Mbo Maatschappelijke zorg

Wil je later graag werken met mensen met een beperking, zoals een verstandelijke beperking of een lichamelijke beperking? En vind je het belangrijk dat gehandicaptenzorg goed geregeld is? Misschien is een opleiding mbo Begeleider maatschappelijke zorg dan iets voor jou.

Bij een opleiding mbo Begeleider maatschappelijke zorg leren we je hoe je cliënten met een beperking begeleidt. Denk hierbij aan mensen met verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking, een zintuiglijke beperking of een meervoudige beperking. Je gaat deze mensen helpen met hun dagelijkse leven, onder andere op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen en huishouden en dagbesteding. Je kunt de opleiding volgen in niveau 3 en niveau 4.

Opleidingen maatschappelijke zorg 

Wat leer je bij een mbo opleiding Begeleider gehandicaptenzorg?

Tijdens een mbo opleiding Begeleider gehandicaptenzorg, ofwel maatschappelijke zorg, leer je hoe je cliënten van allerlei leeftijden begeleidt. Je helpt de cliënten met de dagelijkse zorg. Je leert cliënten leven met hun beperking en met het vergroten van de eigen regie en kwaliteit van leven. Ook leren we je hoe je goed luistert en communiceert. Verder leer je hoe je activiteiten organiseert en begeleidt.

Bij een mbo opleiding Begeleider maatschappelijke zorg krijg je algemene vakken als Nederlands en burgerschap. Daarnaast krijg je belangrijke vakken zoals:

 • Ontwikkelingspsychologie
 • Gezondheids- en ziekteleer
 • Maken van een begeleidings- en activiteitenplan
 • Zorgtechnische vaardigheden
 • Communicatie- en copingstechnieken
 • Creatieve lessen over activiteitenbegeleiding
 • Begeleidingsmethodieken voor verschillende doelgroepen.

Leren in de praktijk

In alle leerjaren loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je leert dus veel vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. We begeleiden je tijdens je stage via ‘coaching on the job’. Tijdens stagebezoeken observeren we je handelen. Via feedback hierop kun je jezelf verder ontwikkelen.

Doordat docenten in de praktijk werken of gewerkt hebben, is er ook op school veel aandacht voor de praktijk. Er worden op het mbo ook regelmatig gastlessen gegeven door mensen die in de gehandicaptenzorg werken.

De opleidingen mbo Begeleider maatschappelijke zorg zijn ook beschikbaar als BBL opleiding. Hierbij ga je één dag per week naar school en werk je de andere dagen bij een erkend leerbedrijf.

Waar ga je later werken?

Later ga je werken met ouderen of gehandicapten. Je kunt na de opleiding mbo Begeleider gehandicaptenzorg bijvoorbeeld aan de slag bij een maatschappelijke opvang of bij woonvoorziening of woongroep voor gehandicapten. Je kan ook gaan werken bij een dagopvang, een zorgboerderij of een sociale werkplaats.

Ook kun je na de opleiding doorleren. Heb je mbo gehandicaptenzorg gedaan op niveau 3, dan kun je verder op mbo 4. Na mbo 4 kun je ook kiezen voor een hbo opleiding.

Iets voor jou?

Ben je geduldig, behulpzaam en creatief? Kun je goed organiseren, improviseren en omgaan met complexe situaties? Heb je een open houding en ben je respectvol naar anderen? Houd je ervan om zelfstandig te werken, maar kun je ook goed samenwerken? Dan is deze opleiding vast iets voor jou!

5 redenen om voor een opleiding Begeleider maatschappelijke zorg bij MBO Utrecht te kiezen:

 • Niet alleen aandacht voor welzijn, maar ook voor zorg.
 • We leren je heel de mens zien; je kijkt ‘voorbij de beperking’.
 • De docenten hebben allemaal ruime ervaring in de praktijk.
 • Veel nadruk op leefplezier voor cliënten. Je leert ervoor te zorgen dat zij een leuke dag hebben.
 • Met deze opleiding heb je veel kans op werk.

Opleidingen mbo Gehandicaptenzorg

MBO Utrecht heeft 4 verschillende opleidingen in de richting gehandicaptenzorg:

Begeleider Maatschappelijke zorg (niveau 3)

Ondersteun je graag mensen met een beperking? Dan is de mbo-opleiding niveau 3 Begeleider Gehandicaptenzorg iets voor jou.

Lees meer over mbo begeleider Maatschappelijke zorg

Begeleider Maatschappelijke zorg BBL

Help je graag mensen met een beperking en leer je het beste in de praktijk? Dan is de mbo-opleiding niveau 3 Begeleider gehandicaptenzorg BBL iets voor jou.

Lees meer over mbo Begeleider Gehandicaptenzorg BBL

Persoonlijk begeleider Maatschappelijke zorg (niveau 4)

Wil je werken met mensen met een beperking? En vind je het belangrijk dat die zorg goed geregeld is? Dan is de mbo opleiding niveau 4 Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg een goede keuze voor jou.

Lees meer over mbo Persoonlijk begeleider Maatschappelijke zorg

Persoonlijk begeleider Maatschappelijke zorg BBL

Wil je mensen met een beperking ondersteunen? Vind je het belangrijk dat de gehandicaptenzorg goed geregeld is? En leer je het beste in de praktijk? Dan is de mbo opleiding niveau 4 Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg BBL een goede keuze voor jou.

Lees meer over mbo Persoonlijk begeleider Maatschappelijke zorg

Waarom kies je voor een opleiding Begeleider gehandicaptenzorg bij MBO Utrecht?

 1. Persoonlijke aandacht

  We houden onze studenten goed in beeld, zowel op school als op stage. Dit doen we onder andere via stagebezoeken. We zorgen voor korte lijntjes en zijn betrokken bij onze studenten.

 2. Opleiding op maat

  We kijken naar wat jij nodig hebt. We kunnen je extra uitdaging bieden, of juist extra begeleiding.

 3. Veel aandacht voor de praktijk

  Een vak leer je het best in de praktijk. Daarom doe je bij mbo gehandicaptenzorg veel ervaring op in de praktijk. Onze docenten hebben in de gehandicaptenzorg gewerkt en gebruiken veel praktijkvoorbeelden in de lessen.

 4. Samenwerking met erkende leerbedrijven

  We willen dat je stage goed verloopt. Daarom werken we voor de opleidingen mbo Gehandicaptenzorg samen met erkende leerbedrijven.

MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.