Sport- en bewegingscoördinator: richting lifestyle

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23163
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Sportacademie Utrecht
Startdatum: september
Locatie: Grebbeberglaan 11, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Heb je een passie voor sport en deel je die graag met anderen? Vind je het leuk om mensen aan een gezonde(re) leefstijl te helpen? Ben je een doorzetter en maak je anderen gemakkelijk enthousiast? Meld je dan aan voor de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, richting lifestyle bij MBO Utrecht!

De opleiding

Over de opleiding Sport- en bewegingscoördinator: richting lifestyle

Als je mensen wilt helpen bij het sporten en bewegen, maar ook de hele organisatie eromheen op je wilt nemen, dan is de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, richting lifestyle een goede keus. Je leert dan alles wat nodig is om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden, een sport- en bewegingsproject te coördineren en mensen te begeleiden.

De opleiding tot sport- en bewegingscoördinator, richting lifestyle duurt drie jaar. Je krijgt vakken als Les-en leidinggeven, Leren Organiseren, EHBO, anatomie en fysiologie. Daarnaast volg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. In elk leerjaar loop je stage. De Sportacademie is een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding en een mooi sportcomplex met onder andere een topsporthal, fitness en verschillende soorten sportvelden.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Les- en leidinggeven (LLG)
 • Leren organiseren (LORG)
 • Sportvaardigheden (bv. basketbal, bolleybal, judo, softbal)
 • Anatomie
 • Trainingskunde
 • Gezondheidsleer

Kerntaken

 • Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten;
 • Organiseren van wedstrijden, toernooien of evenementen;
 • Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken;
 • Coördineren en uitvoeren van sport- en bewegingsprojecten;
 • Sport en bewegingsactiviteiten aanbieden aan specifieke (groepen) deelnemers

Iets voor jou?

 • Je bent bent sportief
 • Je kunt motiveren
 • Je hebt doorzettingsvermogen

Wat leer je

Bij ons leer je alles wat je nodig hebt om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden, een sport- en bewegingsproject te coördineren en de deelnemers te begeleiden. Niet jouw sportprestatie maar die van de ander staat centraal. Je leert hoe je een intake doet, een plan maakt voor een gezondere leefstijl en iemand motiveert om de training te (blijven) volgen. Je weet hoe je het BRAVO-kompas (Bewegen, stoppen met Roken, Alcohol, gezonde voeding en Ontspanning) kunt gebruiken. Ook leer je hoe je kennis overdraagt, bijvoorbeeld door voorlichting te geven over voeding en alcohol op een basisschool. En we leren je hoe je een evenement organiseert. Tijdens de studie haal je een diploma voor reddend zwemmen voor zwembaden en EHBO (First Aid) en kun je extra diploma’s halen voor Fitnesstrainer A en gewichtsconsulent.

Stage (BPV)

De beste manier om kennis te maken met je toekomstige beroep is werken of stagelopen (ook wel BPV genoemd) in een bedrijf. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging of sportorganisatie. In het tweede schooljaar loop je ongeveer elf uur stage per week; zeven uur bij een fitnessorganisatie – bij voorkeur een plek waar ze ook waarde hechten aan leefstijl – en vier uur stage in je keuzedeel, bijvoorbeeld in aangepast sporten. In het derde jaar loop je achttien uur in de week stage. Veertien uur in een gezondheidscentrum, wellnesscentrum of een uitgebreid fitnesscentrum en vier uur stage in je keuzedeel, bijvoorbeeld in sportmassage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Sport- en bewegingscoördinator: richting lifestyle

Je bent na je opleiding Sport- en bewegingscoördinator, richting lifestyle breed inzetbaar in de sportbranche. Zo kun je aan de slag bij fitness- en gezondheidscentra.

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op hbo-opleiding Voeding en Diëtiek, hbo Fysiotherapie of de Academie voor Lichamelijke opvoeding.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

Verschillende Hbo-opleidingen, zoals:

 • Hbo Voeding en Diëtiek
 • Hbo Fysiotherapie
 • Academie voor Lichamelijke opvoeding

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3
 • Zwemdiploma A

NB: Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Je moet op de kennismakingsdag een sporttest (bewegingsbaan & sportclinic) doen. Daarna volgt een adviesgesprek. Ook dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Heb jij een gezonde en sportieve leefstijl, of meer dan dat? Ben jij bereid om je in te spannen voor een gezonde samenleving? Dan zou een toekomst in de wereld van sport, bewegen en leefstijl iets voor jou zijn. Je leert onder andere hoe je moet lesgeven en alles over de werking van het menselijk lichaam. Na je opleiding kun je gaan werken als leefstijlcoach, buurtsportcoach, combifunctionaris, sportcoördinator (bij een BSO, trainer bij een sportclub, organisator en begeleider in de outdoor- en recreatiebranche (waarbij je mensen stimuleert om een gezond en actief leven te leiden).

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Sportacademie Utrecht.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.