Mbo Bouwkunde

Als je op straat loopt, is veel van wat je om je heen ziet door mensen gemaakt: van gebouwen tot technische snufjes. Bij de opleiding MBO Bouwkunde leer je hoe je deze gebouwen moet ontwerpen, bouwen of te beheren en te onderhouden. Met een diploma mbo Bouwkunde kun je verschillende richtingen op. Je kunt aan de slag als ontwerper, planner, tekenaar, calculator, werkvoorbereider of uitvoerder. Zo ben jij medeverantwoordelijk voor alle gebouwen die je om je heen ziet.

Opleiding Bouwkunde

Wat leer je als mbo Bouwkunde?

De lessen op school sluiten goed aan bij de praktijk. Tijdens de opleiding mbo Bouwkunde volg je vakken als constructieleer, waarbij je leert hoe de constructies van grote gebouwen precies werken. Je leert deze constructies zelf bedenken, ontwerpen en uittekenen. Ook leer je hoe je een eerste kleine versie van een architectonisch product maakt: maquettebouw. Bouwen betekent dat je praktisch bezig bent. Je leert omgaan met hout en andere materialen die worden gebruikt om gebouwen mee in elkaar te zetten.

Daarnaast volg je algemene vakken en verdiep je je via projecten in specifieke thema’s. In de lessen is er veel ruimte om kennis en ervaring uit de praktijk uit te wisselen. Dit kan doordat de docenten zelf ervaring hebben uit de praktijk én doordat jij en je medestudenten zelf veel ervaring opdoen in de praktijk.

Leren in de praktijk

De praktijk staat in de opleiding mbo Bouwkunde centraal. Daarom leiden wij op in de beroepspraktijk, want waar kan je het beter leren dan op een stageplek of bij echte projecten? Je kan tijdens je stage bijvoorbeeld werkervaring opdoen bij bouwbedrijven die aangesloten zijn bij MBO Utrecht. Hierdoor word je goed voorbereid op je werk in de bouwkunde.

Volg je de opleiding mbo Bouwkunde dan zorgen wij ervoor dat je in je eerste jaar goed voorbereid wordt op de praktijk. Wij leren je de fijne kneepjes van het vak en je mag zelf al een specialisatie kiezen waarin jij je in wilt verdiepen. Jij mag zelf bepalen welke richting je op wilt.

Waar ga je later werken?

Aan het einde van de opleiding heb je het vak mbo Bouwkunde onder de knie en kan je aan de slag in de echte praktijk. Je kan als afgestudeerd bouwkundige op veel verschillende plekken terecht komen. Dat ligt aan jouw interesse en de richting die jij hebt gekozen tijdens de studie.

Met het diploma mbo Bouwkunde kun je gaan werken als tekenaar/modelleur, werkvoorbereider, uitvoerder of calculator. Bij ontwerpbureaus kun je opzichter worden, bestekschrijver of ontwerper.

Waar je ook terecht kunt komen zijn aannemers, adviesbureaus, landmeetkundige bureaus, gemeenten of provincies. In de handel zijn er mogelijkheden als inkoper of commercieel medewerker. Doorleren op het hbo kan ook.

Iets voor jou?

De opleiding mbo Bouwkunde is iets voor jou als je van afwisseling houdt en graag aan de slag wilt in de bouwkunde. Daarnaast ben je ook geïnteresseerd in technologie en architectuur. Je vindt het leuk om samen te werken en ziet er op toe dat het eindresultaat goed is. Verder ben je sociaal, ondernemend en flexibel. Je staat sterk in je schoenen en leert graag in de praktijk.

Je kunt je specialiseren in drie verschillende richtingen.

Mbo Bouwkunde vormgeving, design en architectuur

Als je kiest voor deze specialisatie krijg je les in interieurvormgeving. Je gaat leren hoe je verschillende ruimten het beste kunt inrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan materialen, verlichting en aankleding.

Lees meer over mbo Bouwkunde vormgeving, design en architectuur.

Mbo Bouwkunde management en makelaardij

Als je voor deze specialisatie kiest, dan ga jij je onderdompelen in alles wat met management en verkoop van woningen en bedrijfsgebouwen te maken heeft. Jij leert precies te denken en te handelen als een echte ondernemer.

Lees meer over mbo Bouwkunde management en makelaardij.

Mbo Bouwkunde Uitvoering

Deze specialisatie is echt iets voor jou als je straks met je voeten in de klei wilt staan en echt op een bouwplaats wilt werken. Dan ga je planningen maken, materialen en veiligheid controleren en collega’s instrueren. Je krijgt veel praktijklessen zoals bouwen met hout en je leert hoe je kozijnen, trappen en steigers bouwt.

Lees meer over mbo Bouwkunde Uitvoering.

 

 

MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.

Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.

Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben jij straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Lees meer over MBO Utrecht.

Waarom kies je voor de opleiding Mbo Bouwkunde bij MBO Utrecht?

  1. Persoonlijk aandacht

    We houden onze studenten altijd in beeld, zowel op school, als op stage. Er zijn korte lijntjes tussen student, docent en stagebegeleider.

  2. Opleiding op maat

    We kijken samen met jou wat jij nodig hebt om de opleiding Bouwkunde op een goede manier af te ronden. We kunnen dat doen in de vorm van extra begeleiding, maar ook door je meer uitdaging te geven.

  3. Docenten uit de praktijk

    Veel vakdocenten komen uit de praktijk. De vakdocenten kunnen er dus veel verstand van hebben. Daarnaast zorgen wij voor een goede connectie en nodigen wij mensen vanuit het werkveld uit om op school les te geven.