Bekijk alle opleidingen

Juridisch administratief dienstverlener

Wil jij graag mensen helpen? Je vastbijten in zaken en alles tot op de bodem uitzoeken? Misschien is de opleiding Juridisch administratief dienstverlener bij MBO Utrecht wel iets voor jou!

Let op nieuwe opleidingsnaam: Legal, Insurance & HR Services Specialist.

De opleiding

In deze video vertelt Docent Paul Didden je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Als juridisch administratief dienstverlener werk je bijvoorbeeld bij een notaris, een advocatenkantoor, een gemeente of in de schuldhulpverlening. Je doet daar de administratieve ondersteuning: je houdt dossiers bij, hebt contact met cliënten en helpt bij de voorbereiding van juridische documenten.

  We leren je de wetten en regels toe te passen die we in Nederland met elkaar hebben bedacht. Denk bijvoorbeeld aan een vergunningsaanvraag, het aanvragen van een paspoort, schuldhulpverlening of het indienen van een bezwaarschrift. Wat komt daarbij kijken? Hoe adviseer je mensen en bedrijven over de regels en procedures? Hoe worden de regels uitgevoerd en welke administratieve zaken komen daar allemaal bij kijken?

  Tijdens de lessen en projecten leer je wetten toepassen. Wij leren je zelfstandig en geordend werken, kritisch luisteren en contact leggen met cliënten. Ook zijn er regelmatig gastlessen, bijvoorbeeld van een rechter-commissaris, en we gaan op excursie naar een rechtbank en de Tweede Kamer.

 • Inhoud en vakken

  Behalve algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap, volg je juridische vakken. Je maakt kennis met het juridisch werkveld. Daarnaast leer je hoe een organisatie in elkaar zit en wat er op verschillende afdelingen gebeurt. In het bijzonder besteden we aandacht aan de afdeling personeelszaken (HRM). Hiervoor werk je soms samen met studenten van andere opleidingen.

  Je volgt lessen recht en werkt samen aan projecten die over een juridische of een HRM situatie gaan. Je leert goed opzoeken in wetboeken, maar ook hoe je wetten toe kunt passen.

  Je leert klanten op een zakelijke manier helpen. Bijvoorbeeld door ze te adviseren over een juridische kwestie.

  Dit doen we tijdens de les:

  • Het behandelen van veel praktijksituaties vanuit klantvragen. Daarbij leer je over de volgende soorten recht: Personen- en familierecht, arbeidsrecht, contractenrecht, consumentenrecht, strafrecht, bestuursrecht
  • Gespreksvaardigheden, voor het voeren van klantgesprekken
  • Luistervaardigheden, voor het voeren van klantgesprekken
  • Digitale vaardigheden
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  Binnen de opleiding Juridisch administratieve beroepen en HRM wordt aandacht besteed aan stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In schooljaar 2 loop je het eerste half jaar drie dagen per week stage binnen de juridische beroepspraktijk. In leerjaar 3 loop je het tweede half jaar vijf dagen stage.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor de reguliere variant van deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

  Taal is belangrijk bij deze opleiding, omdat je teksten in het Nederlands moet kunnen begrijpen en juridische documenten moet opmaken. Met instroomniveau 2F voor Nederlands kun je de opleiding waarschijnlijk goed doorlopen.

  Na de eerste periode, waarbij iedereen hetzelfde programma volgt, wordt bepaald of je op basis van resultaten en werkhouding in aanmerking komt voor de twee-jarige versnelde MHBO-opleiding. Daarbij geldt dat je in de eerste periode van de opleiding voor de kernvakken Nederlands, Engels, Recht en Rekenen minimaal het cijfer 7 moet hebben behaald.

Ik vind het allemaal super interessant, daardoor wil ik alleen maar nog meer weten. Het duurt nog wel even totdat ik echt advocaat ben. Maar we volgen nu al vakken als personen- en familierecht en inleiding recht en we werken veel in wetboeken.

Lynn

Echt iets voor mij?

Jij houdt van analyseren en dingen tot op de bodem uitzoeken. Je werkt nauwkeurig en ziet jezelf straks in een kantooromgeving werken. Je bent sociaal en kunt goed maar ook kritisch luisteren.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Met je diploma op zak kun je aan de slag bij verschillende organisaties. Je kan terecht komen op administratieve of juridische afdelingen van een overheidsorganisatie zoals een gemeente, provincie, openbaar ministerie, UWV, SVB of schuldhulpverlening. Maar je kan ook een baan vinden bij een notariskantoor, advocatenkantoor of deurwaarderskantoor.

Doorleren kan ook op het hbo. Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende opleidingen:

 • hbo Recht
 • hbo Sociaal Juridische Dienstverlening

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 200, Utrecht (Google Maps)
 • 25726/ Legal, Insurance & HR Services Specialist
 • Ja
 • Deze MHBO-opleiding bieden we aan in 2 en in 3 jaar. Na de eerste periode bekijken we samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €410,-
  Leerjaar 2: €210,-
  Leerjaar 3: €140,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

MHBO

Met de route MHBO bereik je twee extra’s. Je kunt de opleiding versneld volgen waardoor je al na twee jaar je diploma kunt behalen. Bovendien word je extra goed voorbereid op doorstroom naar het hbo. Dat vraagt wel wat van je. Kun jij zelfstandig leren en goed plannen? Zijn je resultaten goed en heb jij een goede werkhouding? Dan beslissen we samen met jou in de eerste acht weken of versnellen kan. Je krijgt dan extra lessen in het eerste jaar.

Wanneer je je MHBO opleiding afrondt ontvang je samen met je MBO niveau 4 diploma ook een MHBO-certificaat.

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding volgt een intakegesprek. Ter voorbereiding op dit gesprek maak je thuis een talentscan en een beroepsbeeldtest zodat we samen kunnen kijken of deze opleiding bij jou past. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 200
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie
Feiten & Cijfers
6, 2 Studenttevredenheid
6, 8 Landelijk
66% Doorstroom HBO
66% Landelijk
69% Geslaagden
69% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events