Verkoopspecialist BOL

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25155
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
Academie: Academie voor Economie en Ondernemen
Startdatum: september, februari
Locatie: Australiëlaan 23, Utrecht

Open Dag

8 juni 2017

Meer informatie

Wil jij graag in een winkel aan de slag en wil je iets meer dan alleen de verkoop en klanten helpen? Dan is de opleiding Verkoopspecialist bij MBO Utrecht iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Verkoopspecialist

De opleiding Verkoopspecialist is een tweejarige studie die je als BOL- of BBL-opleiding kunt volgen. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels en vaktechnische vakken. De vakken zijn voor een deel verweven in projecten die je met je klas doet. In het eerste jaar loop je stage op de werkvloer, in je tweede jaar is de stage meer gericht op het begeleiden en adviseren. Ook kun je je specialiseren op de winkelbranche die jij interessant vindt.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Goederen
 • Verkopen
 • Kassa
 • Begeleiden
 • Verkoopcijfers

Kerntaken

 • Verzorgt de ontvangst en verwerking van goederen
 • Verkoopt, adviseert en verleent service
 • Handelt kassatransacties af en/of leidt deze
 • Optimaliseert verkoop en assortiment

Iets voor jou?

 • Je bent sociaal
 • Je bent georganiseerd
 • Je bent behulpzaam

Wat leer je

Als verkoopspecialist verkoop je producten, maar je doet nog veel meer dan dat. Je neemt samen met de manager beslissingen over de samenstelling van het assortiment, de presentatie van de producten en de promotie. Je doet de be¬stellingen, adviseert klanten, regelt de ontvangst en opslag van goederen en geeft leiding aan verkoopmedewerkers op jouw afdeling. Met deze opleiding word je dus echt een ‘specialist’.

Stage (BPV)

Een belangrijk onderdeel van jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming in de vorm van een stage. In het eerste leerjaar loop je vanaf de derde periode twee dagen per week stage, in totaal 300 uur. In het derde leerjaar loop je vanaf de tweede periode twee dagen stage, wat neerkomt op een totaal van 450 uur.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Verkoopspecialist

Je kunt na de opleiding Verkoopspecialist niveau 3 aan de slag als verkoopspecialist in de winkelbranche waarop jij je hebt gespecialiseerd, of een andere branche. Ook kun je doorstromen naar een niveau 4 mbo-opleiding, bijvoorbeeld naar de mbo-opleiding Manager Retail.

Je kunt na je opleiding Verkoopspecialist detailhandel gaan werken in de detailhandel. De branche is heel breed, dus je kunt bij veel bedrijven terecht. Als verkoopspecialist verkoop je producten, maar je doet nog veel meer dan dat. Je neemt samen met de manager beslissingen over de samenstelling van het assortiment, de presentatie van de producten en de promotie. Je doet de be­stellingen, adviseert klanten, regelt de ontvangst en opslag van goederen en geeft leiding aan verkoopmedewerkers op jouw afdeling. Met deze opleiding word je dus echt een ‘specialist’.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudie

 • Opleiding Manager Retail niveau 4 (Mits je binnen 2 jaar de opleiding Verkoopspecialist niveau 3 afgerond hebt).

Toelatingseisen

Dit zijn de toelatingseisen:

 • mbo-diploma TL/GL/KB sector economie of met wiskunde en/of economie in vakkenpakket of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Mbo-diploma Verkoopmedewerker niveau 2 (binnen 2 jaar behaald).

Daarnaast krijg je een AMN-test. De resultaten worden meegenomen bij de intakeprocedure. Ook bekijken we tijdens het intakegesprek welke vorm van begeleiding het beste bij jou past.

Instroommomenten

 • Augustus/september
 • Februari

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2017-2018 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct Ben jij boven de 18? Dan heb je bij een voltijd mbo studie recht een studentenreisproduct. Vanaf 1 januari 2017 komen ook mbo studenten onder de 18 jaar in aanmerking voor een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.