Sport- en bewegingscoördinator: richting fitness

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23163
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Sportacademie Utrecht
Startdatum: september
Locatie: Grebbeberglaan 11, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Sport je graag, maar vind je het vooral ook leuk om iemand anders te trainen en coachen in het sporten? Weet je van aanpakken en heb je organisatietalent? Dan is de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, richting fitness bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Sport- en bewegingscoördinator: richting fitness

De opleiding tot sport- en bewegingscoördinator, richting fitness duurt drie jaar. Je krijgt vakken zoals Les-en leidinggeven, Leren Organiseren, EHBO, Fitnesstrainer A (met hierin vakken als anatomie, biomechanica, inspanningsfysiologie, trainingsleer, voeding, blessurepreventie en klantbegeleiding). Ook volg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en burgerschap. In elk leerjaar loop je stage. Ook haal je bij ons een diploma voor reddend zwemmen voor zwembaden en EHBO (First Aid). Hiernaast kun je extra diploma’s halen voor personal trainer en personal trainer in business en certificaten van Les Mills om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

De Sportacademie is een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding en een mooi sportcomplex met onder andere een topsporthal, fitness en verschillende soorten sportvelden.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Les- en leidinggeven (LLG)
 • Leren organiseren (LORG)
 • Sportvaardigheden
 • Anatomie
 • Trainingskunde
 • Inspanningsfysiologie

Kerntaken

 • Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten;
 • Organiseren van wedstrijden, toernooien of evenementen;
 • Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken;
 • Coördineren en uitvoeren van sport- en bewegingsprojecten;
 • Opstellen van een bewegingsplan voor de individuele klant

Iets voor jou?

 • Je bent bent sportief
 • Je kunt je inleven in anderen
 • Je bent een rolmodel of wil dat graag worden
 • Je werkt graag aan je eigen fitheid en gezondheid op diverse manieren

Wat leer je

Bij ons leer je hoe je een groepje sporters of een individu kunt begeleiden richting het gekozen trainingsdoel. Niet jouw sportprestatie maar die van de ander staat centraal. Wij leren je stimuleren en motiveren om het beste uit iemand te halen. Je leert hoe je een trainingsplan opstelt, hoe je observeert, hoe energiesystemen werken en of iemand de juiste spieren of spiergroepen gebruikt. Ook weet je hoe je kunt werken met mensen met gezondheidsklachten en een trainingsprogramma opbouwt.

Stage (BPV)

De beste manier om kennis te maken met je toekomstige beroep is werken of stage lopen in een bedrijf. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging of sportorganisatie en oriënteer je je al op het lesgeven. In het tweede schooljaar loop je ongeveer elf uur stage per week; zeven uur stage in de fitness en vier uur in het keuzedeel dat jij hebt gekozen, bijvoorbeeld sportmasseur of instructeur buitensport. In het derde jaar loop je achttien uur per week stage in de fitness en vier uur in het keuzedeel.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Sport- en bewegingscoördinator: richting fitness

Met een diploma Sport- en bewegingscoördinator, richting fitness op zak, ben je breed inzetbaar in de sportbranche. Je kunt gaan werken bij een fitnesscentrum of sportschool of je eigen personal trainer-activiteiten opzetten. Ook kun je de intake doen van nieuwe klanten.

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de Academie voor Lichamelijke opvoeding, Academie voor fysiotherapie of hbo Vrijetijdsmanagement.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

Verschillende Hbo-opleidingen, zoals:

 • Academie voor Lichamelijke opvoeding;
 • Academie voor Fysiotherapie, paramedische beroepen;
 • Hoger Sociaal agogisch onderwijs;
 • Vrijetijdsmanagement.

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3
 • Zwemdiploma A

NB: Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Je moet op de kennismakingsdag een sporttest (bewegingsbaan & sportclinic) doen. Daarna volgt een adviesgesprek. Ook dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Heb jij een gezonde en sportieve leefstijl, of meer dan dat? Ben jij bereid om je in te spannen voor een gezonde samenleving? Dan zou een toekomst in de wereld van sport, bewegen en leefstijl iets voor jou zijn. Je leert onder andere hoe je moet lesgeven en alles over de werking van het menselijk lichaam. Na je opleiding kun je gaan werken als leefstijlcoach, buurtsportcoach, combifunctionaris, sportcoördinator (bij een BSO, trainer bij een sportclub, organisator en begeleider in de outdoor- en recreatiebranche (waarbij je mensen stimuleert om een gezond en actief leven te leiden).

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Sportacademie Utrecht.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.