Bekijk alle opleidingen

Bedrijfsadministrateur/ Junior assistant accountant

Ben jij geïnteresseerd in de wereld van geld en financiën? En werk je graag met cijfers? Kies dan voor de opleiding Bedrijfsadministrateur / Junior assistant accountant van MBO Utrecht, die je ook in een MHBO-variant en/of versneld kunt volgen.

Let op nieuwe opleidingsnaam: Business Administration & Control Specialist

De opleiding

In deze video vertelt docent Hanan El Morabet – Najah je alles over de opleiding.

 • Wat ga je leren?

  Met deze opleiding kun je gaan werken op de afdeling administratie van verschillende bedrijven of instellingen of bij een accountants- of administratiekantoor. Je zorgt er straks voor dat de financiële administratie op orde en inzichtelijk is. Je leert bijvoorbeeld hoe deze administratie in elkaar steekt. Je bent veel bezig met de boekhouding: facturen, declaraties en urenoverzichten. Ook houd je je bezig met belastingen. Je maakt de financiële rapportages zodat de organisatie precies weet hoe ze er financieel voor staat en op basis daarvan beslissingen kan nemen.

  In het derde jaar kies je voor een specialisatie: bedrijfsadministrateur of junior assistant accountant. Zo krijg je bij ons even de tijd om goed te kijken welke richting bij jou past.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding duurt drie jaar. In het laatste jaar ga je je specialiseren. Dit zijn belangrijke vakken die je krijgt:

  • Bedrijfsadministratie
  • Bedrijfseconomie
  • Beroepsprojecten
  • Fiscale kennis
  • Keuzedelen zoals digitale vaardigheden, voorbereiding HBO en ondernemerschap
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap

   Een groot deel van jouw opleiding is praktisch. Zo oefen je tijdens projecten de skills die jij nodig hebt als Bedrijfsadministrateur of Junior assistant accountant.

  Je krijgt ook lessen aangeboden die jou extra voorbereiden op het hbo en/of het bedrijfsleven, zoals wiskunde en (de basis van) algemene economie en management. Met de route MHBO kun je je hier verder in verdiepen.

 • Stagelopen

  In het tweede en derde jaar van je opleiding ga je stagelopen. Ongeveer 18 weken lang ga je vier dagen op stage en kom je één dag op school. Stagelopen vinden we heel belangrijk omdat je dan pas echt ervaart hoe werken in de praktijk eruit ziet. We bereiden je het eerste jaar goed voor op je stage. Je stageadres mag je zelf zoeken bij een erkend leerbedrijf. Als je er niet uit komt kunnen wij je helpen, we hebben goede contacten met het bedrijfsleven in en om Utrecht. Tijdens je stage word je begeleid door een praktijkopleider bij je stage en krijg je een stagebegeleider vanuit school.

 • Specialisaties

  In je derde jaar kies je voor één van de twee specialisaties:

  Bedrijfsadministrateur

  Als bedrijfsadministrateur ben je werkzaam op de administratie van een bedrijf of instelling. Je voert debiteuren- en crediteurenbeheer. Ook het bijhouden van projectadministratie en een urenadministratie behoren tot je taken. Je controleert, beheert en  houdt alle log- en dagboeken bij die te maken hebben met de financiële zaken van het bedrijf. Ook assisteer je bij de periodeafsluitingen en bij de aangifte omzetbelasting. Je voert voornamelijk interne werkzaamheden uit, maar het is ook mogelijk dat je externe contacten onderhoudt.

  Junior assistant accountant

  Als Junior assistent accountant ben je werkzaam bij een accountantskantoor of bij een administratiekantoor en verricht je sterk controlerende en licht adviserende werkzaamheden vooral voor Midden- en Kleinbedrijf (MKB).

  De specialisatie Junior assistent accountant ontstaat door je tijdens het derde schooljaar en de laatste stage te concentreren op accountancy. Jouw voornaamste taak is de financiële informatie van de klant controleren. Je richt dossiers in, verricht memoriaalboekingen en biedt financieel-administratieve ondersteuning. Daarnaast bereid je verschillende belastingaangiftes voor. Je kan vanuit jouw beroepsethiek de afweging maken tussen klanttevredenheid en correcte toepassing van de regelgeving.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor de reguliere variant van deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

  Na de eerste periode, waarbij iedereen hetzelfde programma volgt, wordt bepaald of je op basis van resultaten en studie- en beroepshouding in aanmerking komt de MHBO en/of versnelde opleiding. De resultaten van de kernvakken zijn daarbij belangrijk.

Echt iets voor mij?

Deze opleiding past bij jou als je een pietje-precies bent. Je houdt ervan om dingen uit te pluizen. Je vindt het leuk om met cijfers te werken en hebt goed gevoel voor wiskunde. Je houdt ervan om met computers te werken en ziet jezelf straks werken op een kantoor.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na je opleiding ga je aan het werk op een administratiekantoor, accountantskantoor of op de afdeling financiën van een bedrijf of organisatie. Wil jij doorleren aan het hbo? Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende opleidingen:

 • hbo Accountancy
 • hbo Bedrijfseconomie
 • hbo Fiscale economie

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 200, Utrecht (Google Maps)
 • 25725 / Business Administration & Control Specialist
 • Ja
 • Deze opleiding bieden we standaard aan in drie jaar. Na de eerste periode bekijken we samen met jou welk tempo past bij jouw talenten, inzet en motivatie en of je de opleiding versneld in een tweejarige MHBO-variant kunt vervolgen.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €520,-
  Leerjaar 2: €610,-
  Leerjaar 3: €250,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

MHBO

Met de route MHBO doen we twee dingen. Je bent op weg naar je mbo diploma niveau 4 én we bereiden je voor op een vervolgstudie in het hbo. Naast de mbo leerstof krijg je dus ook lesstof en methodes uit het propedeusejaar van het hbo, bijvoorbeeld management, marketing en volg je het keuzedeel doorstroom hbo. De studiebelasting is wat groter dan bij onze reguliere mbo opleiding niveau 4.

Met MHBO kan jij na je diploma beter de stap maken naar het hbo. Als je MHBO goed doorloopt krijg je naast je diploma mbo niveau 4 een MHBO-certificaat, een echte plus op de arbeidsmarkt.

Als je in aanmerking komt voor de versnelde tweejarige MHBO-route, is de studiebelasting nog groter. Je krijgt alle vakken in versneld tempo aangeboden en je start in je eerste jaar al met stage.

Ben je op weg naar het hbo en vraag je je af wat het verschil is tussen MHBO en havo? In vergelijking met de havo is het MHBO een meer beroepsgerichte en praktijkgerichte opleiding, met stage (beroepspraktijkvorming) en veel beroepsgerichte vakken. Je krijgt onder andere veel contacturen voor Nederlands en verwante vakken en je wordt geleidelijk op het propedeuseniveau van het hbo gebracht. Hierdoor ben je uitstekend voorbereid op een vervolgstudie in het hbo.

Aanmelden voor MHBO
Ben jij geïnteresseerd in MHBO? Meld je dan aan voor deze opleiding. In het aanmeldformulier heb je dan de keuze om je aan te melden voor de MHBO- variant. Let op: hiervoor gelden aanvullende toelatingscriteria.

Mijn opleiding bedrijfseconomie is een goede voorbereiding op het hbo.

Tarik

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 200
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie
Feiten & Cijfers
6, 6 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
50% Doorstroom HBO
56% Landelijk
69% Geslaagden
74% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events