Secretaresse

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25152
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
Academie: Academie voor Economie en Ondernemen
Startdatum: september
Locatie: Australiëlaan 23, Utrecht

Open Dag

13 juni

18.00 tot 21.00 uur

Meer informatie

Vind je het leuk om op een kantoor te werken, collega’s te ondersteunen, een spin in het web te zijn en houd jij van regelen en organiseren? Dan is de secretaresseopleiding bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Secretaresse

Zoek je een veelzijdig beroep waarin je van alles regelt en organiseert en waarin je ook heel zelfstandig kunt werken? Vind je het prettig om het aanspreekpunt te zijn in een organisatie? Dan is deze opleiding vast iets voor jou! Als secretaresse ben je een belangrijk onderdeel van een bedrijf of een organisatie. Je geeft secretariële ondersteuning aan het hoofd van een afdeling en de medewerkers daarvan. Je krijgt van je werkgever een takenpakket toegewezen dat jij voor je rekening moet nemen. Secretaresses zijn zelfstandig, nauwkeurig en flexibel. Ze helpen graag anderen, zijn goed in taal, niet bang voor een beetje stress en maken graag contact met mensen.

Tijdens je studie loop je ongeveer 40% van de tijd stage. Ter voorbereiding op je stage – en op het beroep – volg je op school algemene vakken als Nederlands, Engels, Spaans of Duits en rekenen. Het overgrote deel van de lessen krijg je in zogenaamde kennisgebieden. Zo leer je bij het kennisgebied Communicatie bijvoorbeeld klanten ontvangen en informele en formele mails schrijven. In een denkbeeldig kantoor ontvang je bezoekers, verstuur je mails en maak je afspraken. Oefenen in een realistische omgeving doen we ook, we werken samen met de Efteling. Praktisch onderwijs dus.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Nederlands en Engels
 • Duits of Spaans
 • Rekenvaardigheid
 • Burgerschap
 • Communiceren (inclusief notuleren)
 • Beroepsgericht leren
 • Administreren
 • Archiveren
 • Organiseren
 • Plannen
 • Netwerken

Kerntaken

 • B1-K1 Voert taken rondom informatiemanagement uit;
 • B1-K2 Voert taken rondom planning en organisatie uit.

Iets voor jou?

 • Je bent zelfstandig
 • Je bent nauwkeurig
 • Je bent flexibel
 • Je bent taalgevoelig

Wat leer je

Tijdens de opleiding tot secretaresse leer je de kerntaken die je als secretaresse uitvoert. Je weet hoe je klanten te woord staat, afspraken inplant, maar ook hoe je notulen maakt en hoe je een administratie bijhoudt. Je leert zelfstandig, nauwkeurig en flexibel werken. Hoe je je hoofd koel houdt en chaos de baas blijft.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan stage lopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Tijdens je studie loop je ongeveer 40% van de tijd stage. Je kunt een stageplek zoeken die bij jouw persoonlijkheid en/of persoonlijke interesses past. De plekken lopen uiteen van ziekenhuizen, gemeenten, commerciële bedrijven, stichtingen, tot makelaars en notariskantoren en alles wat daar tussenin zit.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Secretaresse

Met je diploma kun je bij veel verschillende bedrijven en organisaties aan de slag als secretaresse, van een kleine stichting tot een grote commerciële organisatie. Doorleren kan ook op een mbo-opleiding niveau 4, bijvoorbeeld de opleiding Managementassistent/directiesecretaresse.

Je kunt als secretaresse bij heel veel verschillende bedrijven werk vinden. Het hangt ervan af wat jij leuk vindt: bijvoorbeeld een commercieel bedrijf, een overheidsinstelling of stichting. Door werkervaring en een extra opleiding kun je een baan krijgen met meer verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld als directiesecretaresse/managementassistent.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Managementassistent/directiesecretaresse

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 2

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

De kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

 

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.