Verzorgende IG BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25491
Leerweg: BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2.5 jaar
Academie: Gooise Zorgacademie
Startdatum: september
Locatie: Stationsstraat 2, Hilversum

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Wil jij aan de slag in de zorg? Ben je sociaal, geduldig, begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? En wil je ook direct aan het werk? De BBL-opleiding Verzorgende IG bij MBO Utrecht is dan echt iets voor jou!

De opleiding

De verkorte opleiding Verzorgende IG BBL duurt 2,5 jaar. Twintig weken per jaar ga je een dag per week naar school. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap, maar ook anatomie en verzorging. Er is veel aandacht voor communicatie en samenwerking met collega’s en mantelzorg. Het onderwijs is persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk; een aantal docenten werkt – net zoals jij – in de zorg.

Onze visie op het leren gaat uit van de overtuiging dat je op meer dan één plaats leert. Het beste resultaat wordt bereikt, wanneer je dat wat je net hebt geleerd ook in de praktijk brengt. De opleiding tot Verzorgende IG volg je in nauwe samenwerking met één van de aangesloten zorgorganisaties in de regio Utrecht.

Uniek aan de opleiding Verzorgende IG

 • Werken bij één van de aangesloten zorgorganisaties;
 • Docenten uit het werkveld;
 • Bieden van zorg en ondersteuning op basis van het
 • zorgdossier;
 • Werken aan kwaliteit en deskundigheid.

Werkzaamheden Verzorgende IG

 • De werkzaamheden zijn veelal gericht op het stabiliseren van zijn gezondheidstoestand;
 • Het leren leven met het gezondheidsprobleem;
 • Het bevorderen van het welbevinden/de kwaliteit van leven;
 • Het begeleiden op psychosociaal en maatschappelijk gebied;
 • Het helpen bij het opbouwen en onderhouden van hun netwerk en het bijdragen en realiseren van een aantrekkelijke dagbesteding;
 • Het afstemmen van persoonlijke zorg met de cliënt, de mantelzorger en de naasten;
 • Het nemen van initiatief tot overleg met artsen en collega’s, ook van andere disciplines.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Verzorging
 • Communicatievaardigheden
 • AFZ (anatomie, fysiologie en ziekteleer)
 • Verpleegtechnische handelingen

 Iets voor jou?

 • Je bent flexibel
 • Je bent geduldig
 • Je bent sociaal

Wat leer je

Als verzorgende ben je niet alleen bezig met het begeleiden bij dagelijkse behoeften als wassen, aankleden en eten. Je ondersteunt ook mensen bij hoe zij de regie kunnen houden op hun leven en hoe de zorg aangepast wordt aan de wensen die zij hebben. Een belangrijke taak is het contact met mantelzorg en het team om de zorg goed op elkaar af te stemmen. Bij ons leer je – naast alle basisvaardigheden – de cliënt centraal te stellen, goed te luisteren en hoe je iemand kunt helpen te leren leven met een gezondheidsprobleem. Omdat jij en je medestudenten al in de zorg werken en jullie praktijkervaring hebben, is er in de lessen veel aandacht voor het uitwisselen van kennis en ervaring.

Stage (BPV)

Er is geen sprake van stage bij een BBL opleiding. De leerlingen zijn in dienst bij een zorginstellingen en voeren de BPV uit tijdens het werk. Zij worden daarbij begeleid door een werk- en/of praktijkopleider.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Verzorgende IG versneld BBL

Met een diploma Verzorgende-IG op zak heb jij de vaardigheden om te werken als verzorgende bij een thuiszorgorganisatie of in een verpleeg- of verzorgingshuis. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Verpleegkundige (BBL, niveau 4).

Langdurige zorg

De BBL opleiding verzorgende IG in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) ondersteunt de cliënten die kortdurend (bijvoorbeeld na ziekenhuisopname), middellange of langdurige zorg ontvangen, maar over het algemeen gaat het om langdurige zorg.

Bij de chronisch zieken en revaliderende cliënten ligt het accent op de ervaring van de cliënt. De verzorgende-IG zorgt er voor dat er aandacht is voor de ervaring en deze een plaats krijgt in het geheel van de zorgverlening. Ze houdt ook rekening met de leeftijd samenhangende problemen van de cliënt die de communicatie kunnen beperken (bijvoorbeeld doofheid of vergeetachtigheid). Ze voert minder vaak persoonlijke zorg uit die is gericht op het herstel van de cliënt.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie
 • Eerst Verantwoordelijke Verzorgende
 • Verpleegkunde niveau 4

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 2

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Bovendien heb je een arbeidscontract bij één van de aangesloten zorginstellingen. Wanneer je belangstelling hebt, dan kun je solliciteren bij één van de deelnemende zorginstellingen voor een leerplaats.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €575,- voor een BBL opleiding niveau 3 of 4*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Wanneer je een opleiding aan een van de Zorgacademies afrondt kun je gaan werken in een verpleeghuis, verzorgingshuis, in de thuiszorg of in het ziekenhuis. Je werkt graag met mensen en je maakt makkelijk contact. Je staat stevig in je schoenen, hebt een positieve kijk op het leven en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Geen dag is hetzelfde wanneer je mensen begeleidt en verzorgt. De Gooise Zorgacademie biedt BBL-opleidingen voor volwassenen die zich inschrijven vanuit hun werkgever. De Utrechtse Zorgacademie is bedoeld voor jongeren die een BOL-opleiding willen volgen.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Utrechtse Zorgacademie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.