Sport- en bewegingsleider

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25415
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Sportacademie Utrecht
Startdatum: september, februari
Locatie: Grebbeberglaan 11, Utrecht

Open Dag

9 December

10.00 tot 14.00 uur

Meer informatie

Heb jij een gezonde en sportieve leefstijl, of meer dan dat? Ben jij bereid om je in te spannen voor een gezonde samenleving? Heb jij een passie voor sport? En ben je een echte teamplayer met flink wat doorzettingsvermogen en organisatietalent? Maak van je hobby je werk en meld je aan voor de opleiding Sport- en bewegingsleider bij MBO Utrecht!

De opleiding

Over de opleiding Sport- en bewegingsleider

Is sport je hobby en wil je niets liever dan daar je werk van maken? Ben je bovendien een echte teamplayer met flink wat doorzettingsvermogen, eigen initiatief en organisatietalent? Voel jij je verantwoordelijk, werk je professioneel en communiceer je graag goed? Heb je een passie voor sport? Neem je graag Initiatief? Ben je Trots op wat je kunt? Dan heb je pit en dat zien wij graag!

Hoe gemakkelijk sporten en bewegen soms ook lijkt, het is belangrijk dat mensen het op de goede manier doen. Dat ze een activiteit uitkiezen die bij ze past en goed begeleid worden. Tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider niveau 3 leer je in theorie en vooral in de praktijk, hoe je zelf sport- en bewegingsactiviteiten kunt aanbieden. Ook leer je hoe je mensen kunt helpen en coachen bij de meest uiteenlopende sporten.

Je krijgt algemene vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap en vakken gericht op het beroep zoals Les-en leidinggeven, Leren organiseren en EHBO. Ook heb je verschillende sportlessen. In elk leerjaar loop je stage, bijvoorbeeld bij een sportverenging, bij een zwembad of een buitenschoolse opvang. Ook haal je bij ons een zwembad-lifeguard diploma. De Sportacademie is een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding, eigen sportvelden en een topsporthal.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Les- en leidinggeven (LLG)
 • Leren organiseren (LORG)
 • Sportvaardigheden (bv. basketbal, volleybal, judo, softbal),
 • Anatomie
 • Trainingskunde

Kerntaken

 • Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten;
 • Organiseren van wedstrijden, toernooien of evenementen;
 • Uitvoeren van organisatie- en professie gebonden taken.

Iets voor jou?

 • Je bent sportief
 • Je bent sociaal
 • Je hebt organisatietalent

Wat leer je

Om goed te kunnen sporten, heb je goede begeleiding nodig. Bij ons leer je hoe je die kunt geven. Tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider leer je in theorie en vooral in de praktijk, hoe je zelf sport- en bewegingsactiviteiten zoals een sportles of-toernooi kunt aanbieden. Ook leer je hoe je mensen kunt helpen en coachen bij de meest uiteenlopende sporten. Naast het reguliere lesprogramma kun je diploma’s behalen als Snowsport, Outdoor, Fitnesstrainer en Voetbaltrainer.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding Sport- en bewegingsleider niveau 3 staat praktijk ervaring binnen en buiten de opleiding centraal. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging en ga je een aantal keren per jaar een dagdeel op bezoek bij een andere sportorganisatie. In het tweede schooljaar loop je ongeveer 11 uur stage per week. In het derde jaar ben je ongeveer drie dagen in het sportwerkveld aan het stage lopen. Dit kan variëren van fitnesscentra, sportbonden, buitenschoolse opvang tot aan zeil- en surfscholen en sportondernemingen.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Sport- en bewegingsleider?

Als jij je diploma als Sport- en bewegingsleider hebt, mag je leidinggeven en wedstrijden, toernooien of evenementen organiseren. Je kunt aan de slag bij een sportclub, maar ook bij overheidsinstanties, fitness- en gezondheidscentra, zwembaden, buitensportorganisaties of bedrijven die gespecialiseerd zijn in sportief toerisme. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Sport- en bewegingsleider of -coördinator niveau 4.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudie

 • Opleiding Sport- en bewegingsleider of -coördinator, niveau 4;
 • Andere Mbo niveau 4 opleidingen;

In een persoonlijk gesprek wordt gekeken of de opleiding op niveau 4 de juiste stap voor jou is.

Toelatingseisen

Dit zijn de toelatingseisen:

 • Mbo-diploma KB of;
 • Mbo-diploma Sport en recreatie niveau 2 of;
 • Gelijkwaardig mbo-diploma op niveau 2;
 • Overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar havo/vwo 4;
 • In alle gevallen: zwemdiploma A.

Tijdens een toelatingstest kijken wij naar je gehele bewegingsvaardigheid en de persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden. Ook bekijken we tijdens het intakegesprek welke vorm van begeleiding het beste bij jou past.

Instroommomenten

 • Augustus/september
 • Februari

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2017-2018 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Ben jij boven de 18? Dan heb je bij een voltijd mbo studie recht een studentenreisproduct. Vanaf 1 januari 2017 komen ook mbo studenten onder de 18 jaar in aanmerking voor een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Heb jij een gezonde en sportieve leefstijl, of meer dan dat? Ben jij bereid om je in te spannen voor een gezonde samenleving? Dan zou een toekomst in de wereld van sport, bewegen en leefstijl iets voor jou zijn. Je leert onder andere hoe je moet lesgeven en alles over de werking van het menselijk lichaam. Na je opleiding kun je gaan werken als leefstijlcoach, buurtsportcoach, combifunctionaris, sportcoördinator (bij een BSO, trainer bij een sportclub, organisator en begeleider in de outdoor- en recreatiebranche (waarbij je mensen stimuleert om een gezond en actief leven te leiden).

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Sportacademie Utrecht.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.