Bekijk alle opleidingen

Business Administration & Control Specialist

Financieel

Ben je geïnteresseerd in de wereld van geld, financiën en belastingen? Snap jij cijfers? En vind je het een uitdaging om anderen hierover te informeren en adviseren? Kies dan voor de opleiding Business Administration & Control Specialist bij de Academie voor Economie en Ondernemen van MBO Utrecht!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Hoe steekt de financiële administratie in elkaar? Dat leren we je tijdens de opleiding Business Administration & Control Specialist!

  Je bent veel bezig met boekhouding, denk bijvoorbeeld aan declaraties, urenoverzichten, debiteuren- en crediteurenadministratie. Ook ga je aan de slag met het invorderen van facturen. Je leert hoe je op basis van al deze cijfers nuttige managementinformatie aanlevert, verbetervoorstellen doet en hoe je financiële rapportages maakt. En je houdt je bezig met belastingen.

  Daarnaast besteden we in de opleiding veel aandacht aan klantgerichte communicatie. En natuurlijk leren we je ook hoe je werkt met geautomatiseerde systemen.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Business Administration & Control Specialist duurt drie jaar. Je wordt opgeleid op mbo-niveau 4. Het onderwijs is een mix van theorievakken, praktijklessen en stages.

  Vakken
  Belangrijke beroepsgerichte vakken die je krijgt zijn: Bedrijfsadministratie, Bedrijfseconomie en Fiscale Kennis. Tijdens het vak Werknemersvaardigheden ontwikkel je jouw ICT-skills en andere vaardigheden die straks in de praktijk van je verwacht worden. Bijvoorbeeld reflecteren, feedback geven, telefoneren, jezelf presenteren, adviseren en rapporteren.

  Je volgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

  Verder bieden we keuzedelen aan, waarmee je dieper in een bepaald onderwerp kunt duiken. Denk bijvoorbeeld aan een keuzedeel Digitale Vaardigheden, Ondernemerschap of Management. Zo kun jij je specialiseren en je nog beter voorbereiden op je toekomstige werk of een vervolgstudie.

  Praktijkdag en simulatieomgeving
  In de eerste helft van het eerste leerjaar halen we tijdens de wekelijkse Praktijkdag de buitenwereld naar binnen! Samen met studenten van andere opleidingen leer je meer over verschillende afdelingen van bedrijven en organisaties: Inkoop, Verkoop, Juridisch, HRM, Communicatie, Financieel enzovoort. Dat doe je bijvoorbeeld door te luisteren naar gastsprekers en je te verdiepen in casussen uit de praktijk.

  In de tweede helft van je eerste jaar ga je aan de slag met simulatieprojecten in een online omgeving. Zo ontwikkel je de skills die jij straks nodig hebt op de werkvloer. Waar mogelijk betrekken we ook bij deze projecten de buitenwereld bij het onderwijs. We gaan bijvoorbeeld op excursie en nodigen deskundigen uit om gastlessen te verzorgen.

  Leerteams
  We hechten veel waarde aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Je werkt regelmatig in leerteams van zo’n acht studenten en krijgt persoonlijke begeleiding van je leerteamcoach.

  Leerplein
  Op het Leerplein werk je zelfstandig aan vakken die je moeilijk vindt of vakken waarin je juist vooruit kunt werken. Dit kunnen zowel beroepsgerichte als algemene vakken zijn. Docenten bieden op het Leerplein de ondersteuning die je nodig hebt bij je persoonlijke traject.

 • Stagelopen

  In het tweede en derde jaar van de opleiding loop je achttien weken stage. Je gaat dan vier dagen per week naar je stageadres en bent een dag per week op school. Stagelopen vinden we heel belangrijk, omdat je dan pas echt ervaart hoe werken in de praktijk eruitziet. Tijdens je stage word je begeleid door een stagebegeleider vanuit school en een praktijkopleider op je stageplek.

  Je stageadres mag je zelf zoeken bij een erkend leerbedrijf. Als je er niet uitkomt, kunnen wij je helpen. We hebben goede contacten met het bedrijfsleven in en om Utrecht.

