 • Je kunt goed samenwerken
 • Je bent rustig en flexibel

Wat leer je

Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je met kinderen van nul tot twaalf jaar. Je verzorgt ze, maar zorgt ook voor een veilige én stimulerende omgeving. Wij leren je hoe je het pedagogisch beleidsplan van een organisatie vertaalt naar de werkvloer. Hoe je zelfstandig – onder leiding van een leidinggevende – je werk kunt doen. Welke activiteiten je kunt aanbieden. Hoe je aandacht geeft aan een kind, maar ook aan de gehele groep. En hoe je communiceert met kinderen en contacten onderhoudt met hun ouders en je collega’s. Je stage vormt het hart van je opleiding. Je leert vanuit de praktijk en op school maak je de koppeling tussen theorie en praktijk.

Stage (BPV)

De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

In leerjaar 1, 2 en 3 ga je stagelopen. Hierbij ga je in leerjaar 1 na een aantal weken 1 dag per week stagelopen, in leerjaar 2 en 3 het eerste halfjaar 2 dagen stagelopen en het tweede halfjaar 3 dagen stagelopen.

Je mag je eigen BPV-plek zoeken, maar wij kunnen je daar ook bij helpen, je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw BPV-plek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Bij veel BPV leerplekken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Pedagogisch medewerker kinderopvang?

Je kunt als pedagogisch medewerker gaan werken met kinderen van 0 tot 12 jaar, waarbij je verantwoordelijk bent voor de verzorging, begeleiding en opvoeding van de kinderen. Je zult veel activiteiten aanbieden. Dat betekent dat je kunt gaan werken op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en in de onderbouw van het (speciaal) basisonderwijs.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudie

 • Opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 kinderopvang

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 2

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (informatiebijeenkomst over de opleiding en kennismakingsgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Ben jij een mensen-mens? Dan is een opleiding op de Academie voor Welzijn iets voor jou! Jouw werk kan voor mensen het verschil maken. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en verliest je eigen grenzen niet uit het oog. Werken met mensen vraagt niet alleen kennis maar ook houding en vaardigheden. Hiermee oefenen is de basis van de opleiding tot pedagogisch medewerker of medewerker maatschappelijke zorg of helpende zorg en welzijn. Dus ben je betrokken, empathisch en assertief en werk jij graag met mensen waar jij het verschil voor wil maken dan is de academie voor welzijn echt iets voor jou!

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.