Bekijk alle opleidingen

Bedrijfsadministrateur / Junior assistant accountant

Ben jij geïnteresseerd in de wereld van geld en financiën? En werk je graag met cijfers? Kies dan voor de opleiding Bedrijfsadministrateur / Junior assistent accountant van MBO Utrecht, die je ook in een MHBO-variant kunt volgen.

Let op: helaas kun je je voor deze opleiding niet meer rechtstreeks aanmelden. Wil je toch heel graag in september 2019 starten met de opleiding? Bij sommige opleidingen is nog plek, maar meld je snel aan want het schooljaar is inmiddels begonnen. Lees hier wat je daarvoor moet doen. 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Met deze opleiding kun je gaan werken op de afdeling administratie van verschillende bedrijven of instellingen. Je zorgt er straks voor dat de financiële administratie op orde en inzichtelijk is. Je leert bijvoorbeeld hoe de financiële administratie in elkaar steekt. Je bent veel bezig met de boekhouding: facturen, declaraties en urenoverzichten. Je maakt de financiële rapportages zodat de organisatie precies weet hoe ze er financieel voor staan.

  In het derde jaar kies je voor een specialisatie: bedrijfsadministrateur of junior accountmanagement. Zo krijg je bij ons in een breed basisjaar even de tijd om goed te kijken welke richting bij jou past.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding duurt drie jaar. In het laatste jaar ga je je specialiseren. Dit zijn belangrijke vakken die je krijgt:

  • Bedrijfsadministratie
  • Bedrijfseconomie
  • Financiële rekenvaardigheid
  • Informatica
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  In het tweede en derde jaar van je opleiding ga je stagelopen. Ongeveer 16 weken lang ga je vier dagen op stage en kom je een dag op school. Stagelopen vinden we heel belangrijk omdat je dan pas echt ervaart hoe werken in de praktijk eruit ziet. We bereiden je het eerste jaar goed voor op je stage. Je stageadres mag je zelf zoeken bij een erkend leerbedrijf. Als je er niet uit komt kunnen wij je helpen, we hebben goede contacten met het bedrijfsleven in en om Utrecht. Tijdens je stage word je begeleid door een praktijkopleider bij je stage en krijg je een stagebegeleider vanuit school.

 • Specialisaties

  In je derde jaar kies je voor een van de twee specialisaties:

  Bedrijfsadministrateur

  Als bedrijfsadministrateur voer je debiteuren- en crediteurenbeheer. Ook het bijhouden van projectadministratie en een urenadministratie behoren tot je taken. Je houdt alle log- en dagboeken bij die te maken hebben met de financiële zaken van het bedrijf. Je voert voornamelijk interne werkzaamheden uit, maar het is ook mogelijk dat je externe contacten onderhoudt.

  Junior Assistant Accountant

  De specialisatie Assistent accountant ontstaat door je tijdens het derde schooljaar en de laatste stage te concentreren op accountancy. Als Assistent accountant is het bijwerken van de dagboeken van klanten een belangrijke taak: inkoopboek, verkoopboek, bankboeken en kasboek. Verder doe je voor de klanten boekingen in het memoriaal, en werkzaamheden voor de periodeafsluiting. Daarnaast bereid je verschillende belastingaangiftes voor.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 3

Mijn opleiding bedrijfseconomie is een goede voorbereiding op het hbo.

Tarik

Past deze opleiding bij mij?

Deze opleiding past bij jou als je een pietje-precies bent. Je houdt ervan om dingen uit te pluizen. Je vindt het leuk om met cijfers te werken en hebt goed gevoel voor wiskunde. Je houdt ervan om met computers te werken en ziet jezelf straks werken op een kantoor.

Na de opleiding

Na je opleiding ga je aan het werk op een administratiekantoor, accountantskantoor of op de afdeling financiën van een bedrijf of organisatie. Wil jij doorleren aan het hbo? Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende opleidingen:

 • Hbo Accountancy
 • Hbo Bedrijfseconomie
 • Hbo Fiscale economie

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start september 2019
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Australiëlaan 23, Utrecht (Google Maps)
 • 23065 / Financieel Administratieve Beroepen
 • Ja
 • nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

MHBO

Met de route MHBO doen we twee dingen. Je bent op weg naar je mbo diploma niveau 4 én we bereiden je voor op een vervolgstudie in het hbo. Naast de mbo leerstof krijg je dus ook lesstof en methodes uit het propedeusejaar van het hbo, bijvoorbeeld management, marketing en het keuzedeel doorstroom hbo. De studiebelasting is wat groter en je stage start al eerder.

Met MHBO kan jij na je diploma beter de stap maken naar het hbo. Als je MHBO goed doorloopt krijg je naast je diploma mbo niveau 4 een MHBO-certificaat, een echte plus op de arbeidsmarkt.

Ben je op weg naar het hbo en vraag je je af wat het verschil is tussen MHBO en havo? In vergelijking met de havo is het MHBO een meer beroepsgerichte en praktijkgerichte opleiding, met stage (beroepspraktijkvorming) en veel beroepsgerichte vakken. Je krijgt onder andere veel contacturen voor Nederlands en verwante vakken en je wordt geleidelijk op het propedeuseniveau van het hbo gebracht. Hierdoor ben je uitstekend voorbereid op een vervolgstudie in het hbo.

Aanmelden voor MHBO
Ben jij geinteresseerd in MHBO? Dan meld je je aan voor de opleiding Bedrijfsadministrateur / Junior Assistant Accountant. Na periode 1 kijken we gezamenlijk of je MHBO zou willen én of je hiervoor in aanmerking komt. Daarbij kijken we naar je resultaten en werkhouding.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Australiëlaan 23
Utrecht

info@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie
Feiten & Cijfers
7, 0 Studenttevredenheid
7, 0 Landelijk
57% Doorstroom HBO
53% Landelijk
73% Geslaagden
69% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Heb je een vraag?

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

MBO Utrecht organiseert regelmatig
Open Dagen en andere studiekeuze events.

Houd mij op de hoogte