Bekijk alle opleidingen

Helpende zorg en welzijn

Werk je graag met mensen? En vind je het leuk om bijvoorbeeld kinderen, ouderen of mensen met een handicap te helpen? En te leren hoe je kunt helpen bij het organiseren van activiteiten? Dan is de opleiding Helpende zorg en welzijn bij MBO Utrecht misschien wel iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Ben je helpende zorg en welzijn, dan staat de zorg voor mensen centraal. Bij ons leer je hoe je kunt helpen bij het organiseren van activiteiten, hoe je een bardienst draait en hoe je een ruimte gezellig maakt en schoonhoudt. Maar ook hoe je assisteert bij het aan- en uitkleden en het wassen en luistert naar verhalen van cliënten. Stage kun je lopen in een zorgcentrum, buurthuis, kinderopvang, buitenschoolse opvang, in de gehandicaptenzorg of de thuiszorg.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Helpende Zorg en Welzijn duurt twee jaar. Dat is afhankelijk van je vooropleiding. In overleg kun je versnellen naar één jaar.

  Belangrijke vakken zijn:

  • Creatieve vaardigheden
  • Zorg theorie en vaardigheden
  • Voeding
  • Drama
  • Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  Binnen de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan de stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In leerjaar 1 en 2 ga je stagelopen. Het is verstandig om al voordat je begint met de opleiding rond te kijken naar een stageplaats en dit al onder voorbehoud te regelen. Stagelopen mag alleen bij een erkend stagebedrijf.  In de stage word je begeleid met “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken. 

  Op school is een bpv-coördinator aanwezig die mee kan helpen met het zoeken van een stage voor de opleiding Helpende zorg en welzijn. Je kunt stage lopen in een zorgcentrum, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg, buurthuizen en een gastouderbureau, een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal, voorschoolse- buitenschoolse opvang of op een basisschool.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (MBO niveau 1)

Echt iets voor mij?

Je vindt het leuk om met mensen te werken en voor mensen te zorgen. Je kunt goed luisteren naar hun verhalen. En houdt ervan om je handen uit je mouwen te steken.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na de opleiding Helpende Zorg en welzijn kun je aan de slag als helpende in een kinderdagverblijf, buurthuis, revalidatiecentrum, verzorgingstehuis of als gastouder/nanny. Het is maar net wat jou het meest aanspreekt. Maar waar je ook gaat werken, de omgang met mensen staat daarbij centraal.

Doorleren kan ook. Oud-studenten van ons kozen vaak voor de volgende opleiding:

Praktische informatie

duur 2 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2023
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25498 / Helpende Zorg en Welzijn
 • Nee
 • Ja, naar 1 jaar (na de eerste maanden bekijken we samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en resultaten)
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €110,-
  Leerjaar 2: €50,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

De sfeer op school is echt helemaal top, iedereen kent elkaar zo goed, je voelt je echt gezien.

Laura

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Zorg en Welzijn

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Zorg en Welzijn
Feiten & Cijfers
6, 2 Studenttevredenheid
6, 6 Landelijk
58% Doorstroom MBO
69% Landelijk
74% Geslaagden
73% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events