Bekijk alle opleidingen

Entree

Ben je zestien jaar of ouder en heb je nog geen diploma? Dan is de Entree-opleiding bij MBO Utrecht vast iets voor jou! Een Entree-opleiding (BOL) is een mooi opstapje naar een leuke baan. Ook is het Entree-diploma een prima basis om verder te leren.

Kies uit twee richtingen
Wil je je graag via de BOL-route opgeleid worden voor assisterende werkzaamheden? Bij MBO Utrecht kun je dan kiezen uit twee richtingen:

 • Assistent Verkoop/Retail
 • Assistent Dienstverlening

Deze opleiding is heel breed. Daarna kun je nog verschillende kanten op.

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Je leert assisterende werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van ruimtes en apparatuur, informatie verstrekken en goederen opslaan.

 • Inhoud en vakken

  Deze mbo-opleiding op niveau 1 duurt één jaar. Je volgt de beroepsopleidende leerweg (BOL): een combinatie van school en stage.

  Bij deze opleiding is er sprake van laptoponderwijs: je bent dus veel met de computer bezig.

  Branchegerichte vakken
  We leren je kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor je werk, zoals op tijd komen en afspraken maken. En ook hoe je met elkaar omgaat, samenwerkt en communiceert in een bedrijf.

  De vakken die je volgt als je kiest voor de richting Assistent Dienstverlening zijn gericht op het helpen van andere mensen in bijvoorbeeld de zorg, schoonmaak of kinderopvang.

  Als je kiest voor de richting Assistent Verkoop/Retail hebben je vakken te maken met het verkopen in een winkel en met magazijnwerkzaamheden.

  Algemene vakken
  Je volgt ook vakken als Nederlands, Rekenen, Burgerschap en Digitale Vaardigheden.

  Keuzedelen
  Met keuzedelen bieden we je de mogelijkheid om uitgebreider in een bepaald onderwerp te duiken.

  SLB
  Daarnaast krijg je studie- en loopbaanbegeleiding (SLB) en vakken die gericht zijn op je studiekeuze. Zo kun je een doorstroomvariant volgen die jou voorbereidt op een mbo-opleiding op niveau 2. Je studieloopbaanbegeleider en stagebegeleider kijken en denken tijdens je opleiding steeds met je mee.

 • Stagelopen

  Je start met een introductieperiode. Daarna ben je wekelijks op school én loop je stage bij een erkend stagebedrijf. In totaal ga je gedurende het schooljaar minstens 400 uur stagelopen.

 • Vooropleiding en toelating

  Om te starten met deze opleiding heb je geen diploma nodig. Je moet wel minimaal zestien jaar zijn.

 • Bindend studieadvies

  In de vierde maand van de opleiding krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dit advies baseren we onder meer op de voortgang in je opleiding. Specifieke eisen voor het BSA hoor je als je met de opleiding begint.

  Als het BSA positief is, kun je verder met de opleiding. Is het advies negatief, dan moet je helaas stoppen. Samen kijken we dan naar een oplossing. Eventueel worden ook andere instanties hierbij betrokken, zoals bijvoorbeeld Leerplicht.

De entree-opleiding is goed te doen. Als je je best doet, dan bereik je je doel. Daar geloof ik in. Ik droom van een baan als netwerkbeheerder, want werken met PC’s is mijn grote passie. Ik ben na entree door gaan leren op niveau 2.

Wail

Echt iets voor mij?

Ben je tussen de 16 en ongeveer 23 jaar oud en heb je nog geen diploma? Vind je het leuk om concreet bezig te zijn, heb je een open houding en wil je graag anderen ondersteunen? Dan past de Entree-opleiding vast goed bij jou!

4 redenen om voor de Entree-opleiding bij MBO Utrecht te kiezen:

 • Binnen onze Entree-opleidingen heerst een prettige en veilige sfeer.
 • We hebben veel oog voor jou als student.
 • We gaan vaak met jou in gesprek om te kijken waar je staat en waar je naartoe wilt.
 • Wij zijn trots op jouw ontwikkeling!

Na je opleiding

Met een Entree-diploma kun je op veel verschillende plekken op assistentniveau aan de slag. Bijvoorbeeld in een buurthuis, zorginstelling, winkel, magazijn, bij de kinderopvang, een schoonmaakbedrijf of in het productiewerk.

Vaak kun je ook doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2. Je moet dan wel de doorstroomvariant gevolgd hebben. Bovendien moet je een voldoende staan voor Nederlands en Rekenen. Wil je doorstromen, dan adviseren we of voor jou BOL of BBL de beste route is.

Praktische informatie

duur 1 jaar
niveau 1 i
De entreeopleiding is voor als je geen diploma hebt van een vooropleiding. Deze entreeopleiding bereidt je voor een baan. Of je kan doorstromen naar een mbo niveau 2 opleiding.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2023
 • Entree
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 23301/ Entree
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €290,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Intake
Tijdens de intake met een docent bekijk je elke richting het beste bij jouw interesses en talenten past. Al voor je met de opleiding begint, kies je een richting.

MBO Utrecht werkt samen met twee andere regionale opleidingscentra (ROC’s) in de regio. Na je aanmelding kijken we samen of je het beste bij ons kunt starten of misschien bij een van de andere ROC’s. We vinden het belangrijk dat er een match is tussen jou en de school, zodat je de opleiding succesvol kunt afronden.

Locatie

Entree

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events