Bekijk alle opleidingen

Begeleider maatschappelijke zorg BBL

Wil je graag werken met mensen met een beperking? Wil je cliënten helpen met de dagelijkse zorg en activiteiten voor hen organiseren? Meld je dan aan voor de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg van zorgorganisatie Reinaerde en de Academie voor Zorg en Welzijn van MBO Utrecht!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Met deze tweejarige mbo-opleiding op niveau 3 ontwikkel jij je tot begeleider van cliënten. Je bent vooral bezig met uitvoerende taken. Zo voer je bijvoorbeeld het ondersteuningsplan uit. Ook denk je hierover mee

  De doelgroep waarmee je gaat werken, is divers. Je kunt te maken krijgen met cliënten van alle leeftijden met bijvoorbeeld een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking. Of met gedragsproblemen. Je kijkt welke hulp zij nodig hebben en wat ze zelf kunnen. Je helpt ze dit steeds beter te kunnen. Ook zorg je ervoor dat cliënten een goede dag hebben en organiseer je activiteiten.

 • Inhoud en vakken

  We leren je tijdens de opleiding hoe je cliënten kunt helpen bij de dagelijkse zorg en hoe je goed luistert en communiceert. Ook leer je over thema’s als ontwikkelingsachterstanden, gezondheid, ziekte en begeleidingsmethodieken. En je leert hoe je activiteiten organiseert en begeleidt.

  Vakken
  Belangrijke beroepsgerichte vakken zijn:

  • Zorgvakken (zorgtechnische handelingen, ADL)
  • Kennis van doelgroepen
  • Communicatie
  • Observeren
  • Methodisch begeleiden

  Je volgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

  De opleiding duurt twee jaar. Op maandag ga je naar school bij MBO Utrecht. De overige dagen van de week werk je bij Reinaerde. Eén keer per maand is je lesdag op een van de locaties van Reinaerde.

 • Vooropleiding en toelating

  Ben je enthousiast geworden over onze opleiding? Om je te kunnen aanmelden, moet je in dienst zijn bij Reinaerde. (Kijk voor het actuele vacatureaanbod op: https://werkenbij.reinaerde.nl/.) Reinaerde kan je vervolgens voordragen voor de opleiding bij MBO Utrecht. Aanmelden gaat dus via Reinaerde en niet rechtstreeks via MBO Utrecht.

Toen ik een paar jaar geleden op een open dag van MBO Utrecht was, sprak deze opleiding mij meteen aan. Kinderen met een beperking helpen, dat is wat ik wil. Het klikte en voelde vertrouwd.

Tom

Iets voor mij?

Kun je goed luisteren, aandacht geven en begrip tonen? Neem je makkelijk initiatief? Kun je jouw eigen grenzen aangeven? Werk je zowel graag in een team als zelfstandig? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou!

5 redenen om voor de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg (BBL) van Reinaerde en MBO Utrecht te kiezen:

 • Optimale aansluiting tussen school en praktijk, dankzij de samenwerking tussen MBO Utrecht en Reinaerde.
 • Je hebt soms les op locaties van Reinaerde, soms op school.
 • Gastdocenten van Reinaerde verzorgen regelmatig lessen.
 • We leren je heel de mens zien; je kijkt ‘voorbij de beperking’.
 • Veel nadruk op leefplezier voor cliënten. Je leert ervoor te zorgen dat zij een leuke dag hebben.

Na de opleiding

Je gaat gediplomeerd aan de slag binnen Reinaerde. Binnen deze organisatie kun jij je weer verder ontwikkelen. Ook doorleren behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld de niveau-4-opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.

Praktische informatie

duur 2 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start i.o.m. Reinaerde
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (let op: tijdelijke ingang Columbuslaan 540) (Google Maps)
 • 25780 / Begeleider maatschappelijke zorg
 • Nee
 • Nee
 • De kosten voor de opleiding worden betaald door de zorginstelling waar je werkt. Mogelijk komen er kosten voort uit de aanschaf van een laptop en lesmateriaal.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

MBO Utrecht biedt deze BBL-opleiding aan in nauwe samenwerking met zorginstelling Reinaerde. Alleen wanneer je in dienst bent van Reinaerde kun je je aanmelden voor de opleiding. Via Reinaerde word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht.

Heb je vragen over het BBL traject Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, neem contact op met:

Locatie

Academie voor Zorg en Welzijn

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 (let op: tijdelijke ingang Columbuslaan 540)
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Zorg en Welzijn
Feiten & Cijfers
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events