Bekijk alle opleidingen

Bouwkunde

Heb jij een fascinatie voor gebouwen en dan vooral hoe én waarom ze gebouwd worden? Wil jij aan de slag met actuele vraagstukken zoals de woningnood en de verduurzaming van gebouwen? Of wil jij jouw creatieve blik werpen op het ontwerpen van gebouwen? Dan is de opleiding Bouwkunde iets voor jou! Met de opleiding Bouwkunde bij MBO Utrecht kun je veel kanten op in de bouwsector; van bouwplaats tot vastgoed en tekentafel. Je legt een brede basis en kunt jezelf specialiseren naar je eigen interesses en talenten. Bouw mee aan de toekomst van Nederland!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Tijdens de opleiding Bouwkunde ga je aan de slag met alles wat nodig is om een gebouw te ontwerpen, te bouwen of te beheren en onderhouden. Je legt een brede basis op het gebied van bouwkunde. Daarbij maak je kennis met beroepen als bouwkundig tekenaar, BIM-modelleur, werkvoorbereider, planner, calculator en uitvoerder.

  In het eerste leerjaar werk je aan je skills zoals 2D- en 3D-modelleren, om vervolgens in het tweede leerjaar je te gaan specialiseren. In het tweede leerjaar ga je op oriënterende stage van 10 weken, in het derde leerjaar ga je je in het eerste halfjaar voorbereiden op je afsluitende stage en heb je vakken om school af te ronden. Het laatste half jaar is een afsluitende stage, zodat je je opgebouwde kennis kan laten zien aan het bedrijfsleven.

 • Inhoud en leerlijnen

  De opleiding Bouwkunde duurt drie jaar. In het eerste leerjaar werk je aan de skills die behoren tot het kwalificatiedossier van de opleiding ‘middenkaderfunctionaris bouw’. De lessen worden gevormd door projecten en komen vanuit de vier leerlijnen.

  De leerlijnen:

  • Leerlijn ontwerp
  • Leerlijn algemene bouwkunde
  • Leerlijn bouwmanagement
  • Leerlijn berekeningen

  Daarnaast werk je aan de ontwikkeling van je zogenaamde soft skills, zoals communicatie- en presentatievaardigheden.

  Keuzedelen
  Met keuzedelen kun je jouw kennis en skills verbreden en verdiepen. In de keuzedelen werk je vanaf het tweede schooljaar onder andere aan je specialisatie en je algemene ontwikkeling.

 • Stagelopen

  De beste plek om kennis te maken met je toekomstige beroep is binnen een bedrijf. Een belangrijk en verplicht onderdeel van je opleiding bestaat dan ook uit stage (bpv = beroepspraktijkvorming). Gedurende de opleiding bouwkunde loop je in het tweede en derde leerjaar stage. In het tweede leerjaar ga je op oriënterende stage van 10 weken, in het derde leerjaar ga je een halfjaar op afsluitende stage. Hier kan je je opgebouwde kennis laten zien aan het bedrijfsleven. Gedurende de opleiding doe je door de activiteiten die we samen met bedrijven organiseren ook al werkervaring op.

 • Specialisaties

  Bij de opleiding Bouwkunde krijg je de ruimte om je te specialiseren. Zo bepaal je zelf waar je specialist in wordt. Je kunt je specialiseren in 3 richtingen. Dit maakt dat jij kan doen waar jij goed in bent binnen Bouwkunde!

  1. Ontwikkeling vastgoed (Leidingnemend in projecten/Commerciële kant bouw)
  2. Uitvoering (Aansturend op de bouwplaats)
  3. Ontwerp (Creatieve kijk op bouwkunde)
 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Meld je dan snel aan voor de opleiding Bouwkunde bij MBO Utrecht:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO en eindexamen gedaan in het vak wiskunde of natuur- en scheikunde 1.
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Je hebt een diploma mbo niveau 2 of 3.

Mijn vader was al werkzaam in de bouw en ik wilde dat zelf ook gaan doen. Mijn keuze was snel gemaakt.

Echt iets voor mij?

Je houdt van afwisseling en hebt een echte doe-mentaliteit. Natuurlijk heb je interesse in techniek en architectuur. Je kunt goed samenwerken en voelt je verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Waarom Bouwkunde bij MBO Utrecht studeren?

Je krijgt persoonlijke aandacht

Wij vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Want pas dan kunnen we je goed begeleiden in je studie.

Je leert door middel van projecten

Je leer bij ons op een projectmatige manier en met verschillende werkvormen. Zo kunnen we je goed voorbereiden hoe dit later in de praktijk ook gaat.

 Je bepaalt je eigen route

Iedereen is anders. Je hebt zelf veel invloed hoe en wat je leert. Zo kun je na het basisjaar keuzedelen kiezen en je eigen uitstroomrichting bepalen.

 Je doet veel praktijkervaring op

Vanaf jaar 1 zal je al regelmatig op excursie gaan. Ook zijn er regelmatig gastlessen. In het tweede jaar en derde jaar loop je verschillende periodes stage.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na de opleiding Bouwkunde kun je op veel verschillende plekken terecht komen, afhankelijk van je eigen interesse en specialisatie. Je kunt terechtkomen bij een uitvoerend bouwbedrijf en in de bouwindustrie. Bijvoorbeeld als tekenaar/modelleur, werkvoorbereider, uitvoerder of calculator. Bij ontwerpbureaus kun je opzichter worden, bestekschrijver of ontwerper. Je kunt ook terecht bij aannemers, adviesbureaus, landmeetkundige bureaus, gemeenten of provincies. Maar ook in de handel zijn er mogelijkheden als inkoper of commercieel medewerker.

Doorleren op het hbo kan ook. Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende opleidingen:

Verschillende HBO-opleidingen:

 • Built Environment
 • Civiele Techniek

Associate Degree-opleiding:

 • Bouwmanagement

Of een Kaderopleiding voor Ondernemers in het Bouwbedrijf (KOB).

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2023
 • Academie voor Techniek
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan in Utrecht (let op: tijdelijke ingang Columbuslaan 540) (Google Maps)
 • 25870 / Middenkaderfunctionaris Bouw
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk als tijdens de start van je opleiding blijkt dat je een sneller tempo aan kunt op basis van je talent, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €680,-
  Leerjaar 2: €250,-
  Leerjaar 3: €110,-
  Leerjaar 4: €0,-
  Laptop: €900,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Techniek

Onderwijsboulevard, Australiëlaan (let op: tijdelijke ingang Columbuslaan 540)
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Techniek
Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
6, 8 Landelijk
59% Doorstroom HBO
57% Landelijk
58% Geslaagden
72% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events