Verzorgende IG BBL Rivas

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25491
Leerweg: BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2.5 jaar
Academie: Gooise Zorgacademie
Startdatum: september
Locatie:

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Wil jij aan de slag in de zorg en direct aan het werk? Ben je sociaal, geduldig en begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? Meld je aan bij Zorgacademie Rivas voor de versnelde opleiding Verzorgende IG.

De opleiding

De verkorte opleiding Verzorgende IG BBL duurt 2,5 jaar. Als leerling Verzorgende IG ga je gemiddeld één dag per week naar school bij de Zorgacademie Rivas in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Dit is een erkende opleiding, aangevuld met extra kennis over mensgerichte zorg volgens Planetree (een zorgmodel), werken in de keten en specialistische kennis die binnen Rivas aanwezig is.

Daarnaast werk je 24 uur per week in de zorg, in wisselende diensten. Tijdens je opleiding wissel je een aantal keren van werkplek, zodat je werkervaring opdoet in de verschillende onderdelen van de zorgketen. Je leert in iedere zorgvorm specifieke kennis en vaardigheden die je je hele loopbaan in de zorg verder meeneemt.

Over de Rivas Zorggroep

Rivas is een ketenzorgorganisatie en biedt thuiszorg, verpleeghuiszorg, wonen met zorg, ziekenhuiszorg, geriatrische revalidatiezorg en jeugdgezondheidszorg. Met dit uitgebreide zorgpakket is de zorgorganisatie uniek in Nederland.

Je kunt binnen Rivas veel leren en bijdragen aan de zorg zoals:

 • mensgerichte zorg volgens Planetree
 • begeleiding en zorg aan dementerende zorgvragers
 • specialistische zorg aan oudere zorgvragers in verpleeghuizen, revalidatieafdelingen en woonzorgcentra
 • kwaliteit van zorg voor specifieke zorgvragen in het ziekenhuis
 • aantrekkelijke en gevarieerde zorg in de zorg thuis.

Kijk voor meer informatie op www.rivas.nl.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Verzorging
 • Communicatievaardigheden
 • AFZ (anatomie, fysiologie en ziekteleer)
 • Verpleegtechnische handelingen

 Iets voor jou?

 • Je bent flexibel
 • Je bent geduldig
 • Je bent sociaal

Wat leer je

De opleiding wordt samen met Rivas zorggroep vormgegeven zodat deze goed aansluit op de praktijk. Er is veel ruimte voor kennisuitwisseling met docenten, studenten, werkbegeleiders en andere professionals binnen de Rivas zorggroep. We leren je hoe je als verzorgende mensen begeleid bij de dagelijkse behoeften als wassen, aankleden en eten. Ook ondersteun je mensen bij hoe zij de regie kunnen houden op hun leven en hoe de zorg aangepast wordt aan de wensen die zij hebben. Een belangrijke taak is het contact met mantelzorg en het team om de zorg goed op elkaar af te stemmen.

Je leert de zorg kennen die in de aansluitende ketenonderdelen (ziekenhuis, thuiszorg, kortdurende en langdurende zorg) wordt geleverd. Bijvoorbeeld de mensgerichte zorg volgens het zorgmodel Planetree, de begeleiding en verzorging van dementerende zorgvragers, de specialistische zorg aan oudere zorgvragers in verpleeghuizen, revalidatieafdelingen en woonzorgcentra en hoe je zorgvragers thuis zorg biedt.

Stage (BPV)

Er is geen sprake van stage bij een BBL-opleiding. Je bent in dienst van Rivas Zorggroep en voert daar je BPV (Beroeps Praktijk Vorming) uit tijdens het werk. Je wordt daarbij begeleid door een werk- en/of praktijkopleider.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Verzorgende IG versneld BBL

Met een diploma Verzorgende-IG op zak heb jij de vaardigheden om te werken als verzorgende bij een thuiszorgorganisatie of in een verpleeg- of verzorgingshuis. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Verpleegkundige (BBL, niveau 4).

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie
 • Eerst Verantwoordelijke Verzorgende
 • Verpleegkunde BBL niveau 4

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 2

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €575,- voor een BBL opleiding niveau 3 of 4*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Wanneer je een opleiding aan een van de Zorgacademies afrondt kun je gaan werken in een verpleeghuis, verzorgingshuis, in de thuiszorg of in het ziekenhuis. Je werkt graag met mensen en je maakt makkelijk contact. Je staat stevig in je schoenen, hebt een positieve kijk op het leven en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Geen dag is hetzelfde wanneer je mensen begeleidt en verzorgt.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.