Bekijk alle opleidingen

Entree BBL Zorg

Ben je 16 jaar of ouder en heb je nog geen diploma, maar wil je wel aan het werk? Entree BBL is jouw start voor een leuke baan. Met je diploma kun je ook verder leren op niveau 2.

We hebben de richting Verkoop/ Retail en Zorg. Beide richtingen zijn brede opleidingen. Twijfel je? Dan gaan we samen in gesprek om te kijken wat het beste bij je past.

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Op school krijg je een brede basis. We leren je belangrijke vaardigheden die je later nodig hebt– op tijd komen en afspraken maken. Ook vakvaardigheden zoals contact hebben met verschillende soorten klanten, werken volgen de regels van een bedrijf en effectief schoonmaken. Maar ook computervaardigheden komen aan bod omdat er bij de entree opleiding sprake is van laptoponderwijs.  

  Je krijgt veel persoonlijke begeleiding tijdens de opleiding. Tijdens de intake met één van de docenten beginnen we daar al mee. Samen kijken we welke studierichting het beste bij je past. Dat doen we op basis van je interesse en talenten. Je studieloopbaanbegeleider en stagebegeleider kijken en denken tijdens de opleiding steeds met je mee.  

  De Entree-opleiding BBL duurt één jaar. Bij MBO Utrecht zijn er twee richtingen: 

  • Assistent Dienstverlening en Zorg 
  • Verkoop/ retail 

  Al voor de start van je opleiding kies je een richting.  

  Als je kiest voor Dienstverlening en Zorg zijn je praktijkvakken gericht op het helpen van andere mensen, bijvoorbeeld in de zorg.

 • Inhoud en vakken

  Tijdens de opleiding krijg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap, maar ook studie- en loopbaanbegeleiding en vakken gericht op je studiekeuze.

 • Werken

  Je gaat zo snel mogelijk werken bij een erkend leerbedrijf in de richting van je studiekeuze. Over het algemeen werk je 4 dagen in de week (32 uur). Het minimale aantal uren per week dat je met een BBL-opleiding moet werken is 20 uur. Je gaat in het schooljaar minimaal 600 uur stagelopen.

  Het belangrijk dat je bij start van de opleiding al een werkplek hebt geregeld. Tijdens je intake vertellen we hier meer over en helpen we je op weg.

 • Vooropleiding en toelating

  Om te starten met deze opleiding heb je geen diploma nodig. Je moet wel minimaal 16 jaar zijn.

  In de vierde maand van de Entree-opleiding krijg je een bindend studieadvies (BSA). Als dit positief is, kun je verder met de opleiding. Is het advies negatief dan moet je helaas stoppen met de opleiding. Samen kijken we dan verder naar een oplossing in samenwerking met Leerplicht en eventueel andere instanties.

  Het bindend studieadvies baseren we op voldoende voortgang in je opleiding. Op basis daarvan kijken we of je de opleiding binnen het studiejaar kunt afronden. Specifieke eisen ten aanzien van het BSA krijg je voor start van de opleiding.

  MBO Utrecht werkt direct samen met de twee andere ROC’ s in de regio. Na je aanmelding kijken we samen of je het beste bij MBO Utrecht kunt starten of misschien bij een van de andere ROC’s. We vinden het belangrijk dat er een match is met jou en de school zodat je de opleiding succesvol kunt afronden.

De entree-opleiding is goed te doen. Als je je best doet, dan bereik je je doel. Daar geloof ik in. Ik droom van een baan als netwerkbeheerder, want werken met PC’s is mijn grote passie. Ik ben na entree door gaan leren op niveau 2.

Wail

Echt iets voor mij?

Ben jij 16 jaar of ouder en heb je nog geen diploma? Maar wil je wel graag aan het werk? Dan is de entree-opleiding BBL iets voor jou!

Na je opleiding

Met een entree-diploma kun je op veel verschillende plekken op assistentniveau aan de slag. Bijvoorbeeld als ondersteunende in de dienstverlening (bijv. zorginstelling, buurthuis).

Als je binnen de entree-opleiding de doorstroomvariant naar niveau 2 doorloopt en je je Nederlands en rekenen op voldoende niveau behaalt, kun je instromen in alle mbo niveau 2-opleidingen. Je krijgt tevens een advies mee of voor jou BBL of BOL de beste route is bij niveau 2.

Praktische informatie

duur 1 jaar
niveau 1 i
De entreeopleiding is voor als je geen diploma hebt van een vooropleiding. Deze entreeopleiding bereidt je voor een baan. Of je kan doorstromen naar een mbo niveau 2 opleiding.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Entree
 • Onderwijsboulevard Australiëlaan in Utrecht (Google Maps)
 • 25741/ Assistent dienstverlening
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je cursusgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €290,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep.

Locatie

Entree

Onderwijsboulevard Australiëlaan
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events