Bekijk alle opleidingen

Gastheer/Gastvrouw

Vind jij het leuk om gasten te ontvangen? Om ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn en het naar hun zin hebben? Dan is de opleiding Gastheer/Gastvrouw bij MBO Utrecht misschien wel iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Als je kiest voor de opleiding Gastheer/Gastvrouw leer je hoe het is om te werken in bijvoorbeeld een hotel of restaurant. Zo leer je hoe je je tegenover gasten opstelt. Hoe je dranken bereidt en gerechten serveert, hoe je de voorraad bijhoudt en bestellingen maakt.  Jij zorgt ervoor dat gasten het naar hun zin hebben, zich welkom voelen en een leuke tijd hebben.  Je zorgt dat de klanten tevreden zijn en hebt er plezier in het anderen naar de zin te maken.

  Ook werken we aan je commerciële houding. Je leert de kennis en theorie van het vak op school maar daarnaast loop je ook stage.

   

 • Inhoud en vakken

  Tijdens de lessen in het praktijklokaal leer je het bereiden van dranken en gerechten, voorraadbeheer en bestellen en voer je voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit. Ook krijg je één dag in de week praktijkonderwijs op een externe locatie. Naast de beroepsonderdelen krijg je ook een introductie op Spaans en zijn er de algemene vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

 • Stagelopen

  Binnen de opleiding Gastheer/Gastvrouw is er een stage ingepland, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd.  Jij kunt stagelopen bij een erkend leerbedrijf in Nederland.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (mbo-niveau 1)
 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding.

Praktische informatie

duur 1-2 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Horeca en Toerisme
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25168 / Gastheer/-vrouw
 • Nee
 • We bieden deze opleiding versneld aan in 1 jaar. Mocht het tempo te hoog liggen dan bieden we maatwerk zodat je je diploma haalt.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €200,-
  Leerjaar 2: €0,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Werken in de horeca betekent vooral werken met mensen. Je bent representatief en je hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen rekenen op jou! Een opleiding in de horeca is iets voor jou als je oog hebt voor detail. Hard werken tijdens onregelmatige werkuren is geen probleem voor jou.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Je kunt als gastheer/gastvrouw een baan krijgen in een hotel of restaurant, maar ook in een bar, in de ontbijt- of feestzaal en op beurzen en evenementen.

Doorleren kan ook op een mbo niveau 3 of 4 opleiding zoals Leidinggevende horeca/toerisme.

Feiten & Cijfers
80% Doorstroom MBO
62% Landelijk
80% Geslaagden
62% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Het is hier heel persoonlijk. Dat merk je doordat er echt gekeken wordt naar wat bij mij past. Daarnaast is alles heel duidelijk qua planning en toetsen en weet ik waar ik aan toe ben.

Melanie

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Persoonlijke school & betrokken docenten
  Wij zijn een persoonlijke school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Wil je nog dit schooljaar starten? Onder bepaalde voorwaarden is dat bij deze opleiding mogelijk. Meld je hieronder aan, dan nemen wij vervolgens contact met je op.

Aanmelden 2023-2024

Locatie

Academie voor Horeca en Toerisme

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Horeca en Toerisme

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events