Bekijk alle opleidingen

Bouwkunde

Ben jij geïnteresseerd in gebouwen en dan vooral hoe én waarom ze gebouwd worden? Wil jij aan de slag met actuele vraagstukken zoals de woningnood en de verduurzaming van gebouwen? Of wil jij jouw creatieve blik werpen op het ontwerpen van gebouwen? Dan is de opleiding Bouwkunde iets voor jou! Met de opleiding Bouwkunde bij MBO Utrecht kun je veel kanten op in de bouwsector; van bouwplaats tot vastgoed en tekentafel. Je legt een brede basis en kunt jezelf specialiseren naar je eigen interesses en talenten. Bouw mee aan de toekomst van Nederland!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Tijdens de opleiding Bouwkunde ga je aan de slag met alles wat nodig is om een gebouw te ontwerpen, te bouwen of te beheren en onderhouden. Je legt een brede basis op het gebied van bouwkunde. Daarbij maak je kennis met beroepen als bouwkundig tekenaar, BIM-modelleur, werkvoorbereider, planner, calculator en uitvoerder.

  In het eerste leerjaar werk je aan je bouwkundige skills zoals 2D- en 3D-modelleren, om vervolgens in het tweede leerjaar je te gaan specialiseren en je te verdiepen en te verbreden in de bouwkundige materie. In het tweede leerjaar ga je op oriënterende stage van 10 weken, in het derde leerjaar ga je je in het eerste halfjaar voorbereiden op je afsluitende stage en heb je vakken om school af te ronden. Het laatste half jaar is een afsluitende stage, zodat je je opgebouwde kennis kan laten zien aan het bedrijfsleven.

 • Inhoud en leerlijnen

  De opleiding Bouwkunde duurt drie jaar. In het eerste leerjaar werk je aan de skills die behoren tot het kwalificatiedossier van de opleiding ‘middenkaderfunctionaris bouw’. De lessen worden gevormd door projecten en komen vanuit de vier leerlijnen.

  De leerlijnen:

  • Leerlijn ontwerp
  • Leerlijn algemene bouwkunde
  • Leerlijn bouwmanagement
  • Leerlijn berekeningen

  Daarnaast werk je aan de ontwikkeling van je zogenaamde soft skills, zoals communicatie- en presentatievaardigheden je studiehouding en het nakomen van afspraken.

  Keuzedelen
  Met keuzedelen kun je jouw kennis en skills verbreden en verdiepen. In de keuzedelen werk je vanaf het tweede schooljaar onder andere aan je specialisatie en je algemene ontwikkeling.

 • Stagelopen

  De beste plek om kennis te maken met je toekomstige beroep is binnen een bedrijf. Een belangrijk en verplicht onderdeel van je opleiding bestaat dan ook uit stage (bpv = beroepspraktijkvorming). Gedurende de opleiding bouwkunde loop je in het tweede en derde leerjaar stage. In het tweede leerjaar ga je op oriënterende stage van 10 weken, in het derde leerjaar ga je een halfjaar op afsluitende stage. Hier kan je je opgebouwde kennis laten zien aan het bedrijfsleven. Gedurende de opleiding doe je door de activiteiten die we samen met bedrijven organiseren ook al werkervaring op.

 • Keuzedelen

  Bij de opleiding Bouwkunde krijg je de ruimte om je te specialiseren. Zo bepaal je zelf waar je specialist in wordt. Je kunt je specialiseren in 3 richtingen. Dit maakt dat jij kan doen waar jij goed in bent binnen Bouwkunde!

  1. Ontwikkeling vastgoed (Leidingnemend in projecten/Commerciële kant bouw)
  2. Uitvoering (Aansturend op de bouwplaats)
  3. Ontwerp (Creatieve kijk op bouwkunde)
 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Meld je dan snel aan voor de opleiding Bouwkunde bij MBO Utrecht:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of mavo en eindexamen gedaan in het vak wiskunde of natuur- en scheikunde 1.
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Je hebt een diploma mbo-niveau 2 of 3.
 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je hier bekijken.

Mijn vader was al werkzaam in de bouw en ik wilde dat zelf ook gaan doen. Mijn keuze was snel gemaakt.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Techniek
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan in Utrecht 25 (Google Maps)
 • 25870 / Middenkaderfunctionaris Bouw
 • Nee
 • Niet standaard aangeboden, maar individueel maatwerk als tijdens de start van je opleiding blijkt dat je een sneller tempo aan kunt op basis van je talent, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €680,-
  Leerjaar 2: €250,-
  Leerjaar 3: €110,-
  Leerjaar 4: €0,-
  Laptop: €900,-

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je hier bekijken.

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Je houdt van afwisseling en hebt een echte doe-mentaliteit. Natuurlijk heb je interesse in techniek en architectuur. Je kunt goed samenwerken en voelt je verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Waarom Bouwkunde bij MBO Utrecht studeren?

Je krijgt persoonlijke aandacht

Wij vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Want pas dan kunnen we je goed begeleiden in je studie.

Je leert door middel van projecten

Je leert bij ons op een projectmatige manier werken en met verschillende werkvormen om te gaan. Zo kunnen we je goed voorbereiden hoe dit later in de praktijk ook gaat.

 Je bepaalt je eigen route

Iedereen is anders. Je hebt zelf veel invloed hoe en wat je leert. Zo kun je na het basisjaar keuzedelen kiezen en je eigen specialisatie bepalen.

 Je doet veel praktijkervaring op

Vanaf jaar 1 zal je al regelmatig op excursie gaan. Ook zijn er regelmatig gastlessen. In het tweede jaar en derde jaar loop je verschillende periodes stage.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na de opleiding Bouwkunde kun je op veel verschillende plekken terecht komen, afhankelijk van je eigen interesse en specialisatie. Je kunt terechtkomen bij een uitvoerend bouwbedrijf en in de bouwindustrie. Bijvoorbeeld als tekenaar/modelleur, werkvoorbereider, uitvoerder of calculator. Bij ontwerpbureaus kun je aan de slag als bestekschrijver of ontwerper. Je kunt ook terecht bij aannemers, adviesbureaus, landmeetkundige bureaus, gemeenten of provincies.

Doorleren op het hbo kan ook. Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende opleidingen:

Verschillende hbo-opleidingen:

 • Built Environment
 • Technische bedrijfskunde

Associate Degree-opleiding:

 • Bouwmanagement

Of een Kaderopleiding voor ondernemende mensen in het Bouwbedrijf (KOB).

Feiten & Cijfers
6, 5 Studenttevredenheid
6, 8 Landelijk
73% Geslaagden
70% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Wil je nog dit schooljaar starten? Onder bepaalde voorwaarden is dat bij deze opleiding mogelijk. Meld je hieronder aan, dan nemen wij vervolgens contact met je op.

Aanmelden 2023-2024

Locatie

Academie voor Techniek

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Techniek

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events