Bekijk alle opleidingen

Helpende zorg en welzijn

Werk je graag met mensen? En vind je het leuk om bijvoorbeeld kinderen, ouderen of mensen met een handicap te helpen? Dan is de opleiding Helpende zorg en welzijn bij MBO Utrecht misschien wel iets voor jou!

De opleiding

In deze video vertelt docent Imane Taarabt je alles over de opleiding.

 • Wat ga je leren?

  Ben je helpende zorg en welzijn, dan staat de zorg voor mensen centraal. Bij ons leer je hoe je kunt helpen bij het organiseren van activiteiten, hoe je een bardienst draait en hoe je een ruimte gezellig maakt en schoonhoudt. Maar ook hoe je assisteert bij het aan- en uitkleden en het wassen en luistert naar verhalen van cliënten. Stage kun je lopen in een zorgcentrum, buurthuis, kinderopvang, buitenschoolse opvang, in de gehandicaptenzorg of de thuiszorg.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Helpende Zorg en Welzijn kun je in één of twee jaar afronden. Dat is afhankelijk van je vooropleiding. Heb je op het vmbo bijvoorbeeld al een profiel Zorg en Welzijn gedaan, dan kom je in aanmerking voor het eenjarige traject.

  Belangrijke vakken zijn:

  • Creatieve vaardigheden
  • Zorg theorie en vaardigheden
  • Voeding
  • Drama
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  Binnen de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan de stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In leerjaar 1 en 2 ga je stagelopen. Het is verstandig om al voordat je begint met de opleiding rond te kijken naar een stageplaats. In de stage word je begeleid met “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  Op school is een bpv-coördinator aanwezig die mee kan helpen met het zoeken van een stage voor de opleiding Helpende zorg en welzijn. Je kunt stage lopen in een zorgcentrum, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg, buurthuizen en een gastouderbureau, een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal, voorschoolse- buitenschoolse opvang of op een basisschool.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (MBO niveau 1)

De sfeer op school is echt helemaal top, iedereen kent elkaar zo goed, je voelt je echt gezien.

Laura

Echt iets voor mij?

Je vindt het leuk om met mensen te werken en voor mensen te zorgen. Je kunt goed luisteren naar hun verhalen. En houdt ervan om je handen uit je mouwen te steken.

Na de opleiding

Na de opleiding Helpende Zorg en welzijn kun je aan de slag als helpende in een kinderdagverblijf, buurthuis, revalidatiecentrum of verzorgingstehuis. Het is maar net wat jou het meest aanspreekt. Maar waar je ook gaat werken, de omgang met mensen staat daarbij centraal.

Doorleren kan ook. Oud-studenten van ons kozen vaak voor de volgende opleiding:

Praktische informatie

duur 2 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2021
 • Academie voor Welzijn
 • Australiëlaan 23, Utrecht (Google Maps)
 • 25498 / Helpende Zorg en Welzijn
 • Nee
 • ja, naar 1 jaar (afhankelijk van vooropleiding)
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Helpende zorg en welzijn

Australiëlaan 23
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Welzijn
Feiten & Cijfers
6, 6 Studenttevredenheid
6, 5 Landelijk
58% Doorstroom MBO
69% Landelijk
77% Geslaagden
74% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en andere studiekeuze-events!

Studiekeuze-events