Bekijk alle opleidingen

Leidinggevende toerisme

Vind je het leuk om in de toeristische of horeca sector te werken én wil je een leidinggevende functie? Dan is de opleiding Leidinggevende toerisme bij MBO Utrecht misschien wel iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Tijdens de opleiding leer je alles over de dagelijkse werkzaamheden van een baan in de toeristische sector. Zoals het ontvangen van gasten tot een begrotingsvoorstel maken en het organiseren van een reis. Aan het eind van het eerste jaar kies je welke richting je verder wilt volgen: horeca of toerisme.

  Je praktijkuren maak je bijvoorbeeld in ons nieuwe toerismelokaal, waar je achter de balie kan zitten. Veel docenten komen zelf uit het werkveld en hebben dus ook in de praktijk gewerkt of combineren hun docentschap met een baan in de praktijk, bijvoorbeeld als purser bij Transavia. Hierdoor is de lesstof heel actueel!

  Naast je studie maak je ook verschillende excursies. Een reis naar het buitenland staat ook op de agenda. In het eerste jaar ga je mee als vakantieganger – in het tweede jaar ga je deze reis zelf organiseren voor studenten uit het eerste jaar. Als academie nemen wij jaarlijks ook deel aan internationale skills wedstrijden en conferenties (AEHT), hier kun je als student aan deelnemen.  

 • Inhoud en vakken

  Tijdens de opleiding krijg je een afwisselend programma van theorielessen, vaardigheden en praktijklessen. Je krijgt bijvoorbeeld de volgende vakken: 

  • Gastvrijheid
  • Aansturen van frontofficepersoneel (receptionisten)
  • Toeristische kennis (Nederland, Europa, rest van de wereld)
  • Trends en ontwikkelingen binnen het toerisme
  • Drie moderne vreemde talen: Engels, Duits en Spaans
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen, Economie en Burgerschap
 • Stagelopen

  In je tweede en derde leerjaar ga je stagelopen. Altijd al eens een langere tijd in het buitenland willen wonen en werken? Dit is je kans! Er zijn binnen onze opleiding mogelijkheden om in het buiteland stage te lopen. 

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de volgende situaties voor jou? Dan kan je je aanmelden voor deze opleiding: 

  • Je hebt een diploma vmbo-kader, GL, TL of mavo
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo-niveau 2 of 3
 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Horeca en Toerisme
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25647 / Leidinggevende travel & hospitality
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €340,-
  Leerjaar 2: €30,-
  Leerjaar 3: €0,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Werken in de toerismesector betekent vooral werken met mensen. Je bent sociaal en vindt het leuk om het mensen een geweldige ervaring te geven. Je kan hard werken en onregelmatige werkuren is geen probleem voor jou.  

Studentenvlogs

Na de opleiding

Na je studie kan je aan het werk bij reisorganisaties, luchthavens, hotels of bijvoorbeeld vakantieparken. Je zorgt ervoor dat gasten een fijne ervaring hebben en motiveert mensen hierbij te helpen. Je werk is afwisselend en zeker niet van 9 tot 5 uur! 

Doorleren aan het hbo kan natuurlijk ook. Onze studenten kiezen dan vaak voor de Hogere hotelschool, Hoger toeristisch en recreatief onderwijs of Vrijetijdsmanagement. 

Feiten & Cijfers
6, 7 Studenttevredenheid
7 Landelijk
37% Doorstroom HBO
41% Landelijk
61% Geslaagden
80% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Toen ik de kans kreeg om in Milaan stage te lopen, heb ik die met beide handen aangepakt. Er is een wereld voor mij open gegaan.

Myra

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Persoonlijke school & betrokken docenten
  Wij zijn een persoonlijke school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Lees dan onze praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Wil je nog dit schooljaar starten? Onder bepaalde voorwaarden is dat bij deze opleiding mogelijk. Meld je hieronder aan, dan nemen wij vervolgens contact met je op.

Aanmelden 2023-2024

Locatie

Academie voor Horeca en Toerisme

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events