Bekijk alle opleidingen

Begeleider specifieke doelgroepen

Werk je graag met mensen? Bijvoorbeeld met mensen met psychische problemen of een ouderdomsziekte? Dan is de opleiding Begeleider specifieke doelgroepen bij MBO Utrecht vast iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Als begeleider specifieke doelgroepen leer je jouw cliënt zo zelfstandig als mogelijk te functioneren. Daar waar nodig ondersteun en begeleid je de cliënt. De instellingen in de maatschappelijke zorg bieden verschillende typen zorg. Zo zijn er cliënten die bij een instelling wonen, maar ook cliënten die langskomen voor dagbesteding of therapie. Bij ons leer je hoe je cliënten kunt helpen bij de dagelijkse zorg, hoe je goed luistert en communiceert en hoe je activiteiten organiseert en begeleidt in de verschillende leefsituaties.

  De doelgroep waar je mee kunt gaan werken is zeer divers. Er zijn cliënten met een of meerdere (chronische) ziekten en/of problemen, zoals een ouderdomsziekte, psychiatrische ziekte en/of stoornis, een verslaving, dak- of thuisloos zijn, een psychosociaal of gedragsprobleem.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding duurt drie jaar. We leiden je op zodat je onder regie en eindverantwoordelijkheid van het team kunt werken en bij knelpunten hen kan inschakelen. Dit zijn belangrijke vakken:

  • Communicatie
  • Doelgroepenleer
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Creatieve vakken
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  In leerjaar 1, 2 en 3 ga je stagelopen. Hierbij ga je in leerjaar 1 na een aantal weken 1 dag per week stagelopen, in leerjaar 2 en 3 het eerste halfjaar 2 dagen stagelopen en het tweede halfjaar 3 dagen stagelopen. Later in de opleiding kun je ervoor kiezen om met complexere doelgroepen te gaan werken tijdens je stageperiode.

  Je mag je eigen BPV-plek zoeken, maar wij kunnen je daar ook bij helpen, je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw BPV-plek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Bij veel BPV leerplekken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2

In havo 4 ontdekte ik dat ik in de praktijk aan de slag wil. Ik wil iets betekenen voor mensen. Deze opleiding sluit daar heel mooi op aan.

Geert-Harmen

Iets voor mij?

Je bent: betrokken bij cliënten en wilt ze graag begeleiden en ondersteunen. Je hebt een respectvolle houding naar cliënten en de mensen in hun omgeving. Je kunt goed luisteren, geeft aandacht aan de cliënt en kunt begrip tonen. Je bent iemand die zelfstandig kan werken én goed kan samenwerken. Je toont initiatief en kunt grenzen aangeven.

Na de opleiding

Met dit diploma op zak kun je aan de slag in instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in onder andere de geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang. Daarnaast kun je werken  in welzijnsinstellingen, justitiële inrichtingen, asielzoekerscentra en ziekenhuizen. Verder ben je inzetbaar in overige verzorgend-agogische functies binnen het sociaal agogisch werk of de verpleging en verzorging.

Doorleren kan ook. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de mbo niveau 4 opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen of gehandicaptenzorg.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start september 2019
 • Academie voor Welzijn
 • Australiëlaan 25, Utrecht
 • 23181 / Maatschappelijke zorg
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Welzijn

Australiëlaan 25
Utrecht

info@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Welzijn
Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
7 Landelijk
30% Geslaagden
67% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Heb je een vraag?

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

MBO Utrecht organiseert regelmatig
Open Dagen en andere studiekeuze events.

Houd mij op de hoogte