Medewerker sport en recreatie

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25500
Leerweg: BOL
Niveau: 2
Duur opleiding: 1 jaar
Academie: Sportacademie Utrecht
Startdatum: september, februari
Locatie: Grebbeberglaan 11, Utrecht

Open Dag

9 December

10.00 tot 14.00 uur

Meer informatie

Heb jij een gezonde en sportieve leefstijl, of meer dan dat? Ben jij bereid om je in te spannen voor een gezonde samenleving? Dan zou een toekomst in de wereld van sport, bewegen en leefstijl iets voor jou zijn.

De opleiding

Over de opleiding Medewerker sport en recreatie

Tijdens de eenjarige opleiding Medewerker sport en recreatie leer je hoe je kan assisteren bij allerlei taken binnen de sport- en bewegingswereld. Ook leer je veel over de werking van het menselijk lichaam. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap en vakken gericht op het beroep zoals assisteren bij sportactiviteiten, werken in de sport, fitnesstheorie, EHBO en sportvaardigheden. De opleiding Medewerker sport en recreatie is een opleiding waar je vooral ook veel doet, 50% van de tijd ben je in de praktijk bezig. Zo loop je stage bij een sportverenging, bij een zwembad of een fitnessschool en haal je een zwembad-lifeguard certificaat.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Assisteren in de sport
 • Organisatie werkzaamheden (werken in de sport)
 • Sportvaardigheden (bv. basketbal, volleybal, judo, softbal)
 • Fitness
 • Conditionele vaardigheden

Kerntaken

 • Assisteren bij sport- en bewegingsactiviteiten;
 • Uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van de sport- en bewegingsorganisatie.

Iets voor jou?

 • Je bent sportief
 • Bent sociaal
 • Hebt doorzettingsvermogen

Wat leer je

Op de Sportacademie leer je hoe je kunt assisteren bij sport- en bewegingsactiviteiten bij een sportclub, in het zwembad of bij een fitnesscentrum. Lesgeven leer je onder andere door het op elkaar te oefenen tijdens een zelfbedachte en –georganiseerde activiteit. Ook kun je praktijkervaring opdoen bij ons leerbedrijf Usport. Zo hebben studenten in de afgelopen jaren geholpen bij evenementen als het WK Beachvolleybal, de Koningsspelen en sportdagen van basisscholen. Praktijkervaring binnen en buiten de opleiding staat bij ons centraal!

Stage (BPV)

Binnen de niveau 2 opleiding Medewerker sport en recreatie staat praktijk ervaring binnen en buiten de opleiding centraal. Dit betekent dat je in het eerste half jaar 5 uren per week stage loopt en in het tweede  halfjaar 13 uren per week. Voor het eerste half jaar kan dit bij een sportvereniging en eventueel welzijnsinstelling zijn. Voor het tweede half jaar kan dit bij een fitnesscentrum, zwembad of sportvereniging.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Medewerker sport en recreatie?

Met een diploma Medewerker sport en recreatie kun je assisteren bij het geven van trainingen en lessen bij een bijvoorbeeld een sportvereniging, zwembad of een fitnesscentrum. Of assisteren bij bewegingsactiviteiten waarbij het meer draait om recreatie, ontspanning of sociale vaardigheden. Je kunt aan de slag bij een sportclub, bij buitensportondernemingen, fitness- en gezondheidscentra, zwembad en sportorganisatiebureaus. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Sport– en bewegingsleider, niveau 3.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudie

 • Opleiding Sport – en bewegingsleider, niveau 3

In een persoonlijk gesprek wordt gekeken of de opleiding op niveau 3 de juiste stap voor jou is.

Toelatingseisen

 • Vmbo diploma basisberoepsgerichte leerweg
 • Zwemdiploma A

Instroommomenten

 • Augustus/september
 • Februari

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2017-2018 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Ben jij boven de 18? Dan heb je bij een voltijd mbo studie recht een studentenreisproduct. Vanaf 1 januari 2017 komen ook mbo studenten onder de 18 jaar in aanmerking voor een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Heb jij een gezonde en sportieve leefstijl, of meer dan dat? Ben jij bereid om je in te spannen voor een gezonde samenleving? Dan zou een toekomst in de wereld van sport, bewegen en leefstijl iets voor jou zijn. Je leert onder andere hoe je moet lesgeven en alles over de werking van het menselijk lichaam. Na je opleiding kun je gaan werken als leefstijlcoach, buurtsportcoach, combifunctionaris, sportcoördinator (bij een BSO, trainer bij een sportclub, organisator en begeleider in de outdoor- en recreatiebranche (waarbij je mensen stimuleert om een gezond en actief leven te leiden).

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Sportacademie Utrecht.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.