Mbo Pedagogisch medewerker

Vind jij het leuk om met kinderen te werken? Vind je het leuk om kinderen te verzorgen en leuke spelletjes of activiteiten te bedenken? Of wil je juist aandacht besteden aan kinderen die extra aandacht kunnen gebruiken? Dan is een mbo opleiding Pedagogisch medewerker wellicht wat voor jou!

Bij de mbo opleiding Pedagogisch medewerker leiden wij je op te werken met kinderen van nul tot twaalf jaar. Als pedagogisch medewerker ga je bijvoorbeeld aan de slag bij een kinderopvang. Je geeft aandacht aan individuele kinderen én aan de hele groep. Je vertaalt het pedagogisch beleidsplan naar de werkvloer en zorgt voor een veilige en stimulerende omgeving.

Opleiding Pedagogisch medewerker

Wat leer bij de mbo opleiding Pedagogisch medewerker?

Tijdens de mbo opleiding Pedagogisch medewerker leer je hoe je kinderen met verschillende leeftijden kan begeleiden, ook als ze een specifieke ondersteuningsbehoefte hebben. We leren je hoe je voor kinderen zorgt en hoe je een veilige leerklimaat creëert. Je leert welke activiteiten je kan aanbieden en hoe je communiceert met kinderen. Ook de communicatie met collega’s en ouders komt aan bod.

Bij de mbo opleiding Pedagogisch medewerker besteden we aandacht aan het pedagogisch beleidsplan van een kinderopvang of school. Je leert hoe je dit plan vertaalt naar de praktijk. Ook leren we je hoe je de standaardprocedures en protocollen van organisaties op moet volgen.

Uiteindelijk leer je bij MBO Utrecht zelfstandig je werk als pedagogisch medewerker te doen. Je kunt zelfstandig taken uitvoeren en bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werkzaamheden. Dat gaat zowel om het begeleiden van individuele kinderen als de hele groep. Je leert ook samen te werken en je werk af te stemmen met collega’s.

Tijdens de mbo opleiding Pedagogisch medewerker krijg je naast algemene vakken, vakken als ‘Pedagogisch handelen’, ‘Functioneren in de organisatie’ en ‘Ontwikkelingspsychologie’ en ‘Groepsdynamica’.

Leren in de praktijk

De stage of beroepspraktijkvorming vormt het hart van de mbo opleiding Pedagogisch medewerker. Je loopt ongeveer gedurende het hele leerjaar stage bij een SBB erkend leerbedrijf. MBO Utrecht begeleidt je stage via “coaching on the job”. Via stagebezoeken observeren we je handelen in de praktijk. Via feedback hierop ontwikkel je je steeds verder als pedagogisch medewerker.

Waar ga je later werken?

Na de mbo opleiding Pedagogisch medewerker kun je aan de slag gaan op een kinderopvang, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal. Andere plekken waar je aan het werk kan, zijn organisaties voor voor- of vroegschoolse educatie, of organisaties voor opvoedondersteuning of begeleiding van kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Je kan ook aan de slag in basisonderwijs, speciaal onderwijs of op een brede school.

Verder kun je na de mbo opleiding Pedagogisch medewerker doorstuderen, bijvoorbeeld hbo Pedagogiek of de PABO.

Iets voor jou?

De mbo opleiding Pedagogisch medewerker is echt iets voor jou als je graag met kinderen wilt werken. Je maakt makkelijk een klik met kinderen, maar bent ook verantwoordelijk. Je kan zelfstandig werken, maar ook goed samenwerken. Je weet van aanpakken en bent empathisch. Hierdoor kun je je goed in kinderen, maar ook in ouders verplaatsen.

Opleidingen mbo Pedagogisch medewerker

We bieden de volgende opleidingen MBO Pedagogisch medewerker aan.

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4)

Werk je graag met kinderen die extra hulp kunnen gebruiken? Heb je graag een aansturende en begeleidende functie? Dan is de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker iets voor jou.

Lees meer over mbo Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3)

Lijkt het je leuk om bij een kinderopvang te werken? Wil je graag voor kinderen zorgen en activiteiten voor hen bedenken? Dan is de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang iets voor jou.

Lees meer over mbo Pedagogisch medewerker kinderopvang

Waarom kies je voor de opleiding Mbo Verpleegkundige bij MBO Utrecht?

 1. Persoonlijk aandacht

  We werken met korte lijntjes en zetten in op persoonlijke begeleiding en betrokkenheid. We houden onze studenten goed in beeld, onder andere via regelmatige stagebezoeken.

 2. Opleiding op maat

  Bij MBO Utrecht heb je de mogelijkheid om de opleiding mbo Pedagogisch medewerker in je eigen tempo te volgen. Dat kan via versnellingsmogelijkheden, maar ook door extra begeleiding.

 3. Docenten uit de praktijk

  Onze docenten hebben uitgebreide praktijkervaring opgedaan. Daarnaast werken we ook regelmatig met gastdocenten die in de praktijk werkzaam zijn. Zo sluit de opleiding mbo Pedagogisch medewerker optimaal aan bij de beroepspraktijk.

 4. Veel praktijkervaring

  Door de uitgebreide stagemogelijkheden bij erkende leerbedrijven doe je ook zelf veel praktijkervaring op. Hierdoor word je bij MBO Utrecht goed voorbereid op je toekomstige baan als pedagogisch medewerker.

MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht bieden we wel 50 opleidingen aan, onder andere op het gebied van Kind en Onderwijs. MBO Utrecht is kleinschalig en geeft veel persoonlijke aandacht aan studenten. Onze docenten zijn betrokken bij jou en de manier waarop je leert. We maken ruimte voor maatwerk, zoals versnellingsmogelijkheden of juist extra begeleiding. We leren je een vak, maar hebben ook aandacht voor algemene professionele vaardigheden.