Bekijk alle opleidingen

Manager retail

Gaat je hart sneller kloppen van verkoop, weet jij van aanpakken en wil je een leidinggevende functie in een winkel? Dan is de opleiding Retail manager bij MBO Utrecht je op het lijf geschreven. 

De opleiding

In deze video vertelt docent Steven je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Bij de opleiding Retail manager leer je door te doen. Door het doorlopen van alle onderdelen van een bedrijf tijdens de lessen en je stage– van de goederenontvangst tot het aansturen van een team – leer én ervaar je wat je nodig hebt om een goede manager te worden in een winkel. Je weet hoe je een klant moet helpen, maar ook hoe je de winkelomzet kunt halen.  

  Als retail manager werk je met een team van verkopers. Daarnaast ben je medeverantwoordelijk voor het assortiment en het behalen van de commerciële doelstellingen. Je zorgt voor het behalen van de geplande omzet, maar het liefste kom je daar nog bovenuit. Je zoekt kansen en mogelijkheden en bedenkt oplossingen. Je bent commercieel, cijfermatig onderlegd én ondernemend. Want, continu verbeteren en inspelen op innovaties zie je met jouw instelling nu eenmaal als een uitdaging! 

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Manager retail is een driejarige studie die je als BOL- of BBL-opleiding kunt volgen. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap en beroepsgerichte theorie zoals personeelsmanagement. Deze vakken worden gegeven in een combinatieklas met studenten van de opleiding Junior accountmanager. Andere vakken zijn:

  • Goederen
  • Verkoop
  • Commercieel beleid
  • Financieel beleid
  • Management
 • Stagelopen

  Een belangrijk onderdeel van jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming in de vorm van een stage. In het eerste leerjaar loop je vanaf eind januari twee dagen per week stage, in totaal 275- 300 uur. In leerjaar twee loop je vanaf november twee dagen per week stage, in totaal 460 uur. In het laatste leerjaar loop je vanaf september twee dagen per week stage, in totaal 500 uur.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Ik ben hard aan het werk om mijn diploma te halen. Walid heeft twee dromen; top profvoetballer worden en een eigen zaak. Het liefst een sportzaak. Leidinggeven zit in me, heb ik ontdekt.

Walid

Echt iets voor mij?

Ben jij iemand die de handen uit mouwen wil steken, die alles wil verkopen van rolletjes pepermunt tot bankstellen en een groot gevoel voor commercie heeft? Denk je anderen goed te kunnen aansturen en heb je ook nog een sterk verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na je opleiding Manager retail kun je aan de slag bij diverse bedrijven in de detailhandel. Je voert verkoop- en adviesgesprekken, verzorgt presentaties, begeleidt de opslag van goederen en handelt verkooptransacties af. Ook stuur je collega’s aan en voer je het beleid uit van het hoofdkantoor samen met je personeel. En natuurlijk heb je oog voor allerlei verbeteringen, want je neemt nu eenmaal graag initiatief.

Doorleren op het hbo kan ook. Onze oud- studenten kozen vaak voor de volgende studies:

 • hbo Small Business
 • hbo Commerciële Economie
 • hbo Facility Management

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 200, Utrecht (Google Maps)
 • 25162 / Manager retail
 • Nee
 • Je kunt deze opleiding versneld in 2 jaar afronden. Na een half jaar bepalen we samen of je de opleiding in 2 of 3 jaar gaat afronden. De algemene vakken worden gegeven in een combiklas met junior accountmanager.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €320,-
  Leerjaar 2: €260,-
  Leerjaar 3: €20,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Mocht deze niveau 4 opleiding te moeilijk voor je zijn, is het mogelijk om je diploma op niveau 3 te halen.

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 200
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie
Feiten & Cijfers
4, 4 Studenttevredenheid
6, 2 Landelijk
58% Doorstroom HBO
44% Landelijk
50% Geslaagden
62% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en andere studiekeuze-events!

Studiekeuze-events