Bekijk alle opleidingen

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker BBL

Wil jij aan de slag in de kinderopvang en direct aan het werk? Ben je sociaal, geduldig en begeleid je graag kinderen in hun ontwikkeling? En zie je coördinerende taken in de kinderopvang als een leuke uitdaging? Dan is de BBL-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker misschien iets voor jou.

Centraal tijdens je opleiding staat jouw leervraag. Wij bieden maatwerk passend bij die leervraag, instroomniveau, ontwikkeltempo, interesse en de actuele behoefte. Samen kijken we hoe we jouw onderwijsroute het beste kunnen vormgeven.

 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je met kinderen van 0 tot 12 jaar. Je verzorgt, begeleidt en stimuleert kinderen in een veilige omgeving waar opvoeding en ontwikkeling centraal staan. Je vertaalt pedagogisch beleid naar de werkvloer. Je leert hoe kinderen zich ontwikkelen. Hoe je kinderen individueel of in een groep spelenderwijs kan stimuleren om zich te ontwikkelen en welke activiteiten je hen kan aanbieden. Je leert hoe je communiceert met kinderen, ouders en collega’s.

  De BBL-opleiding is gericht op werken en leren in de praktijk. Je krijgt direct verantwoordelijkheden in de praktijk en in het onderwijs op school pak je eigenaarschap in je leerproces. Dat noemen wij persoonlijk leren bij MBO Utrecht.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker duurt 2 jaar. Gemiddeld ga je gedurende het schooljaar 1 dag per week naar school. Het onderwijs is persoonlijk en sluit aan bij de praktijk. In de lessen is er aandacht voor het onderling uitwisselen van kennis en ervaringen.

  Belangrijke vakken zijn:

  • Kindontwikkeling observeren, volgen en begeleiden.
  • Scheppen van een pedagogisch klimaat en voorbereiden speel- leeromgeving.
  • Communicatievaardigheden
  • Het opstellen en coördineren van een verbeterplan.
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

  Ook krijg je tijdens de opleiding; Werken met 0-jarigen, Kinder-EHBO en keuzedelen.

 • Vooropleiding en toelating

  Deze BBL-opleiding start bij voldoende aanmeldingen en bestaat mogelijk uit een combinatie van de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4) en pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3). Om de BBL-opleiding te kunnen volgen heb je een arbeidsovereenkomst nodig van minimaal 20 uur per week, tijdens de inschrijving vragen we jou om het bewijs hiervan aan te leveren.

  Daarnaast geldt één van de onderstaande situaties voor jou.

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO.
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Je hebt een diploma mbo niveau 2 of 3.

  Al in het bezit van een ander Mbo-diploma en/of relevante werkervaring?
  Bij aanvang bekijken we of je recht hebt op vrijstellingen van onderdelen van de opleiding.

Ik heb voor MBO Utrecht gekozen omdat het een gezellige school is. Het is erg kleinschalig en voelt daardoor vertrouwd.

Suzanne

Echt iets voor mij?

Je ziet een intensief werk- en studietraject zitten. Je bent zeer gemotiveerd om in de kinderopvang te werken, Je bent flexibel, leergierig durft verantwoordelijkheden te nemen en je bent een echte aanpakker. De ontwikkeling van kinderen stimuleer je spelenderwijs met ontwikkelingsgerichte activiteiten. Jij zorgt ervoor dat kinderen zich veilig voelen en geeft hen de begeleiding die zij nodig hebben.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Met een mbo-diploma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker op zak heb jij de vaardigheden om te werken in de kinderopvang of om door te stromen naar een vervolgopleiding op het hbo.

Praktische informatie

duur 2 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2023
 • Academie voor Kind en Onderwijs
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (let op: tijdelijke ingang Columbuslaan 540) (Google Maps)
 • 25697 / Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je cursusgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Je krijgt meer dan een diploma
  Samen met het werkveld kijken we naar de vaardigheden die jij in de toekomst nodig hebt. Zo zijn vereiste zoals babyscholing, EHBO en 3F taalniveau in ons onderwijs opgenomen.

Aanmelden en kennismaken

Je gaat zelf op zoek naar een werk- en leerplek in de kinderopvang om je vervolgens bij ons aan te melden. Je kunt je aanmelden voor deze opleiding in overleg met de kinderopvangorganisatie waar je werkt.

 

Locatie

Academie voor Kind en Onderwijs

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 (let op: tijdelijke ingang Columbuslaan 540)
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Kind en Onderwijs
Feiten & Cijfers
6, 6 Studenttevredenheid
6, 6 Landelijk
32% Doorstroom MBO
24% Landelijk
77% Geslaagden
76% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events