Toeristisch medewerker / manager frontoffice

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25352
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Academie voor Horeca en Toerisme
Startdatum: september
Locatie: Bontekoelaan 1, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Vind je het leuk om in de toeristische sector te werken, reis je graag én wil je een leidinggevende functie? Misschien is de opleiding Toeristisch medewerker/manager frontoffice bij MBO Utrecht wel iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Toeristisch medewerker / manager frontoffice

Als Toeristisch medewerker / manager frontoffice werk je in de sectoren horeca, toerisme en recreatie. Je geeft leiding aan frontoffice medewerkers (receptionisten). De taken van Toeristisch medewerker / manager frontoffice bestaan uit de verkoop van producten en diensten aan klanten/gasten. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid van het bedrijf en de vertaling hiervan naar zijn/haar afdeling. Deze opleiding wordt aangeboden in combinatie met de opleiding Manager recreatie en toerisme.

De opleiding Toeristisch medewerker – manager frontoffice duurt drie jaar. Naast de echte frontoffice vakken krijg je tijdens het eerste studiejaar verschillende Leisure vakken. Hiermee word je opleiding verbreed en heb je meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt in binnen- en buitenland. Ook kun je makkelijker overstappen naar de opleiding Leisure als je toch van gedachten bent veranderd. In het eerste leerjaar wordt er ook een basismodule Horeca aangeboden en worden praktijkvaardigheden geoefend in een van onze leerbedrijven.

Kerntaken

 • Je verwerkt reserveringen
 • Je voert administratieve werkzaamheden uit
 • Je handelt klachten af
 • Je informeert en adviseert de klant/gast
 • Je geeft leiding en voert beheerstaken uit

Belangrijke vakken tijdens de opleiding

 • Spaans
 • Duits
 • Topografie
 • Reisgids
 • Horeca
 • Housekeeping
 • Hotelconcepts

Wat leer je

Als Toeristisch medewerker / manager frontoffice zorg jij ervoor dat gasten zich welkom voelen en een leuke tijd hebben. Wij leren je over gastenontvangst en receptiewerk, maar ook hoe je het beleid van het bedrijf vertaalt naar de werkvloer, een team aanstuurt en hoe je voorraden beheert. Wat je leert kun je direct in de praktijk brengen tijdens de verschillende projecten op school. Bijvoorbeeld tijdens de praktijkuren die je maakt voor ons eigen leerbedrijf Eventlab op evenementen als Summer Lake en de Margriet Winter Fair. Sommige docenten werken ook in de praktijk, waardoor de lesstof zeer actueel is!

Stage (BPV)

In het eerste leerjaar is er sprake van een afwisselend weekrooster met theorielessen en beroepsgerichte lessen. In het tweede en derde leerjaar is er een blokstage geprogrammeerd. De stages in de toeristische branche worden vaak in de zomervakanties gerealiseerd. Het is mogelijk om onder voorwaarden stage te lopen in het buitenland. Een deel van het beroepsgerichte examen wordt afgenomen in de beroepspraktijk.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Toeristisch medewerker / manager frontoffice

Als Frontoffice manager werk je in bedrijven in de sectoren horeca, toerisme en recreatie.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • hbo Hoger toeristisch en recreatief onderwijs
 • hbo Vrijetijdsmanagement
 • hbo Hogere hotelschool

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (introductie opleiding, proefles en kennismakingsgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Bezorg je mensen graag een fijne vakantie? Dan kun je ervoor kiezen om te gaan werken in de toeristische sector. Werken met vakantiegangers betekent vooral werken met mensen: je bent representatief en je hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen rekenen op jou! Een opleiding in Horeca en Toerisme is iets voor jou als je oog hebt voor detail. Je werkt hard en onregelmatige werktijden zijn geen probleem voor jou. Vanaf het eerste jaar doe je praktijkervaring op via EventLab. Tijdens de verschillende werkzaamheden leer je op de juiste wijze om te gaan met gasten/klanten en werk je aan je commerciële houding.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.