Bekijk alle opleidingen

Entree

Ben je 16 jaar of ouder en heb je nog geen diploma? Kies dan voor de Entree-opleiding op mbo-niveau 1 bij MBO Utrecht! Een Entree-opleiding (BOL) is een officiële mbo-opleiding op maat. Het Entree-diploma een prima basis om verder te leren op mbo-niveau 2 of een goed begin voor een leuke baan.

Kies uit drie richtingen
Wil je je graag via de BOL-route opgeleid worden voor assisterende werkzaamheden? Bij MBO Utrecht kun je dan kiezen uit de richtingen:

 • Assistent Verkoop/Retail
 • Assistent Dienstverlening
 • Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie

Deze opleiding is heel breed. Daarna kun je nog verschillende kanten op.

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Je leert assisterende werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van ruimtes en apparatuur, informatie verstrekken en goederen opslaan.

 • Inhoud en vakken

  Deze mbo-opleiding op niveau 1 duurt één jaar. Je volgt de beroepsopleidende leerweg (BOL): een combinatie van school en stage.

  Bij deze opleiding is er sprake van laptoponderwijs: je bent dus veel met de computer bezig.

  Branchegerichte vakken
  We leren je kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor je werk, zoals op tijd komen en afspraken maken. En ook hoe je met elkaar omgaat, samenwerkt en communiceert in een bedrijf.

  Als je kiest voor de richting Assistent Dienstverlening, volg je vakken gericht op het helpen van andere mensen in bijvoorbeeld de zorg, schoonmaak of kinderopvang.

  Als je kiest voor de richting Assistent Verkoop/Retail hebben je vakken te maken met het verkopen in een winkel en met magazijnwerkzaamheden.

  Een assistent horeca, voeding of voedingsindustrie werkt in verschillende sectoren. Bijvoorbeeld de voedings- en mengvoeder/petfoodindustrie, de horeca, de sector brood- en banket en de versdetailhandel/-groothandel. Je vakken sluiten aan op deze sector.

  Algemene vakken
  Je volgt ook vakken als Nederlands, Rekenen en Burgerschap.

  Keuzedelen
  Met keuzedelen bieden we je de mogelijkheid om uitgebreider in een bepaald onderwerp te duiken.

  SLB
  Daarnaast krijg je studie- en loopbaanbegeleiding (SLB) en volg je vakken die zich richten op je studiekeuze. Zo kun je een doorstroomvariant volgen die jou voorbereidt op een mbo-opleiding op niveau 2. Je studieloopbaanbegeleider en stagebegeleider kijken en denken tijdens je opleiding steeds met je mee.

 • Stagelopen

  Je start met een introductieperiode. Daarna ben je wekelijks op school én loop je stage bij een erkend stagebedrijf. In totaal ga je gedurende het schooljaar minstens 400 uur stagelopen. Wil je meer weten of stage lopen tijdens je opleiding? Lees dan verder bij beroepspraktijkvorming (BPV).

 • Vooropleiding en toelating

  Om te starten met deze opleiding heb je geen diploma nodig. Je moet wel minimaal zestien jaar zijn.

 • Bindend studieadvies

  In de vierde maand van de opleiding krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dit advies baseren we onder meer op de voortgang in je opleiding. Specifieke eisen voor het BSA hoor je als je met de opleiding begint.

  Als het BSA positief is, kun je verder met de opleiding. Is het advies negatief, dan moet je helaas stoppen. Samen kijken we dan naar een oplossing. Eventueel worden ook andere instanties hierbij betrokken, zoals bijvoorbeeld Leerplicht.

 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Bekijk hier de onderwijs- en examenregeling voor deze opleiding.

Praktische informatie

duur 1 jaar
niveau 1 i
De entreeopleiding is voor als je geen diploma hebt van een vooropleiding. Deze entreeopleiding bereidt je voor een baan. Of je kan doorstromen naar een mbo niveau 2 opleiding.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Entree
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 23301/ Entree
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €290,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Ben je tussen de 16 en ongeveer 23 jaar oud en heb je nog geen diploma? Ben je graag bezig, heb je een open houding en wil je graag anderen ondersteunen? Dan past de Entree-opleiding vast goed bij jou!

4 redenen om voor de Entree-opleiding op niveau 1 bij MBO Utrecht te kiezen:

 • Binnen onze Entree-opleidingen heerst een prettige en veilige sfeer.
 • We hebben veel oog voor jou als student.
 • We gaan vaak met jou in gesprek om te kijken waar je staat en waar je naartoe wilt.
 • Wij zijn trots op jouw ontwikkeling!

Vlogs en video's

Na je opleiding

Met een Entree-diploma niveau 1 kun je op veel verschillende plekken op assistent niveau aan de slag. Bijvoorbeeld in een buurthuis, zorginstelling, winkel, magazijn, bij de kinderopvang, een schoonmaakbedrijf of in het productiewerk.

Vaak kun je ook doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2. Wil je doorstromen, dan adviseren we of voor jou BOL of BBL de beste route is.

De entree-opleiding is goed te doen. Als je je best doet, dan bereik je je doel. Daar geloof ik in. Ik droom van een baan als netwerkbeheerder, want werken met PC’s is mijn grote passie. Ik ben na Entree door gaan leren op niveau 2.

Wail

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Persoonlijke school & betrokken docenten
  Wij zijn een persoonlijke school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. Door de activiteiten krijg je een nog beter beeld van de opleiding en het beroep. Hierdoor weet je of de opleiding past bij wat jij wilt, kunt en leuk vindt.

Intake
Tijdens de intake met een docent bekijk je elke richting het beste bij jouw interesses en talenten past. Al voor je met de opleiding begint, kies je een richting.

MBO Utrecht werkt samen met twee andere regionale opleidingscentra (ROC’s) in de regio. Na je aanmelding kijken we samen of je het beste bij ons kunt starten of misschien bij een van de andere ROC’s. We vinden het belangrijk dat er een match is tussen jou en de school, zodat je de opleiding succesvol kunt afronden.

Locatie

Entree

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events
Bekijk alle opleidingen

Anderen bekeken ook