Bekijk alle opleidingen

Bedrijfsadministrateur/ Junior assistant accountant

Ben jij geïnteresseerd in de wereld van geld en financiën? En werk je graag met cijfers? Kies dan voor de opleiding Bedrijfsadministrateur / Junior assistent accountant van MBO Utrecht, die je ook in een MHBO-variant en/of versneld kunt volgen.

Wil jij dit schooljaar nog starten met een opleiding? Je kunt je aanmelden voor de reservelijst van deze opleiding, we kunnen je helaas niet garanderen dat je ook geplaatst wordt.

De opleiding

Omdat onze Open Dagen, meeloopdagen en oriëntatiemiddagen helaas niet door konden gaan hebben wij een online presentatie opgenomen. Docent Marlies vertelt je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Met deze opleiding kun je gaan werken op de afdeling administratie van verschillende bedrijven of instellingen of bij een accountants- of administratiekantoor. Je zorgt er straks voor dat de financiële administratie op orde en inzichtelijk is. Je leert bijvoorbeeld hoe deze administratie in elkaar steekt. Je bent veel bezig met de boekhouding: facturen, declaraties en urenoverzichten. Ook houd je je bezig met belastingen. Je maakt de financiële rapportages zodat de organisatie precies weet hoe ze er financieel voor staat en op basis daarvan beslissingen kan nemen.

  In het derde jaar kies je voor een specialisatie: bedrijfsadministrateur of junior assistant accountant. Zo krijg je bij ons even de tijd om goed te kijken welke richting bij jou past.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding duurt drie jaar. In het laatste jaar ga je je specialiseren. Dit zijn belangrijke vakken die je krijgt:

  • Bedrijfsadministratie
  • Bedrijfseconomie
  • Beroepsprojecten
  • Digitale vaardigheden
  • Fiscale kennis
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap
 • Stagelopen

  In het tweede en derde jaar van je opleiding ga je stagelopen. Ongeveer 18 weken lang ga je vier dagen op stage en kom je een dag op school. Stagelopen vinden we heel belangrijk omdat je dan pas echt ervaart hoe werken in de praktijk eruit ziet. We bereiden je het eerste jaar goed voor op je stage. Je stageadres mag je zelf zoeken bij een erkend leerbedrijf. Als je er niet uit komt kunnen wij je helpen, we hebben goede contacten met het bedrijfsleven in en om Utrecht. Tijdens je stage word je begeleid door een praktijkopleider bij je stage en krijg je een stagebegeleider vanuit school.

 • Specialisaties

  In je derde jaar kies je voor een van de twee specialisaties:

  Bedrijfsadministrateur

  Als bedrijfsadministrateur ben je werkzaam op de administratie van een bedrijf of instelling. Je voert debiteuren- en crediteurenbeheer. Ook het bijhouden van projectadministratie en een urenadministratie behoren tot je taken. Je controleert, beheert en  houdt alle log- en dagboeken bij die te maken hebben met de financiële zaken van het bedrijf. Ook assisteer je bij de periodeafsluitingen en bij de aangifte omzetbelasting. Je voert voornamelijk interne werkzaamheden uit, maar het is ook mogelijk dat je externe contacten onderhoudt.

  Junior assistant accountant

  Als Junior assistent accountant ben je werkzaam bij een accountantskantoor of bij een administratiekantoor en verricht je werkzaamheden vooral voor Midden- en Kleinbedrijf (MKB).

  De specialisatie Junior assistent accountant ontstaat door je tijdens het derde schooljaar en de laatste stage te concentreren op accountancy. Als Junior assistent accountant is het bijwerken van de dagboeken van klanten een belangrijke taak: inkoopboek, verkoopboek, bankboeken en kasboek. Verder doe je voor de klanten boekingen in het memoriaal, en werkzaamheden voor de periodeafsluiting. Daarnaast bereid je verschillende belastingaangiftes voor.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor de reguliere variant van deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

  Na de eerste periode, waarbij iedereen hetzelfde programma volgt, wordt bepaald of je op basis van resultaten en werkhouding in aanmerking komt de MHBO en/of versnelde opleiding. De resultaten van de kernvakken zijn daarbij belangrijk.

Mijn opleiding bedrijfseconomie is een goede voorbereiding op het hbo.

Tarik

Echt iets voor mij?

Deze opleiding past bij jou als je een pietje-precies bent. Je houdt ervan om dingen uit te pluizen. Je vindt het leuk om met cijfers te werken en hebt goed gevoel voor wiskunde. Je houdt ervan om met computers te werken en ziet jezelf straks werken op een kantoor.

Na de opleiding

Na je opleiding ga je aan het werk op een administratiekantoor, accountantskantoor of op de afdeling financiën van een bedrijf of organisatie. Wil jij doorleren aan het hbo? Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende opleidingen:

 • Hbo Accountancy
 • Hbo Bedrijfseconomie
 • Hbo Fiscale economie

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2020
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 200, Utrecht (Google Maps)
 • 23065 / Financieel Administratieve Beroepen
 • Ja
 • Ja, je kunt deze opleiding in 2 jaar afronden. Na de eerste periode bekijken we samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

MHBO

Met de route MHBO doen we twee dingen. Je bent op weg naar je mbo diploma niveau 4 én we bereiden je voor op een vervolgstudie in het hbo. Naast de mbo leerstof krijg je dus ook lesstof en methodes uit het propedeusejaar van het hbo, bijvoorbeeld management, marketing en volg je het keuzedeel doorstroom hbo. De studiebelasting is wat groter dan bij onze reguliere mbo opleiding niveau 4.

Met MHBO kan jij na je diploma beter de stap maken naar het hbo. Als je MHBO goed doorloopt krijg je naast je diploma mbo niveau 4 een MHBO-certificaat, een echte plus op de arbeidsmarkt.

Als je in aanmerking komt voor de versnelde tweejarige MHBO-route, is de studiebelasting nog groter. Je krijgt alle vakken in versneld tempo aangeboden en je start in je eerste jaar al met stage.

Ben je op weg naar het hbo en vraag je je af wat het verschil is tussen MHBO en havo? In vergelijking met de havo is het MHBO een meer beroepsgerichte en praktijkgerichte opleiding, met stage (beroepspraktijkvorming) en veel beroepsgerichte vakken. Je krijgt onder andere veel contacturen voor Nederlands en verwante vakken en je wordt geleidelijk op het propedeuseniveau van het hbo gebracht. Hierdoor ben je uitstekend voorbereid op een vervolgstudie in het hbo.

Aanmelden voor MHBO
Ben jij geïnteresseerd in MHBO? Meld je dan aan voor deze opleiding. In het aanmeldformulier heb je dan de keuze om je aan te melden voor de MHBO- variant. Let op: hiervoor gelden aanvullende toelatingscriteria.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 200
Utrecht (t/m mei 2020)

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie
Feiten & Cijfers
7, 0 Studenttevredenheid
7, 0 Landelijk
57% Doorstroom HBO
53% Landelijk
73% Geslaagden
69% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Geen studiekeuze gemaakt? Bekijk onze
online presentaties, virtuele rondleiding of chat met studenten.

Online studiekeuzehulp