Bekijk alle opleidingen

Bouwkunde

Heb jij een fascinatie voor gebouwen en dan vooral hoe én waarom ze gebouwd worden? Wil jij aan de slag met actuele vraagstukken zoals de woningnood en de verduurzaming van gebouwen? Of wil jij jouw creatieve blik werpen op het ontwerpen van gebouwen? Dan is de opleiding Bouwkunde iets voor jou! Met de opleiding Bouwkunde bij MBO Utrecht kun je veel kanten op in de bouwsector; van bouwplaats tot vastgoed en tekentafel. Je legt een brede basis en kunt jezelf specialiseren naar je eigen interesses en talenten. Bouw mee aan de toekomst van Nederland!

De opleiding

In deze video vertelt docent Monique je alles over de opleiding Bouwkunde bij MBO Utrecht.

 • Wat ga je leren?

  Tijdens de opleiding Bouwkunde ga je aan de slag met alles wat nodig is om een gebouw te ontwerpen, te bouwen of te beheren en onderhouden. Je legt een brede basis op het gebied van bouwkunde. Daarbij maak je kennis met beroepen als bouwkundig tekenaar, BIM-modelleur, werkvoorbereider, planner, calculator en uitvoerder.

  In het eerste leerjaar werk je aan je skills zoals 2D- en 3D-modelleren, om vervolgens in het tweede leerjaar je te gaan specialiseren. In het derde leerjaar ga je een heel schooljaar op stage. Een uitgebreide stage, zodat je de tijd en ruimte hebt om jouw talenten goed te laten zien en uit te bouwen.

 • Inhoud en leerlijnen

  De opleiding Bouwkunde duurt drie jaar. In het eerste leerjaar werk je aan de skills die behoren tot het kwalificatiedossier van de opleiding ‘middenkaderfunctionaris bouw’. De lessen worden gevormd door projecten en komen vanuit de vier leerlijnen.

  De leerlijnen:

  • Leerlijn ontwerp
  • Leerlijn algemene bouwkunde
  • Leerlijn bouwmanagement
  • Leerlijn berekeningen

  Daarnaast werk je aan de ontwikkeling van je zogenaamde soft skills, zoals communicatie- en presentatievaardigheden.

  Keuzedelen
  Met keuzedelen kun je jouw kennis en skills verbreden en verdiepen. In de keuzedelen werk je vanaf het tweede schooljaar onder andere aan je specialisatie en je algemene ontwikkeling.

 • Stagelopen

  De beste plek om kennis te maken met je toekomstige beroep is binnen een bedrijf. Een belangrijk en verplicht onderdeel van je opleiding bestaat dan ook uit stage (bpv = beroepspraktijkvorming). Gedurende de opleiding bouwkunde loop je in het derde leerjaar stage. Voor die tijd doe je door de activiteiten die we samen met bedrijven organiseren ook al werkervaring op.

 • Specialisaties

  Bij de opleiding Bouwkunde studeer je af met een extra specialisatie. In het tweede leerjaar ga je jezelf specialiseren binnen een van de onderstaande specialisaties. Dit maakt dat jij kan doen waar jij goed in bent in de sector bouw.

  Specialisatie Ontwerp

  Ben jij een ‘bedenker’, dan is de specialisatie Ontwerp echt iets voor jou. Hierbij zal jouw creatieve kijk op bouwkunde en alles wat daarbij komt kijken, centraal komen te staan.

  Specialisatie Ontwikkeling Vastgoed
  Ben jij degene die sterk is in communicatie, goed de leiding over projecten kunt nemen en aan de ontwikkelkant projecten vorm wilt geven, dan is de specialisatie Ontwikkeling Vastgoed de juiste keuze. Je bent hier bezig met de commerciële en leidinggevende kant van de bouw.

  Specialisatie Uitvoering
  Steek jij graag de handen uit de mouwen? Is het aansturen op de bouwplaats echt jouw ding en ben jij graag buiten aan de slag? Dan past deze specialisatie bij jou als doener. Tijdens de stage kun jij direct al aan de slag met wat jij graag doet. De bouwplaats zal dan geen geheimen meer voor jou kennen.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Meld je dan snel aan voor de opleiding Bouwkunde bij MBO Utrecht:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO en eindexamen gedaan in het vak wiskunde of natuur- en scheikunde 1.
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Je hebt een diploma mbo niveau 2 of 3.

Mijn vader was al werkzaam in de bouw en ik wilde dat zelf ook gaan doen. Mijn keuze was snel gemaakt.

Echt iets voor mij?

Je houdt van afwisseling en hebt een echte doe-mentaliteit. Natuurlijk heb je interesse in techniek en architectuur. Je kunt goed samenwerken en voelt je verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na de opleiding Bouwkunde kun je op veel verschillende plekken terecht komen, afhankelijk van je eigen interesse en specialisatie. Je kunt terechtkomen bij een uitvoerend bouwbedrijf en in de bouwindustrie. Bijvoorbeeld als tekenaar/modelleur, werkvoorbereider, uitvoerder of calculator. Bij ontwerpbureaus kun je opzichter worden, bestekschrijver of ontwerper. Je kunt ook terecht bij aannemers, adviesbureaus, landmeetkundige bureaus, gemeenten of provincies. Maar ook in de handel zijn er mogelijkheden als inkoper of commercieel medewerker.

Doorleren op het hbo kan ook. Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende hbo-opleidingen:

 • HBO-opleiding Built Environment bachelor
 • Civiele techniek
 • associate degree Bouwmanagement
 • Kaderopleiding voor Ondernemers in het Bouwbedrijf (KOB)

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Academie voor Techniek
 • Vanaf september 2022: nieuwe Onderwijsboulevard aan de Australiëlaan in Utrecht. Let op: de Open Dagen zijn nog op de huidige locatie aan de Niels Bohrweg 121 Utrecht. (Google Maps)
 • 25104 / Middenkaderfunctionaris Bouw
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk als tijdens de start van je opleiding blijkt dat je een sneller tempo aan kunt op basis van je talent, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €680,-
  Leerjaar 2: €250,-
  Leerjaar 3: €110,-
  Leerjaar 4: €0,-
  Laptop: €900,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Onderwijsboulevard

Er wordt gebouwd aan de nieuwe Onderwijsboulevard van MBO Utrecht aan de Australiëlaan. Een plek waar al onze opleidingen samen zullen gaan komen midden in de wijk Kanaleneiland. Je vindt hier straks al ons onderwijs onder één dak.

Deze opleiding gaat in de zomer van 2022 verhuizen naar deze nieuwe onderwijsboulevard. Hieronder kan je alvast een impressie zien van het nieuwe gebouw.

Let op: De Open Dagen zijn dit schooljaar nog op de huidige locatie: Daltonlaan 300 te Utrecht. Deze locatie krijg je ook nog eens in je mailbox nadat je je hebt opgegeven voor onze Open Dag.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Techniek

Vanaf 1-09-2022: Onderwijsboulevard Australiëlaan. Let op: de Open Dagen zijn nog op de huidige locatie aan de Niels Bohrweg 121, Utrecht
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Techniek
Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
6, 8 Landelijk
52% Doorstroom HBO
59% Landelijk
52% Geslaagden
66% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events