Bekijk alle opleidingen

Helpende zorg en welzijn BBL

bekijk alle details

Ben jij sociaal, behulpzaam, neem je graag initiatief en begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? Dan is de opleiding Helpende zorg en welzijn echt iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  MBO Utrecht biedt in samenwerking met zorginstellingen BBL-opleidingen in de zorg aan. BBL-opleidingen worden gestart in overleg met zorgopleidingen. De start van de opleiding is op verschillende momenten, afhankelijk van de opleidingsvragen vanuit zorginstellingen. Het is niet mogelijk om je individueel aan te melden. Je aanmelding verloopt altijd via de zorginstelling.

  Met de opleiding Helpende Zorg en welzijn kun je zorg bieden aan allerlei cliënten/zorgvragers. Mensen met een (chronische) ziekte, psychiatrische problemen, een verslaving of een handicap. Je werkt vaak samen met de mantelzorgers of hebt te maken met wettelijke vertegenwoordigers van de cliënt/zorgvrager. Dat kunnen familieleden zijn, maar ook andere verzorgers. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving, maar kunt ook bij of voor een groep cliënten/zorgvragers werken. In een zorg- of welzijnsinstelling werk je samen met collega’s en heb je vaak te maken met andere hulpverleners, zoals verzorgenden en sociaal agogisch werkers.

  Helpende Zorg en welzijn is een verantwoordelijke baan waar je soms onder tijdsdruk werkt. Maar voor jouw inspanningen krijg je veel terug: cliënten/zorgvragers die blij zijn met jouw hulp en de fijne leefomstandigheden die jij hebt helpen creëren in hun thuissituatie of in de zorg- of welzijnsinstelling. Je kunt echt een verschil maken in de kwaliteit van leven.

 • Inhoud en vakken

  Ben je Helpende Zorg en welzijn, dan staat de zorg voor mensen centraal. Bij ons leer je hoe je kunt helpen bij het organiseren van activiteiten, hoe je een bardienst draait en hoe je een ruimte gezellig maakt en schoonhoudt. Maar ook hoe je assisteert bij het aan- en uitkleden en het wassen en luistert naar verhalen van cliënten.

 • Stagelopen

  Tijdens een BBL-opleiding is er geen sprake van stage. De student is in dienst van een zorginstelling en voert de BPV uit tijdens het werk. De student wordt daarbij begeleid door een werk- en/of praktijkopleider.

 • Vooropleiding en toelating

  Deze opleiding bieden we alleen aan in overleg met een zorginstelling. Om te starten met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn heb je minimaal een diploma vmbo basis of mbo niveau 1 nodig.

Ik heb bewust voor de zorg gekozen, ik vind dat de zorg mannen nodig heeft.

Henk

Iets voor mij?

Je vindt het leuk om met mensen te werken en voor mensen te zorgen. Je kunt goed luisteren naar hun verhalen. En houdt ervan om je handen uit je mouwen te steken.

Na de opleiding

Met een diploma op zak kun je aan de slag in verpleeg- en verzorghuizen en in de thuiszorg.

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de volgende opleidingen:

Praktische informatie

duur 1 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding duurt 1 of 2 jaar. Het bereidt je voor om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start i.o.m. zorginstelling
 • Zorgacademie
 • Stationsstraat 2, Hilversum
 • 25498 / Helpende Zorg en Welzijn
 • Nee
 • ja
 • Voor deze opleiding betaal je cursusgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Aanmelden en kennismaken

MBO Utrecht biedt in nauwe samenwerking met zorginstellingen de opleiding Helpende zorg en welzijn BBL aan. Je solliciteert eerst voor een baan bij één van de aangesloten instellingen. Via de zorginstelling word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht. De BBL-opleiding wordt aangeboden in Hilversum. De aangesloten zorginstellingen zijn:

 • Warande
 • Hilverzorg
 • Amaris

Werk je bij een andere zorginstelling? Aanmelden kan dan in overleg met de opleiding en instelling waar je werkt.

Locatie

Gooise Zorgacademie

Stationsstraat 2
Hilversum

info@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Gooise Zorgacademie

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Heb je een vraag?

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

MBO Utrecht organiseert regelmatig
Open Dagen en andere studiekeuze events.

Houd mij op de hoogte