Bekijk alle opleidingen

Bouwkunde

Ben je geïnteresseerd in bouwkunde? Met de opleiding Bouwkunde kun je alle kanten op. Je legt een brede basis en maakt kennis met beroepen als bouwkundig tekenaar, BIM-modelleur, werkvoorbereider, planner, calculator en uitvoerder. Je kunt je binnen de opleiding verdiepen in binnenhuisarchitectuur, projectmanagement makelaardij en uitvoering. Veel studenten ervaren deze opleiding als een uitstekende opstap naar het HBO.

De opleiding

In deze video vertelt docent Monique je alles over de opleiding Bouwkunde bij MBO Utrecht.

 • Wat ga je leren?

  In deze opleiding ben je bezig met alles wat nodig is om een gebouw te ontwerpen, te bouwen of te beheren en onderhouden. Je krijgt een hele brede basis op het gebied van bouwkunde. Daarnaast kies je één van de drie specialisaties waar je al in het eerste jaar mee aan de slag gaat: binnenhuisarchitectuur, design en vormgeving, management en makelaardij of uitvoer op de bouwplaats.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding  duurt 3,5 jaar. Afhankelijk van jouw studiehouding kun je de opleiding versnellen of vertragen. Praktijkgericht onderwijs staat centraal. Zo werk je vanaf het eerste jaar aan verschillende projecten, zoals een vakantie- en een starterswoning. Elk jaar worden de opdrachten wat moeilijker. Dit is een greep uit de belangrijke vakken:

  • Teken- en modelleerpakketten als AutoCAD, Revit en Sketch-up
  • Algemene Bouwkunde en constructieleer
  • Bedrijfskunde, bouwmanagement, wet- en regelgeving
  • Sterkte berekenen
  • Bouwfysica
  • Materialen en Gereedschappen
  • Maquettebouw
  • Beheer- en onderhoud
  • Leidinggeven in het middenmanagement
  • Casussen uit de beroepspraktijk
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap
  Keuzedelen

  In  de keuzedelen werk je vanaf het eerste jaar ongeveer 20 procent van je tijd aan jouw specialisatie. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

  • Interieurarchitectuur (vormgeving, design en architectuur)
  • Kopersbegeleiding in vastgoed en ondernemerschap (specialisatie management en makelaardij)
  • Bouwen met hout en houten bouwconstructies (specialisatie uitvoer)

  In leerjaar 3 volgen alle studenten het keuzedeel leidinggeven en het keuzedeel wiskunde hbo om toe te werken naar een minder grote overstap op het hbo. Naast het volgen van (praktijk)vakken loop je stage en werk je in je laatste jaar deels aan examenopdrachten. Omdat de opleiding kleinschalig is, is er veel ruimte en aandacht voor persoonlijke begeleiding.

 • Stagelopen

  De beste plek om kennis te maken met je toekomstige beroep is binnen een bedrijf. Een belangrijk en verplicht onderdeel van je opleiding bestaat dan ook uit stage (beroepspraktijkvorming). Gedurende de opleiding bouwkunde loop je vanaf het tweede schooljaar stage. In het tweede deel van het derde schooljaar start met een lange stageperiode van een half jaar á 4 dagen per week. Wekelijks heb je een terugkommoment op school om o.a. je projecten door te spreken.

 • Specialisaties

  Vormgeving, design en architectuur

  Tijdens je opleiding ga jij je specialiseren in vormgeving, design en architectuur, waarbij je bijvoorbeeld les krijgt in interieurvormgeving. Een interieurarchitect leert jou hoe je ruimten kunt inrichten d.m.v. materiaalgebruik, verlichting, texturen en aankleding. Je ontwerpt verschillende plannen voor particulieren en voor bedrijven.  Daarnaast ontwikkel je je eigen stijl en leer je (verkoop)gericht te presenteren aan potentiële opdrachtgevers.

  Management en makelaardij

  In deze specialisatie richt je je op management en verkoop van woningen en bedrijfsgebouwen. Je leert te denken en handelen als toekomstig ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan kopersbegeleiding in vastgoed en ondernemerschap. Tevens ga je op bezoek bij toonaangevende ondernemers en zijn er verschillende gastlessen.

  Uitvoering

  Deze specialisatie is echt iets voor jou als je straks op de bouwplaats wilt werken: planningen maken, materialen en veiligheid controleren en bouwpersoneel instrueren. Je krijgt vakken als bouwen met hout en leert bijvoorbeeld hoe je kozijnen, trappen en steigers bouwt, hoe je als voorman personeel op de bouwplaats aanstuurt en hoe je met beton werkt.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO en eindexamen gedaan in het vak wiskunde of natuur- en scheikunde 1
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Mijn vader was al werkzaam in de bouw en ik wilde dat zelf ook gaan doen. Mijn keuze was snel gemaakt.

Echt iets voor mij?

Je houdt van afwisseling en hebt een echte doe-mentaliteit. Natuurlijk heb je interesse in techniek en architectuur. Je kunt goed samenwerken en voelt je verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na de opleiding Bouwkunde kun je op veel verschillende plekken terecht komen, afhankelijk van je eigen interesse en specialisatie. Je kunt terechtkomen bij een uitvoerend bouwbedrijf en in de bouwindustrie. Bijvoorbeeld als tekenaar/modelleur, werkvoorbereider, uitvoerder of calculator. Bij ontwerpbureaus kun je opzichter worden, bestekschrijver of ontwerper. Je kunt ook terecht bij aannemers, adviesbureaus, landmeetkundige bureaus, gemeenten of provincies. Maar ook in de handel zijn er mogelijkheden als inkoper of commercieel medewerker.

Doorleren op het hbo kan ook. Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende hbo-opleidingen:

 • HBO-opleiding Built Environment bachelor
 • Civiele techniek
 • associate degree Bouwmanagement
 • Kaderopleiding voor Ondernemers in het Bouwbedrijf (KOB)

Praktische informatie

duur 3-4 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Academie voor Techniek
 • Onderwijsboulevard Australiëlaan in Utrecht (Google Maps)
 • 25104 / Middenkaderfunctionaris Bouw
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk als tijdens de start van je opleiding blijkt dat je een sneller tempo aan kunt op basis van je talent, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €680,-
  Leerjaar 2: €250,-
  Leerjaar 3: €110,-
  Leerjaar 4: €0,-
  Laptop: €900,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Techniek

Vanaf 1-09-2022: Onderwijsboulevard Australiëlaan
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Techniek
Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
6, 8 Landelijk
52% Doorstroom HBO
59% Landelijk
52% Geslaagden
66% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en andere studiekeuze-events!

Studiekeuze-events