Podium-/studiotechniek specialisatie: licht

Aanmelden gesloten

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23096
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Herman Brood Academie
Startdatum: september
Locatie: Bontekoelaan 1, Utrecht

Open Dag

9 februari

11.00 tot 16.00 uur

Meer informatie

Let op: Helaas is aanmelden voor het schooljaar 2018/2019 niet meer mogelijk voor Herman Brood Academie. Aanmelden voor schooljaar 2019/2020 kan weer vanaf 1 december 2018.

Achter elk tof festival of concert zit goede licht- en geluidstechniek. Achter elke song of track een studiotechnicus. Wil jij in de muziekindustrie aan de slag, maar dan achter de schermen? Misschien is de opleiding PPodium-/studiotechniek specialisatie: licht op de Herman Brood Academie wel iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Podium-/studiotechniek specialisatie: licht

Geen enkel popconcert, dance-event of festival kan zonder licht- en geluidspecialisten. Zie jij jezelf dat al helemaal regelen? Tijdens deze opleiding leer je de kneepjes van het vak om straks een professional te worden. Maar het kan ook zijn dat je gefascineerd bent door geluidsopnames van artiesten of bands. Wat bepaalt de sound van een act en hoe krijg je dat goed opgenomen? Zie je jezelf achter de knoppen tijdens het mixen en masteren? Ook dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven. Na een gezamenlijk basisprogramma (opleiding Podium-/studiotechniek, niveau 3) specialiseer je je, wanneer je doorstroomt naar niveau 4, als live licht-, geluids- of studiotechnicus.

Bij de Podium-/studiotechniek specialisatie: licht krijg je vakken als lichttechniek, geluidstechniek en studiotechniek, waarbij theorie wordt afgewisseld met de praktijk. Daarnaast krijg je vakken als popvisie (toegepaste muziekgeschiedenis), natuurkunde en onderhoudstechniek. Vanzelfsprekend krijg je ook Nederlands, Engels en rekenen. Een groot gedeelte van de technieklessen vindt plaats bij diverse poppodia en geluidsstudio’s in Utrecht. In het eerste jaar loop je diverse korte stages, om te ontdekken wat bij jou past. In het tweede en derde jaar loop je een half jaar fulltime stage.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Geluidstechniek
 • Lichttechniek
 • Studiotechniek
 • Roadproof
 • Popvisie
 • Natuurkunde
 • Onderhoudstechniek
 • Business

Kerntaken

 • Productie realiseren
 • Productie technisch voorbereiden
 • Productie voorbereiden

Iets voor jou?

 • Je hebt een goed gevoel voor techniek
 • Je bent stressbestendig
 • Je bent creatief
 • Je bent communicatief/sociaal
 • Je bent bereid om op niet reguliere tijden te werken
 • Je houdt overzicht

Drie onderdelen

Het onderwijs op de HBA is opgebouwd uit drie onderdelen:

1) ondersteunend beroepsonderwijs
2) algemeen beroepsonderwijs
3) specifiek beroepsonderwijs

De eerste twee onderdelen worden aangeboden aan alle studenten van alle opleidingen. Het ondersteunend beroepsonderwijs bestaat uit Nederlands, Engels, rekenen en career development. Bij career development staat je persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. De docent is ook je studieloopbaanbegeleider die je gedurende het jaar hierin begeleidt.

Het algemeen beroepsonderwijs bestaat uit onderwijsactiviteiten die je kennis en inzicht in de muziek(sector) vergroten. Denk hierbij aan muziek- en cultuurgeschiedenis, de werking van de muziekindustrie en cultureel ondernemerschap.

Het specifieke beroepsonderwijs bestaat uit een op maat gemaakt traject voor de opleiding.

Muziek centraal

De HBA biedt een leeromgeving waarin de dynamiek van en processen in de popmuziekwereld al werkelijkheid is. Centraal staat de muziek die in verschillende contexten wordt gemaakt. Om van die muziek daadwerkelijk een product te maken (live op het podium of in de studio), vervullen de studenten van alle opleidingen diverse functies, zoals dat in de professionele wereld gebruikelijk is.

Praktijk

Het uitgangspunt van de Herman Brood Academie is realistisch leren. Het docententeam bestaat uit professionals die zelf middenin de popmuziekwereld staan. Op de academie hebben we onze eigen praktijkruimten waar je kunt oefenen met de techniek. We gaan ook regelmatig op bezoek bij poppodia in Nederland.

