Bekijk alle opleidingen

Gastheer/ Gastvrouw Toerisme

bekijk alle details

Vind jij het leuk om gasten te ontvangen? Ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn en het naar hun zin hebben? Dan is de opleiding Gastheer/ Gastvrouw Toerisme bij MBO Utrecht misschien wel wat voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Jij zorgt ervoor dat gasten het naar hun zin hebben, zich welkom voelen en een leuke tijd hebben. Wij leren je hoe je je tegenover gasten opstelt. Hoe je dranken bereidt en gerechten serveert, hoe je de voorraad bijhoudt en bestellingen maakt. Ook werken we aan je commerciële houding. Praktijkervaring kun je – naast je stage – opdoen bij Eventlab, ons eigen leerwerkbedrijf. Help mee tijdens evenementen als Summer Lake, I am Hardwell en de Margriet Winter Fair en kom erachter wat jij echt leuk vindt!

  Als je kiest voor de opleiding Gastheer / Gastvrouw Toerisme leer je hoe het is om te werken in een hotel of restaurant. Jij werkt als anderen vrij zijn en zich vermaken. Je zorgt dat de klanten tevreden zijn en hebt er plezier in om het anderen naar de zin te maken. In het tweede leerjaar rond je de horeca onderdelen af en start je met beroepsgerichte vakken toerisme. Na dit jaar heb jij je niveau 2 diploma op zak

 • Inhoud en vakken

  Tijdens de lessen leer je het bereiden van dranken en gerechten, voorraadbeheer en bestellen en voer je voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit. Daarnaast volg je de volgende extra vakken:

  • Front-office
  • Toeristische topografie
  • Spaans
  • Duits (bij voldoende aanmeldingen)
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  Binnen de opleiding toerisme is er veel stage ingepland, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Voorafgaand aan de BPV worden praktijkvaardigheden geoefend in samenwerking met enkele horecabedrijven in Utrecht. In het eerste schooljaar doe je praktijkervaring op door een hele week bij een horecabedrijf te werken, dit wordt door school geregeld. In de derde periode van het eerste schooljaar loop je stage.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (MBO niveau 1)

Het is hier heel persoonlijk. Dat merk je doordat er echt gekeken wordt naar wat bij mij past. Daarnaast is alles heel duidelijk qua planning en toetsen en weet ik waar ik aan toe bent.

Melanie

Iets voor mij?

Werken in horeca en toerisme betekent vooral werken met mensen. Je bent representatief en je hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen rekenen op jou! Een opleiding in horeca en toerisme is iets voor jou als je oog hebt voor detail. Je werkt hard en onregelmatige werktijden zijn geen probleem voor jou.

Na de opleiding

Je kunt als gastheer/gastvrouw een baan krijgen in een hotel of restaurant, maar ook in een bar en in de ontbijt- of feestzaal en op beurzen en evenementen.

Doorleren kan ook op een mbo niveau 3 opleiding. Onze oud-studenten kozen voor de opleidingen:

 • Zelfstandig medewerker leisure & hospitality
 • Zelfstandig medewerker travel & hospitality

Praktische informatie

duur 2 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding duurt 1 of 2 jaar. Het bereidt je voor om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start september 2019
 • Academie voor Horeca en Toerisme
 • Daltonlaan 300 in Utrecht (Google Maps)
 • 25168 / Gastheer/-vrouw
 • Nee
 • ja, naar 1 jaar
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Horeca en Toerisme

Daltonlaan 300
Utrecht

info@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Horeca en Toerisme
Feiten & Cijfers
7 Studenttevredenheid
6, 8 Landelijk
78% Doorstroom MBO
62% Landelijk
78% Geslaagden
69% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Heb je een vraag?

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

MBO Utrecht organiseert regelmatig
Open Dagen en andere studiekeuze events.

Houd mij op de hoogte