Sport- en bewegingsleider

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25415
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Sportacademie Utrecht
Startdatum: september
Locatie: Grebbeberglaan 11, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Heb jij een passie voor sport? Lijkt het je leuk om activiteiten te organiseren en les te geven? Maak van sporten je werk en meld je aan voor de opleiding Sport- en bewegingsleider bij MBO Utrecht!

De opleiding

Over de opleiding Sport- en bewegingsleider

Tijdens de driejarige opleiding Sport- en bewegingsleider leer je veel over verschillende sporten, sport je veel en leer je vooral ook hoe je anderen kunt begeleiden en stimuleren bij het sporten. Je krijgt vakken zoals Les-en leidinggeven, Leren organiseren, EHBO en verschillende sportlessen en volgt de algemene vakken Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap.

In elk leerjaar loop je stage, bijvoorbeeld bij een sportverenging, bij een zwembad of een buitenschoolse opvang. Ook haal je bij ons een diploma voor reddend zwemmen voor zwembaden en EHBO (First Aid). De Sportacademie is een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding en een mooi sportcomplex met onder andere een topsporthal, fitness en verschillende soorten sportvelden.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Les- en leidinggeven (LLG)
 • Leren organiseren (LORG)
 • Sportvaardigheden (bv. basketbal, volleybal, judo, softbal),
 • Anatomie
 • Trainingskunde

Kerntaken

 • Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten;
 • Organiseren van wedstrijden, toernooien of evenementen;
 • Uitvoeren van organisatie- en professie gebonden taken.

Iets voor jou?

 • Je bent sportief
 • Je bent sociaal
 • Je hebt doorzettingsvermogen

Wat leer je

Om goed te kunnen sporten, heb je goede begeleiding nodig. Bij ons leer je hoe je die kunt geven. Tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider leer je in theorie en in de praktijk hoe je zelf sport- en bewegingsactiviteiten zoals een sportles of-toernooi kunt aanbieden. Je leert hoe je les- en trainingsprogramma’s opstelt, hoe je mensen kunt helpen en coachen bij de meest uiteenlopende sporten en hoe je de (fysieke) gezondheid van deelnemers in de gaten kunt houden. Naast het reguliere lesprogramma kun je sport gerelateerde diploma’s halen, zoals Snowsport, PADI, Outdoor, Fitnesstrainer en Voetbaltrainer.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding Sport- en bewegingsleider niveau 3 staat praktijkervaring binnen en buiten de opleiding centraal. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging en ga je een aantal keren per jaar een dagdeel op bezoek bij een andere sportorganisatie. In het tweede schooljaar loop je ongeveer elf uur stage per week. In het derde jaar ben je ongeveer drie dagen in het sportwerkveld aan het stagelopen. Dit kan variëren van fitnesscentra, sportbonden, buitenschoolse opvang tot aan zeil- en surfscholen en sportondernemingen.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Sport- en bewegingsleider?

Als jij je diploma als Sport- en bewegingsleider hebt, mag je leidinggeven en wedstrijden, toernooien of evenementen organiseren. Je kunt aan de slag bij onder andere een sportclub, sportcentrum, recreatiepark, zwembad of een sport BSO. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Sport- en bewegingscoördinator, niveau 4.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudie

 • Opleiding Sport- en bewegingscoördinator, niveau 4;
 • Andere Mbo niveau 4 opleidingen;

In een persoonlijk gesprek wordt gekeken of de opleiding op niveau 4 de juiste stap voor jou is.

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 2
 • Zwemdiploma A

NB: Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Je moet op de kennismakingsdag een sporttest (bewegingsbaan & sportclinic) doen. Daarna volgt een adviesgesprek. Ook dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Heb jij een gezonde en sportieve leefstijl, of meer dan dat? Ben jij bereid om je in te spannen voor een gezonde samenleving? Dan zou een toekomst in de wereld van sport, bewegen en leefstijl iets voor jou zijn. Je leert onder andere hoe je moet lesgeven en alles over de werking van het menselijk lichaam. Na je opleiding kun je gaan werken als leefstijlcoach, buurtsportcoach, combifunctionaris, sportcoördinator (bij een BSO, trainer bij een sportclub, organisator en begeleider in de outdoor- en recreatiebranche (waarbij je mensen stimuleert om een gezond en actief leven te leiden).

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Sportacademie Utrecht.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.