Bekijk alle opleidingen

Begeleider gehandicaptenzorg BBL (Reinaerde)

Wil je graag werken met mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking? Misschien is de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg BBL (Reinaerde) wel iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Bij ons leer je hoe je cliënten kunt helpen bij de dagelijkse zorg, hoe je goed luistert en communiceert en hoe je activiteiten organiseert en begeleidt. We behandelen belangrijke thema’s die je nodig hebt in de maatschappelijke zorg. Denk aan begeleidingsmethodieken, gehandicaptenzorg, ontwikkelingsachterstanden en gezondheid en ziekte.

  Als je straks gaat werken in de maatschappelijke zorg kun je met veel verschillende doelgroepen werken. Er zijn cliënten van allerlei leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking of met gedragsproblemen. Je zorgt ervoor dat zij een goede dag hebben, organiseert activiteiten en helpt met de dagelijkse verzorging. Je kijkt welke hulp ze nodig hebben en wat ze zelfstandig kunnen en helpt ze dit steeds beter te kunnen.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Begeleider gehandicaptenzorg BBL duurt twee jaar. Op maandag ga je naar school bij MBO Utrecht op de Australiëlaan 25 in Utrecht. Eén keer in de maand is je lesdag op één van de locaties van Reinaerde.

  Belangrijke vakken die je krijgt zijn:

  • Doelgroepenkennis
  • Zorgvakken (ADL, verpleegtechnische handelingen)
  • Communicatie
  • Observeren
  • Methodisch begeleiden
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Vooropleiding en toelating

  Om je te kunnen aanmelden moet je in dienst zijn bij Reinaerde. Je wordt aangedragen om de opleiding te doen. Aanmelden gaat ook via Reinaerde, dus niet rechtstreeks via MBO Utrecht.

Toen ik een paar jaar geleden op een open dag van MBO Utrecht was, sprak deze opleiding mij meteen aan. Kinderen met een beperking helpen, dat is wat ik wil. Het klikte en voelde vertrouwd.

Tom

Iets voor mij?

Je bent: betrokken bij cliënten en wilt ze graag begeleiden en ondersteunen. Je hebt een respectvolle houding naar cliënten en de mensen in hun omgeving. Je kunt goed luisteren, geeft aandacht aan de cliënt en kunt begrip tonen. Je bent iemand die zelfstandig kan werken én goed kan samenwerken. Je toont initiatief en kunt grenzen aangeven.

Na de opleiding

Met een diploma op zak ben je gekwalificeerd om zelfstandig te kunnen werken met verschillende doelgroepen. Je kunt aan de slag met ouderen, gehandicapten en ook bij maatschappelijke opvang. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap, dagopvang, zorgboerderij of sociale werkplaats.

Ook doorleren behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld de mbo-opleiding niveau 4 Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg.

Praktische informatie

duur 2 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start i.o.m. Reinaerde
 • Academie voor Welzijn
 • Australiëlaan 25, Utrecht (Google Maps)
 • 25475 / Begeleider gehandicaptenzorg
 • Nee
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je cursusgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

MBO Utrecht biedt deze BBL-opleiding aan in nauwe samenwerking met zorginstelling Reinaerde. Alleen wanneer je in dienst bent van Reinaerde kun je je aanmelden voor de opleiding. Via Reinaerde word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht.

Heb je vragen over het BBL traject Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, neem contact op met Eline Post, e.post-kuiper@mboutrecht.nl.

Locatie

Academie voor Welzijn

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Welzijn
Feiten & Cijfers
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en andere studiekeuze-events!

Studiekeuze-events