Mbo Gehandicaptenzorg

Wil je later graag werken met mensen met een beperking, zoals een verstandelijke beperking of een lichamelijke beperking? En vind je het belangrijk dat gehandicaptenzorg goed geregeld is? Misschien is mbo gehandicaptenzorg dan iets voor jou.

Bij een opleiding mbo Gehandicaptenzorg leren we je hoe je cliënten met een beperking begeleidt. Denk hierbij aan mensen met verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking, een zintuiglijke beperking of een meervoudige beperking. Je gaat deze mensen helpen met hun dagelijkse leven, onder andere op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen en huishouden en dagbesteding. Je kunt de opleiding volgen in niveau 3 en niveau 4.

Opleiding Gehandicaptenzorg

Wat leer je bij een mbo opleiding Gehandicaptenzorg?

Tijdens de mbo opleiding Gehandicaptenzorg leer je hoe je cliënten van allerlei leeftijden begeleidt. Je helpt de cliënten met de dagelijkse zorg. Je leert cliënten leven met hun beperking en met het vergroten van de eigen regie en de kwaliteit van leven. Ook leren we je hoe je goed luistert en communiceert. Verder leer je bij mbo begeleider gehandicaptenzorg hoe je activiteiten organiseert en begeleidt.

Bij de mbo opleidingen Gehandicaptenzorg krijg je algemene vakken als Nederlands en burgerschap. Daarnaast krijg je belangrijke vakken zoals ‘Doelgroepenkennis’, ‘Verpleegtechnische handelingen’ en ‘Methodisch begeleiden’. We behandelen thema’s als begeleidingsmethodiek, ontwikkelingsachterstand en gezondheid en ziekte.

Leren in de praktijk

In alle leerjaren loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je leert dus veel vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. We begeleiden je tijdens je stage via ‘coaching on the job’. Tijdens stagebezoeken observeren we je handelen. Via feedback hierop kun je jezelf verder ontwikkelen.

Doordat docenten in de praktijk werken of gewerkt hebben, is er ook op school veel aandacht voor de praktijk. Er worden op het mbo ook regelmatig gastlessen gegeven door mensen die in de gehandicaptenzorg werken.

De opleidingen mbo Gehandicaptenzorg zijn ook beschikbaar als BBL opleiding. Hierbij ga je één dag per week naar school en werk je de andere dagen bij een erkend leerbedrijf.

Waar ga je later werken?

Later ga je werken met ouderen of gehandicapten. Je kunt na de opleiding mbo gehandicaptenzorg bijvoorbeeld aan de slag bij een maatschappelijke opvang of bij woonvoorziening of woongroep voor gehandicapten. Je kan ook gaan werken bij een dagopvang, een zorgboerderij of een sociale werkplaats.

Ook kun je na de opleiding doorleren. Heb je mbo gehandicaptenzorg gedaan op niveau 3, dan kun je verder op mbo 4. Na mbo 4 kun je ook kiezen voor een hbo opleiding.

Iets voor jou?

Een opleiding mbo gehandicaptenzorg is iets voor jou als je geduldig en behulpzaam bent. Je wilt graag mensen begeleiden en ondersteunen. Daarnaast kun je goed organiseren. Je kunt complexe situaties aan en hebt er geen problemen mee om regelmatig te improviseren.  Je bent respectvol en kan goed luisteren en begrip tonen, maar je kan ook je grenzen aangeven. Regelmatig werk je zelfstandig, maar vaak ook samen.

Opleidingen mbo Gehandicaptenzorg

MBO Utrecht heeft 4 verschillende opleidingen in de richting gehandicaptenzorg:

Begeleider Gehandicaptenzorg (niveau 3)

Ondersteun je graag mensen met een beperking? Dan is de mbo-opleiding niveau 3 Begeleider Gehandicaptenzorg iets voor jou.

Lees meer over mbo begeleider Gehandicaptenzorg

Begeleider Gehandicaptenzorg BBL

Help je graag mensen met een beperking en leer je het beste in de praktijk? Dan is de mbo-opleiding niveau 3 Begeleider gehandicaptenzorg BBL iets voor jou.

Lees meer over mbo Begeleider Gehandicaptenzorg BBL

Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg (niveau 4)

Wil je werken met mensen met een beperking? En vind je het belangrijk dat die zorg goed geregeld is? Dan is de mbo opleiding niveau 4 Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg een goede keuze voor jou.

Lees meer over mbo Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg

Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg BBL

Wil je mensen met een beperking ondersteunen? Vind je het belangrijk dat de gehandicaptenzorg goed geregeld is? En leer je het beste in de praktijk? Dan is de mbo opleiding niveau 4 Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg BBL een goede keuze voor jou.

Lees meer over mbo Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg

Waarom kies je voor de mbo opleiding Gehandicaptenzorg bij MBO Utrecht?

 1. Persoonlijke aandacht

  We houden onze studenten goed in beeld, zowel op school als op stage. Dit doen we onder andere via stagebezoeken. We zorgen voor korte lijntjes en zijn betrokken bij onze studenten.

 2. Opleiding op maat

  We kijken naar wat jij nodig hebt. We kunnen je extra uitdaging bieden, of juist extra begeleiding.

 3. Veel aandacht voor de praktijk

  Een vak leer je het best in de praktijk. Daarom doe je bij mbo gehandicaptenzorg veel ervaring op in de praktijk. Onze docenten hebben in de gehandicaptenzorg gewerkt en gebruiken veel praktijkvoorbeelden in de lessen.

 4. Samenwerking met erkende leerbedrijven

  We willen dat je stage goed verloopt. Daarom werken we voor de opleidingen mbo Gehandicaptenzorg samen met erkende leerbedrijven.

MBO Utrecht

MBO Utrecht is een kleinschalige onderwijsinstelling in Utrecht met veel persoonlijke aandacht voor studenten. We hebben opleidingen op het gebied van onder andere Kind en Onderwijs en Zorg en Welzijn. In totaal kun je kiezen uit 50 verschillende richtingen. We leren je een vak, maar hebben ook aandacht voor algemene arbeidsvaardigheden en burgerschap. Zo bereiden we je goed voor op de arbeidsmarkt van morgen.