 • Versnellen of niveau 3?

  Versnellen
  Ben je ambitieus en wil je de opleiding graag versneld volgen? Het team kijkt graag na periode 1 van het eerste studiejaar met jou of je hiervoor in aanmerking komt. Je loopt dan op andere momenten stage.

  Niveau 3
  Blijkt na jouw start bij ons dat het niveau van de opleiding (nog) niet goed aansluit bij wat jij nodig hebt? Dan bespreken we graag met jou de mogelijkheid om over te stappen naar de niveau 3-opleiding Allround Assistant Business Services, een brede opleiding in de zakelijke dienstverlening.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor de reguliere variant van deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

  Ook hbo-studenten die er in het eerste jaar van hun financiële of economische studie achter zijn gekomen dat de hogeschool niet goed aansluit bij hun mogelijkheden en wensen zijn bij ons van harte welkom!

Echt iets voor mij?

Ben je een klantgerichte pietje-precies? Werk je graag met cijfers en houd je ervan om dingen uit te pluizen? Heb je bovendien interesse in digitale ontwikkelingen, ben je communicatief vaardig en vind je het leuk om anderen te adviseren? Dan past deze opleiding bij jou!

5 redenen om voor de opleiding Business Administration & Control Specialist te kiezen:

 • We werken in kleine leerteams; hierdoor hebben we veel oog voor jou als student.
 • We leggen veel nadruk op leren in de praktijk.
 • Deze opleiding geeft een grote kans op werk.
 • Je kunt je specialiseren in de richting waarin je wilt gaan werken.
 • Toch niet helemaal goed gekozen? Dankzij de brede oriëntatie die we je meegeven kun je in het eerste half jaar nog switchen naar een andere opleiding van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Heb je vragen over de opleiding? Neem contact met ons op via studiekeuze@mboutrecht.nl

Vlogs en video's

Na de opleiding

Je kunt met deze brede opleiding op veel plekken terecht. Denk aan administratie- en accountantskantoren, binnen het bedrijfsleven, bij de overheid enzovoort. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als bedrijfsadministrateur/junior assistent-accountant op een financiële afdeling.

Veel van onze studenten stromen ook door naar een hbo-opleiding. Zij kiezen bijvoorbeeld voor Accountancy, Bedrijfskunde, Bedrijfseconomie, maar ook voor hele andere richtingen.

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start feb '23 / aug '23
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 200, Utrecht. In de zomervakantie van 2023 verhuist de opleiding naar de Daltonlaan 300 in Utrecht. (Google Maps)
 • 25725 / Business Administration & Control Specialist
 • Ja
 • Deze opleiding bieden we aan in 2 of 3 jaar. Na de eerste periode bekijken we samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en resultaten.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €520,-
  Leerjaar 2: €610,-
  Leerjaar 3: €250,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

MHBO

Met de route MHBO doen we twee dingen. De opleiding leidt in een korte tijd op tot een mbo-4 diploma. Je vindt ook uit of studeren aan een hogeschool bij je past. Zo ja, dan ben je met onze MHBO route in de opleiding extra goed voorbereid op doorstroom naar het hbo. Zo nee, dan staan er genoeg bedrijven om jouw skills te springen.
Ben je op weg naar het hbo en vraag je je af wat het verschil is tussen MHBO en havo? In vergelijking met de havo is het MHBO een meer beroepsgerichte en praktijkgerichte opleiding, met stage (beroepspraktijkvorming) en veel beroepsgerichte vakken. Hierdoor ben je uitstekend voorbereid op een vervolgstudie in het hbo. Naast de mbo leerstof krijg je dus ook lesstof en methodes uit het propedeusejaar van het hbo.

Mijn opleiding bedrijfseconomie is een goede voorbereiding op het hbo.

Tarik

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 200, Utrecht. In de zomervakantie van 2023 verhuist de opleiding naar de Daltonlaan 300 in Utrecht.

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie
Feiten & Cijfers
6, 6 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
50% Doorstroom HBO
56% Landelijk
69% Geslaagden
74% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events