Mbo Sport en Bewegen

Sport zie je overal om je heen. Van de voetbalclub tot de kleine groepjes bootcampers die in je straat zich in het zweet werken. Bij mbo sport en bewegen leer je hoe je de trainer van deze groepjes kan worden en hoe je grote sportevenementen organiseert. Maar je bent niet alleen met sport bezig, ook verdiep je je in het menselijk lichaam. Hoe werkt het en welke spieren zitten er allemaal in je lichaam? Zo weet je precies hoe je mensen kunt helpen om op de juiste manier te bewegen

MBO Sport en bewegen

Wat leer je bij mbo Sport en Bewegen?

Het onderwijs op school sluit goed aan bij wat je in de praktijk moet kunnen. Tijdens mbo sport en bewegen volg je vakken als anatomie, fysiologie en krijg je EHBO-cursussen, zodat je na de opleiding veel over het menselijk lichaam weet. Hierdoor kun je mensen goed begeleiden bij sport en bewegen. Ook word je opgeleid om sportevenementen te organiseren en krijg je les in les- en leidinggeven, zodat je na de opleiding bijvoorbeeld voetbaltrainer of coach kunt worden.

Daarnaast volg je algemene vakken en verdiep je je via projecten in specifieke thema’s. In de lessen is er veel ruimte om kennis en ervaring uit de praktijk uit te wisselen. Dit kan doordat de docenten zelf in de praktijk werken of werkten én doordat jij en je medestudenten zelf veel ervaring opdoen in de praktijk.

Leren in de praktijk

Bij MBO Utrecht vinden we het belangrijk dat je de kennis die je hebt opgedaan in de lessen meteen in de praktijk kan uitproberen. Daarom leiden wij ook op in de beroepspraktijk, want waar kan je beter leren dan bijvoorbeeld op een stageplek. Je kan tijdens je opleiding bijvoorbeeld werkervaring opdoen bij bedrijven die bij MBO Utrecht aangesloten zijn en die gespecialiseerd zijn in sportlessen.

Volg je de mbo-opleiding sport en bewegen dan zorgen we ervoor dat je in het eerste jaar goed voorbereid wordt op de praktijk. We leren je de fijne kneepjes van het vak en je mag zelf al een specialisatie kiezen waar jij je in wilt verdiepen. Jij mag zelf bepalen welke richting je op wil. Bij de niveau 4 opleiding kun je kiezen uit drie specialisaties:

 1. Lifestyle: hier leer je hoe je mensen kunt helpen om op een gezonde manier te leven.
 2. Fitness: je leert hoe je mensen coacht en traint, bijvoorbeeld als personal trainer.
 3. Buurt, onderwijs en sport: jij leert hoe je kinderen helpt met sporten, bijvoorbeeld op een basisschool. Jij organiseert sportlessen, bijvoorbeeld schooltennis, frisbee of een sporttoernooi.

Waar ga je later werken?

Aan het einde van je opleiding heb je genoeg geleerd om aan de slag te gaan in de praktijk. Je kan als afgestudeerd sportinstructeur op veel verschillende plekken terechtkomen. Dat ligt maar net aan jouw interesse en de richting die jij hebt gekozen tijdens de studie. Je bent breed inzetbaar in de hele sportbranche. Je kan bijvoorbeeld bij een fitnesscentrum gaan werken als instructeur.

Maar je kan ook een eigen bedrijf starten als personal trainer. Of je kan aan de slag bij onder andere een sportclub, sportcentrum of recreatiepark. Je kan er ook voor kiezen om door te leren op het hbo.

Iets voor jou?

De mbo sport en bewegen opleiding is echt iets voor jou als je sportief bent aangelegd. Daarnaast kun je je goed inleven in anderen. Jij bent niet de sporter, maar moet anderen begeleiden bij het sporten. Je bent een rolmodel als het gaat om bewegen en gezondheid of wilt dat graag worden zodat je anderen kunt inspireren.

Lees meer over de mbo sportopleiding bij MBO Utrecht.

Mbo sportopleiding sport- en bewegingscoördinator

Deze mbo sportopleiding is een niveau 4 opleiding. Je krijgt les in anatomie en fysiologie en je kunt stagelopen bij een sportvereniging of bedrijf, zoals een voetbalclub of fitnessclub. De opleiding duurt vier jaar. Daarna kun je gaan werken bij bijvoorbeeld een fitnessclub of  sportschool.

Lees meer over Mbo sportopleiding sport- en bewegingscoördinator.

Mbo Sportopleiding Sport- en bewegingsleider

Deze opleiding is een niveau 3 opleiding en duurt drie jaar. Je leert hoe je anderen kunt begeleiden en je leert ze sporten. Bij deze mbo sportopleiding loop je elk jaar stage. Dat kan bijvoorbeeld bij een sportvereniging, bij een zwembad of een buitenschoolse opvang. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging en ga je een aantal keren per jaar een dagdeel op bezoek bij een andere sportorganisatie.

Lees meer over mbo sportopleiding Sport- en bewegingsleider.

Mbo Sportopleiding medewerker sport en recreatie

Deze niveau 2 opleiding duurt twee jaar. Op de Sportacademie leer je hoe je kunt assisteren bij sport- en bewegingsactiviteiten bij een sportclub, in het zwembad of bij een fitnesscentrum. Bij deze opleiding staat praktijkervaring opdoen centraal. Stagelopen is dus belangrijk. Dat kan bijvoorbeeld bij een sportvereniging of een welzijnsinstelling.

Lees meer over mbo sportopleiding medewerker sport en recreatie.

MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.

Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.

Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben jij straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Lees meer over MBO Utrecht.

 

Waarom kies je voor één van de Mbo sportopleidingen bij MBO Utrecht?

 1. Persoonlijke aandacht

  Wij houden onze studenten altijd in beeld, zowel op school, als op stage. Er zijn korte lijntjes tussen student, docent en stagebegeleider.

 2. Opleiding op maat

  Wij kijken samen met jou naar wat jij nodig hebt om succesvol de Mbo opleiding Sport en Bewegen af te ronden. We kunnen dat doen in vorm van extra begeleiding, maar ook door je meer uitdaging te geven. Alles doen wij op jouw eigen tempo.

 3. Docenten uit de praktijk

  Al onze vakdocenten hebben affiniteit met sporten en hebben veel ervaring opgedaan als docent, sporter of coach. De vakdocenten kunnen er dus veel verstand van hebben. Ze werken of werkten in de sportbranche. Daarnaast nodigen wij mensen vanuit het werkveld uit om op school les te geven.