Waardering

De opleiding Podium-/studiotechniek aan de Herman Brood Academie is door de Keuzegids Mbo voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot nummer 1 van Nederland! Dit betekent dat er een hoge studententevredenheid is (gemiddeld waarderen de studenten van de HBA deze opleiding met een 8,3) en er nauwelijks studenten zonder diploma de opleiding verlaten. Veel alumni van de HBA zijn succesvol. Check maar eens: Herman Brood Academie Promo 2017

Wat leer je

Het uitgangspunt van de Herman Brood Academie is realistisch leren. Het docententeam bestaat uit professionals die zelf middenin de popmuziekwereld staan. Op de academie hebben we onze eigen praktijkruimten waar je kunt oefenen met de techniek. We gaan ook regelmatig op bezoek bij poppodia in Nederland. Samen werken we aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je docent loopbaan en burgerschap is ook je studieloopbaanbegeleider.

Stage (BPV)

In het tweede en derde studiejaar loop je bij een externe organisatie fulltime stage (18 weken, 32 uur per week). In de afgelopen jaren heeft de HBA een uitgebreid netwerk opgebouwd met theaters, festivals, poppodia en studio’s die een stageplek kunnen bieden. De BPV-coördinator helpt je hierbij. Het streven is wel dat je zelfstandig een stageplek zoekt.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Podium-/studiotechniek specialisatie: licht

Als live technicus (licht of geluid) ben je vaak als zelfstandig ondernemer werkzaam voor acts en artiesten. Daarnaast kun je werkzaam zijn bij verhuurbedrijven voor geluid en licht, popzalen, theaters, tv-studio’s of andere facilitaire mediabedrijven. Doorleren kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleidingen Muziektechnologie, Audiodesign of Theatertechniek.

Vaak gekozen vervolgstudies

Met je diploma niveau 4, kun je doorstromen naar:

 • Hbo Audio design
 • Hbo Muziektechnologie
 • Hbo Theatertechniek

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Toelatingsprocedure

De HBA hanteert een toelatingsprocedure waarin wordt vastgesteld of je het in je hebt om de opleiding in de gestelde periode succesvol af te ronden. Daarbij staan de volgende zaken centraal:

 • Je hebt sterke affiniteit met popmuziek en in het bijzonder met licht en geluid.
 • Je hebt goede oren: je hebt geen gehoorbeschadiging en bent heel auditief ingesteld.
 • Je vindt regelmaat saai: het vooruitzicht om straks onregelmatige werktijden te hebben, ook ’s avonds en in het weekend spreekt je aan.
 • Je hebt een goed gevoel voor techniek: je wilt graag technische zaken snappen, doorgronden en oplossen;
 • Je bent stressbestendig: onder tijdsdruk en in hectische omstandigheden blijf je rustig je werk doen;
 • Je houdt van samenwerken: je vindt het leuk om in teamverband te werken aan een succesvolle performance of opname.

Meerdere stappen

De toelatingsprocedure bestaat uit meerdere stappen:
Stap 1: online aanmelding.
Stap 2: eerste selectie op basis van de online aanmelding. Een speciaal samengestelde commissie beoordeelt jouw kansen op de HBA aan de hand van het aanmeldingsdossier. Word je niet uitgenodigd voor een auditie, dan ontvang je van de toelatingscommissie een feedbackrapport met aandachtspunten.
Stap 3: intakegesprek.
Stap 4: definitieve selectie.

Vanaf 1 december 2017 kun je je aanmelden.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Maak je muziek, schrijf je je eigen songs of tracks en wil je daar later ook je geld mee verdienen? Of heb je ambities om shows te voorzien van licht en geluid? Misschien wil je muziek uitbrengen op een eigen label of als manager werken met een artiest? Als je talent hebt en bereid bent heel hard te werken, is er misschien plek voor je op de Herman Brood Academie. De Herman Brood Academie leidt jou op tot professioneel Artiest, Music Industry Professional of Podium-/studiotechnicus. Door verschillende muzikale producten te creëren, leer je de (inter)nationale muziekindustrie kennen en jouw plek daarin te veroveren. Je kunt toelating doen voor de specialisaties drums, basgitaar, gitaar, toetsen, zang, MC (rap), dance producer (DP), beat composer (BC) en Hip Hop/Dance Vocals, MIP (Music Industry Professional) of Podium-/studiotechniek.

Wil je meer weten over deze academie? Kijk dan op de website van de Herman Brood Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.