Bekijk alle opleidingen

Assistant Business Services

Financieel

Ben je behulpzaam en enthousiast? Vind je het leuk om op een zakelijke manier mensen te helpen? En wil je een waardevolle bijdrage leveren aan een team? Dan is de opleiding Assistant Business Services bij de Academie voor Economie en Ondernemen van MBO Utrecht misschien wel iets voor jou!

 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  We leiden je op voor ondersteunende werkzaamheden in de zakelijke dienstverlening. Je voert deze uit in een servicegerichte omgeving. Het gaat om activiteiten op het gebied van: administratie, logistiek en facilitair. Daarnaast besteden we veel aandacht aan communicatie en beroepshouding in onze opleiding.

  Administratie
  Hoe voer je eenvoudige administratieve handelingen uit? Dat gaan we je leren! Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met het invullen van formulieren, verzamelen en vastleggen van (klant)gegevens, beantwoorden van mailtjes, invoeren van (financiële) data in de computer, verwerken van post, beheren van de agenda en archiveren van dossiers.

  Logistiek
  We leren je ook hoe je kunt ondersteunen bij logistieke werkzaamheden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld voorraadbeheer, het ontvangen en verzenden van goederen en interne planning.

  Facilitair
  Hoe assisteer je bij facilitaire werkzaamheden? Dat ga je ervaren tijdens je opleiding. Daarnaast leer je ook hoe je helpt bij het organiseren van bijeenkomsten en activiteiten, met alles erop en eraan.

  Communicatie
  Als je straks werkt, zul je veel contact hebben met collega’s én klanten. Daarom is er in de opleiding ook aandacht voor werkzaamheden in de frontoffice, bijvoorbeeld aan een receptie. We leren je onder meer hoe je bezoekers ontvangt en de telefoon beantwoordt.

 • Inhoud en vakken

  Het accent ligt bij deze mbo-opleiding op niveau 2 op leren in de praktijk: via projecten en stage.

  Leerteams
  We hechten veel waarde aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Je gaat regelmatig werken in leerteams van zo’n acht studenten en krijgt persoonlijke begeleiding van je leerteamcoach.

  Beroepsprojecten
  In een online omgeving oefen je de skills die je straks nodig hebt als je gaat werken. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met gegevensverwerking, archiveren, zakelijke communicatie en organiseren.

  Daarnaast kun je zelf kiezen waarin je je extra wilt verdiepen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsadministratie. Je leert onder meer hoe je een factuur maakt, hoe je openstaande posten controleert en hoe je bankafschriften verwerkt. Of je kiest ervoor om je juist meer te richten op logistieke of facilitaire onderdelen binnen de opleiding. Zo bereid je je optimaal voor op je toekomstige baan!

  Werknemersvaardigheden
  Bij dit vak ga je aan de slag met je gedrag als werknemer en collega. Je beroepshouding en communicatie met anderen staan hierbij centraal.

  Algemene vakken
  Daarnaast volg je algemene vakken, zoals Nederlands en Rekenen.

  Keuzedelen
  Keuzedelen bieden je de mogelijkheid om nog uitgebreider in een bepaald onderwerp te duiken. Wil je na je diplomering doorstromen naar mbo-opleiding op niveau 4? Dan is bijvoorbeeld het keuzevak Engels (op een hoger niveau) iets voor jou! Denk je eraan om een financiële opleiding op niveau 4 te gaan doen bij MBO Utrecht of voor jezelf te beginnen? Dan is misschien het keuzedeel Financiële Administratie niveau 2 Doorstroom een optie.

  Omdat ICT-kennis heel belangrijk is, bieden we alle studenten ook het keuzedeel Digitale Vaardigheden.

 • Stagelopen

  Tijdens de eerste helft van het tweede leerjaar ga je drie dagen per week op stage. Op heel veel plekken zijn onze stagiaires welkom. Bijvoorbeeld op de administratie van een gemeentelijke afdeling, in een magazijn van een bedrijf of achter de balie van een ziekenhuis.

  Tijdens je stage word je begeleid door een stagebegeleider vanuit school en een praktijkopleider vanuit het leerbedrijf.

  We vinden het belangrijk dat je zelf op zoek gaat naar een stageplek bij een erkend leerbedrijf. Hier bereiden we je op voor. Lukt het niet om zelf een stageplaats te vinden, dan helpen wij je. We hebben goede contacten met het bedrijfsleven in en om Utrecht.

 • Versnellen?

  De opleiding tot Assistant Business Services duurt anderhalf jaar. Versnellen is soms mogelijk. Dit hangt af van de resultaten, jouw aanwezigheid en je beroepshouding. Na de eerste periode wordt samen met jou gekeken of je in aanmerking komt om te versnellen.

  Als je mag versnellen, loop je in de tweede helft van het eerste leerjaar twee dagen per week stage. Je loopt dan dus eerder en korter stage.

 • Vooropleiding en toelating

  Ben je enthousiast geworden over onze opleiding? En voldoe je aan één van de onderstaande eisen:

  • Je hebt een diploma vmbo-basis.
  • Je hebt een diploma van de Entree-opleiding (mbo-niveau 1).

  Dan zien we je aanmelding graag tegemoet!

 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je hier bekijken.

Praktische informatie

duur 1-1.5 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 300 (Google Maps)
 • 25724 / Assistant business services
 • Nee
 • Deze opleiding bieden we aan in 1 of 1,5 jaar. Na de eerste periode bekijken we samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en resultaten.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €300,-
  Leerjaar 2: €70,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Zie jij jezelf straks wel in een zakelijke en klantgerichte omgeving werken? Lijkt het je leuk te leren hoe je kunt plannen en organiseren? Wil je een echte teamplayer worden? Neem je graag initiatief en ben je sociaal? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

4 redenen om voor de opleiding Assistant Business Services bij MBO Utrecht te kiezen:

 • We gaan werken in kleine leerteams; hierdoor hebben we veel oog voor jou als student.
 • We bieden je een hele brede opleiding.
 • Je hebt de mogelijkheid om eigen accenten te leggen in je opleiding.
 • We hebben veel aandacht voor Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij jouw eigen ontwikkeling.

 

Vlogs en video's

Na de opleiding

Als Assistant Business Services kun je in grote of kleine bedrijven gaan werken. Ook kun je terechtkomen bij instellingen of gemeenten.

Veel van onze studenten kiezen ervoor om een vervolgopleiding op niveau 3 of 4 te gaan doen bij MBO Utrecht. Jouw opleiding sluit bijvoorbeeld goed aan op de opleiding Business Administration & Control Specialist (niveau 4).

Feiten & Cijfers
88% Doorstroom MBO
73% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 300, Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Wil je nog dit schooljaar starten? Onder bepaalde voorwaarden is dat bij deze opleiding mogelijk. Meld je hieronder aan, dan nemen wij vervolgens contact met je op.

Aanmelden 2023-2024

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events