Verzorgende IG

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25491
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Utrechtse Zorgacademie
Startdatum: september
Locatie: Australiëlaan 25, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Wil jij aan de slag in de zorg? Ben je sociaal, geduldig en begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? Dan is de opleiding Verzorgende IG bij MBO Utrecht misschien wel iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Verzorgende IG

Als Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) werk je in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg en ondersteun je mensen die voor een korte tijd (bijvoorbeeld na ziekenhuisopname) of langere tijd zorg nodig hebben. Ook kun je aan de slag op een revalidatieafdeling. De opleiding Verzorgende IG niveau 3 duurt drie jaar. Je krijgt vakken als Nederlands, rekenen, burgerschap,  anatomie, verpleegtechnische vaardigheden en communicatie met mantelzorg. Het onderwijs is persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk; een aantal docenten werkt ook in de zorg. Daarnaast zorgen wij ervoor dat je goed bent voorbereid op de praktijk. Je loopt daarom elk jaar stage.

Leergang Spectrum

Wil jij hetgeen dat je leert direct in de praktijk brengen? Dan is de Leergang Spectrum wellicht iets voor jou. Na een opstarttraject op school, vervolg je vanaf de herfstvakantie je opleiding volledig bij zorgorganisatie Spectrum. Drie dagen per week loop je stage, één dag wordt besteed aan onderwijs. Het onderwijs is op maat. Alles wat je leert kun je direct uitvoeren in de praktijk.

Gedurende de opleiding doe jij direct werkervaring op met de verschillende doelgroepen van de ouderenzorg, zoals de psychogeriatrie, somatiek, thuiszorg en revalidatie. Het programma is intensief – je hebt namelijk minder schoolvakanties – maar je ziet direct waar je het voor doet. Bovendien ben je daardoor ook eerder klaar met je opleiding.

Bijzonder aan deze BOL-opleiding is dat je – in tegenstelling tot een BBL-opleiding – boventallig bent op de afdeling. Begeleid door een docent werk je aan verschillende opdrachten. De opleidingen Verzorgende IG en Verpleegkunde starten samen, na je eerste stage wordt gekeken of je doorgaat met de Opleiding Verzorgende IG of Verpleegkunde.

Mantelzorgers

Je werkt samen met de mantelzorgers. Dat zijn de naasten van de zorgvrager, zoals een ouder, partner, kind of vriend. Je werkt vooral met individuele zorgvragers in hun directe omgeving. Daarnaast richt jij je op groepen, bijvoorbeeld in een kleinschalige woonomgeving.

Persoonlijke zorg

Je begeleidt zorgvragers bij de persoonlijke zorg en helpt ze om zo zelfstandig mogelijk te leven met hun gezondheidsprobleem. Je begeleidt zorgvragers op een manier die ervoor zorgt dat zij hun welzijn kunnen waarborgen. Taken van een verzorgende zijn bijvoorbeeld het begeleiden bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen zoals eten en drinken of  het aan- en uitkleden en de persoonlijke verzorging. Je begeleidt bij dagactiviteiten, geeft voorlichting en advies en voert verpleegtechnische handelingen uit zoals het toedienen van medicijnen. In je werk als verzorgende ontstaat vaak een langdurige zorgrelatie met cliënten.

Geduld

Je kunt als verzorgende IG geduldig luisteren naar zorgvragers en je inleven in de situatie van de zorgvrager. Zorgvragers  hebben vaak een chronische beperking of kunnen in de laatste fase van hun leven komen. Ook daar weet jij mee om te gaan. Je weet hoe je in overleg met de zorgvrager, diens familie, of naasten en met collega’s de zorgvraag en het zorgaanbod goed op elkaar af kunt stemmen.

Zorgvuldig

Als verzorgende ben je zorgvuldig in je benadering en geïnteresseerd in mensen. Je bezit goede sociale en communicatieve vaardigheden. De zorg die je verleent kan per zorgvrager en per dag verschillen. Je werkt zelfstandig, maar stemt de zorg regelmatig af binnen je team met collega’s en andere disciplines, zoals de arts, verpleegkundigen en fysiotherapeuten.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

Anatomie, fysiologie en ziekteleer
Verpleegtechnische vaardigheden
Communicatie: gesprekstechnieken en luistervaardigheden
Methodisch werken
Nederlands en rekenen

Kerntaken

Bieden van zorg en ondersteuning op basis van het zorgdossier;
Werken aan kwaliteit en deskundigheid.

Iets voor jou?

 • Je bent flexibel
 • Je bent geduldig
 • Je bent sociaal

Wat leer je

Als verzorgende ben je niet alleen bezig met het begeleiden bij dagelijkse behoeften als wassen, aankleden, eten en medicatie. Je ondersteunt mensen ook in hoe zij de regie kunnen houden op hun leven en hoe de zorg aangepast wordt aan de wensen die zij hebben. Een belangrijke taak is het contact met de mantelzorgers en met het team om de zorg goed op elkaar af te stemmen. Bij ons leer je – naast alle vaardigheden – de cliënt centraal te stellen, goed te luisteren en hoe je iemand kunt helpen te leren leven met een gezondheidsprobleem.

Stage (BPV)

Het onderwijs en het leren vindt voor het grootste gedeelte van de opleiding plaats in de beroepspraktijk. Hierdoor ben je in staat alle benodigde beroepscompetenties te verwerven en je persoonlijk te ontwikkelen. Daarbij is het uitgangspunt dat je tijdens de opleiding beroepspraktijkvorming uitvoert bij minimaal 2 categorieën zorgvragers op verschillende afdelingen, in een intra-of extramurale setting. Daarbij ga je steeds op zoek naar welke competenties je nodig hebt in de specifieke beroepscontext/leersituatie.

Je begint in het eerste leerjaar met enkele weken school om je goed voor te bereiden op de beroepspraktijk. Je loopt in het eerste leerjaar ongeveer 15 weken stage, in de leerjaren 2 en 3 heb je meer weken stage. Als je stage loopt heb je ook lesdagen op school, meestal zijn het twee lesdagen en drie dagen stage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Verzorgende IG

Met een diploma Verzorgende IG op zak kun je aan de slag als verzorgende in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Ook kun je aan het werk op een revalidatieafdeling. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4).

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Gespecialiseerd verzorgende in de psychogeriatrie
 • Eerst verantwoordelijke verzorgende
 • Verpleegkunde niveau 4

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 2

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (kennismakingsgesprek en talentscan) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Wanneer je een opleiding aan een van de Zorgacademies afrondt kun je gaan werken in een verpleeghuis, verzorgingshuis, in de thuiszorg of in het ziekenhuis. Je werkt graag met mensen en je maakt makkelijk contact. Je staat stevig in je schoenen, hebt een positieve kijk op het leven en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Geen dag is hetzelfde wanneer je mensen begeleidt en verzorgt. De Gooise Zorgacademie biedt BBL-opleidingen voor volwassenen die zich inschrijven vanuit hun werkgever. De Utrechtse Zorgacademie is bedoeld voor jongeren die een BOL-opleiding willen volgen. Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Utrechtse Zorgacademie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.