Bekijk alle opleidingen

Helpende zorg en welzijn BBL

Ben jij sociaal, behulpzaam, neem je graag initiatief en begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? Vind je het leuk om samen te werken? Dan is de BBL-opleiding Helpende zorg en welzijn echt iets voor jou!

De opleiding

In deze video vertelt docent Imane Taarabt jou alles over de opleiding.

 • Wat ga je leren?

  MBO Utrecht biedt in samenwerking met zorginstellingen BBL-opleidingen in de zorg aan. BBL-opleidingen worden gestart in overleg met zorginstellingen. Je kunt de opleiding op verschillende momenten starten, afhankelijk van de opleidingsvragen vanuit zorginstellingen. Het is niet mogelijk om je individueel aan te melden. Jouw aanmelding verloopt altijd via de zorginstelling.

  Met de opleiding Helpende Zorg en welzijn kun je zorg bieden aan allerlei cliënten. Mensen met een (chronische) ziekte, psychiatrische problemen, een verslaving of een handicap. Je werkt vaak samen met de mantelzorgers of hebt te maken met wettelijke vertegenwoordigers van de cliënt/zorgvrager. Dat kunnen familieleden zijn, maar ook andere verzorgers. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving, maar je kunt ook bij of voor een groep cliënten/zorgvragers werken. In een zorg- of welzijnsinstelling werk je samen met collega’s en heb je vaak te maken met andere hulpverleners, zoals verzorgenden en sociaal agogisch werkers.

  Helpende Zorg en welzijn is een verantwoordelijke baan waar je soms onder tijdsdruk werkt. Maar, voor jouw inspanningen krijg je veel terug: je helpt leefomstandigheden fijner maken en je maakt zorgvragers blij. Je kunt dus echt een verschil maken in de kwaliteit van leven.

 • Inhoud en vakken

  Ben je Helpende Zorg en welzijn, dan staat de zorg voor mensen centraal. Bij ons leer je hoe je kunt helpen bij het organiseren van activiteiten, hoe je een bardienst draait en hoe je een ruimte gezellig maakt en schoonhoudt. Ook hoe je assisteert bij het aan- en uitkleden en het wassen en luistert naar verhalen van cliënten.

 • Stagelopen

  Tijdens een BBL-opleiding hoef je geen stage te lopen. Je bent in dienst van een zorginstelling en voert BPV uit tijdens het werk. Het stage lopen wordt dus vervangen door werken in dienst van de zorginstelling, waarvoor je ook betaald wordt. Je wordt daarbij begeleid door een werk- of praktijkopleider.

 • Vooropleiding en toelating

  Je kunt deze opleiding alleen volgen als je in dienst bent van een zorginstelling en in overleg met de zorginstelling. Om te starten met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn heb je minimaal een diploma vmbo basis of mbo niveau 1 nodig.

Ik heb bewust voor de zorg gekozen, ik vind dat de zorg mannen nodig heeft.

Henk

Echt iets voor mij?

Je vindt het leuk om met mensen te werken en voor mensen te zorgen. Je kunt goed luisteren en je houdt ervan om je handen uit de mouwen te steken.

Na de opleiding

Met een diploma op zak kun je aan de slag in verpleeg- en verzorghuizen en in de thuiszorg.

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de volgende opleidingen:

Praktische informatie

duur 1 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start i.o.m. zorginstelling
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Stationsstraat 2, Hilversum (Google Maps)
 • 23189 / Helpende Zorg en Welzijn
 • Nee
 • Ja
 • De kosten voor de opleiding worden betaald door de zorginstelling waar je werkt. Mogelijk komen er kosten voort uit de aanschaf van een laptop en lesmateriaal.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

MBO Utrecht biedt in nauwe samenwerking met zorginstellingen de opleiding Helpende zorg en welzijn BBL aan. Je solliciteert eerst voor een baan bij één van de aangesloten instellingen. Via de zorginstelling word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht. De BBL-opleiding wordt aangeboden in Hilversum. De aangesloten zorginstellingen zijn:

 • Warande
 • Hilverzorg
 • Amaris

Werk je bij een andere zorginstelling? Aanmelden kan dan in overleg met de opleiding en instelling waar je werkt.

Locatie

Academie voor Zorg en Welzijn

Stationsstraat 2
Hilversum

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Zorg en Welzijn
Feiten & Cijfers
7, 1 Studenttevredenheid
7, 1 Landelijk
11% Doorstroom MBO
18% Landelijk
100% Geslaagden
83% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en andere studiekeuze-events!

Studiekeuze-events