Bekijk alle opleidingen

Gastheer/Gastvrouw

Vind jij het leuk om gasten te ontvangen? Om ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn en het naar hun zin hebben? Dan is de opleiding Gastheer/Gastvrouw bij MBO Utrecht misschien wel iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Jij zorgt ervoor dat gasten het naar hun zin hebben, zich welkom voelen en een leuke tijd hebben. Wij leren je hoe je je tegenover gasten opstelt. Hoe je dranken bereidt en gerechten serveert, hoe je de voorraad bijhoudt en bestellingen maakt. Ook werken we aan je commerciële houding.

  Als je kiest voor de opleiding Gastheer/Gastvrouw leer je hoe het is om te werken in bijvoorbeeld een hotel of restaurant. Jij bent flexibel. Je zorgt dat de klanten tevreden zijn en hebt er plezier in het anderen naar de zin te maken. Je leert de kennis en theorie van het vak op school, maar je loopt ook stage.

 • Inhoud en vakken

  Tijdens de lessen in het praktijklokaal leer je het bereiden van dranken en gerechten, voorraadbeheer en bestellen en voer je voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit. Ook krijg je één dag in de week praktijkonderwijs op een externe locatie. Naast de beroepsonderdelen krijg je ook een introductie op Spaans en zijn er de algemene vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

 • Stagelopen

  Binnen de opleiding Gastheer/Gastvrouw is er een stage ingepland, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd.  Jij kunt stagelopen bij een erkend leerbedrijf in Nederland.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (MBO niveau 1)

Het is hier heel persoonlijk. Dat merk je doordat er echt gekeken wordt naar wat bij mij past. Daarnaast is alles heel duidelijk qua planning en toetsen en weet ik waar ik aan toe ben.

Melanie

Echt iets voor mij?

Werken in de horeca betekent vooral werken met mensen. Je bent representatief en je hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen rekenen op jou! Een opleiding in de horeca is iets voor jou als je oog hebt voor detail. Hard werken tijdens onregelmatige werkuren is geen probleem voor jou.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Je kunt als gastheer/gastvrouw een baan krijgen in een hotel of restaurant, maar ook in een bar, in de ontbijt- of feestzaal en op beurzen en evenementen.

Doorleren kan ook op een mbo niveau 3 of 4 opleiding zoals Leidinggevende horeca/toerisme.

Praktische informatie

duur 1-2 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2023
 • Academie voor Horeca en Toerisme
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25168 / Gastheer/-vrouw
 • Nee
 • We bieden deze opleiding versneld aan in 1 jaar. Mocht het tempo te hoog liggen dan bieden we maatwerk zodat je je diploma haalt.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €200,-
  Leerjaar 2: €0,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

4 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Persoonlijke aandacht
  Doordat we werken met een klein, vast docententeam kent iedereen op school elkaar en is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding.
 2. Brede basis
  Met deze opleiding kun je een leuke baan in de horeca of toerisme vinden, maar het is ook een goede basis voor een vervolgopleiding.
 3. Veel praktijkervaring
  Onze docenten komen uit de praktijk en je doet al meteen veel praktijkervaring op met ons leerwerkbedrijf EventLab. We doen veel bedrijfsbezoeken, je krijgt gastcolleges en stage is een heel belangrijk onderdeel tijdens je opleiding.
 4. Ruimte voor ambitie
  Bij ons kun je meerdere talen leren (Spaans, Duits, Engels), is er veel aandacht voor ondernemersvaardigheden en je kunt vakken op een hoger niveau volgen.

Wil je meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan eens op deze pagina.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Onderwijsboulevard

Er wordt gebouwd aan de nieuwe Onderwijsboulevard van MBO Utrecht aan de Australiëlaan. Een plek waar al onze opleidingen samen zullen gaan komen midden in de wijk Kanaleneiland. Je vindt hier straks al ons onderwijs onder één dak.

De opleidingen van de Academie voor Horeca en Toerisme gaan in mei 2023 verhuizen naar deze nieuwe Onderwijsboulevard. Hieronder kan je alvast een impressie zien van het nieuwe gebouw.

Locatie

Academie voor Horeca en Toerisme

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Horeca en Toerisme
Feiten & Cijfers
7, 1 Studenttevredenheid
6, 8 Landelijk
80% Doorstroom MBO
62% Landelijk
81% Geslaagden
74% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events