Bekijk alle opleidingen

Begeleider gehandicaptenzorg BBL (Reinaerde)

Lijkt het je leuk om te werken met mensen die een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking hebben? En te leren hoe je deze cliënten kunt helpen in de dagelijkse zorg en activiteiten voor hen organiseert? Misschien is de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg bij MBO Utrecht wel iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Bij ons leer je hoe je cliënten kunt helpen bij de dagelijkse zorg, hoe je goed luistert en communiceert en hoe je activiteiten organiseert en begeleidt. We behandelen belangrijke thema’s die je nodig hebt in de maatschappelijke zorg. Denk aan begeleidingsmethodieken, gehandicaptenzorg, ontwikkelingsachterstanden en gezondheid en ziekte.

  Als je straks gaat werken in de maatschappelijke zorg kun je met veel verschillende doelgroepen werken. Er zijn cliënten van allerlei leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking of met gedragsproblemen. Je zorgt ervoor dat zij een goede dag hebben, organiseert activiteiten en helpt met de dagelijkse verzorging. Je kijkt welke hulp ze nodig hebben en wat ze zelfstandig kunnen en helpt ze dit steeds beter te kunnen.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Begeleider gehandicaptenzorg BBL duurt twee jaar. Op maandag ga je naar school bij MBO Utrecht op de Australiëlaan 25 in Utrecht. Eén keer in de maand is je lesdag op één van de locaties van Reinaerde.

  Belangrijke vakken die je krijgt zijn:

  • Doelgroepenkennis
  • Zorgvakken (ADL, verpleegtechnische handelingen)
  • Communicatie
  • Observeren
  • Methodisch begeleiden
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Vooropleiding en toelating

  Om je te kunnen aanmelden moet je in dienst zijn bij Reinaerde. Je wordt aangedragen om de opleiding te doen. Aanmelden gaat ook via Reinaerde, dus niet rechtstreeks via MBO Utrecht.

Toen ik een paar jaar geleden op een open dag van MBO Utrecht was, sprak deze opleiding mij meteen aan. Kinderen met een beperking helpen, dat is wat ik wil. Het klikte en voelde vertrouwd.

Tom

Iets voor mij?

Je bent: betrokken bij cliënten en wilt ze graag begeleiden en ondersteunen. Je hebt een respectvolle houding naar cliënten en de mensen in hun omgeving. Je kunt goed luisteren, geeft aandacht aan de cliënt en kunt begrip tonen. Je bent iemand die zelfstandig kan werken én goed kan samenwerken. Je toont initiatief en kunt grenzen aangeven.

Na de opleiding

Met een diploma op zak ben je gekwalificeerd om zelfstandig te kunnen werken met verschillende doelgroepen. Je kunt aan de slag met ouderen, gehandicapten en ook bij maatschappelijke opvang. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap, dagopvang, zorgboerderij of sociale werkplaats.

Ook doorleren behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld de mbo-opleiding niveau 4 Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg.

Praktische informatie

duur 2 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start i.o.m. Reinaerde
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Onderwijsboulevard Australiëlaan in Utrecht (Google Maps)
 • 25780 / Begeleider maatschappelijke zorg
 • Nee
 • Nee
 • De kosten voor de opleiding worden betaald door de zorginstelling waar je werkt. Mogelijk komen er kosten voort uit de aanschaf van een laptop en lesmateriaal.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

MBO Utrecht biedt deze BBL-opleiding aan in nauwe samenwerking met zorginstelling Reinaerde. Alleen wanneer je in dienst bent van Reinaerde kun je je aanmelden voor de opleiding. Via Reinaerde word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht.

Heb je vragen over het BBL traject Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, neem contact op met:

Locatie

Academie voor Zorg en Welzijn

Onderwijsboulevard Australiëlaan
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Zorg en Welzijn
Feiten & Cijfers
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events