Bekijk alle opleidingen

Marketing & Communicatie Specialist

Ben jij creatief en innovatief? Wil je leren hoe je slimme marketingcampagnes maakt om een product in de markt te zetten of om te bedenken hoe je een doelgroep het beste kunt bereiken? Of vind je het leuk om teksten te schrijven en video’s te bewerken? Dan is de opleiding Marketing & Communicatie Specialist bij MBO Utrecht vast iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Bij de opleiding Marketing & Communicatie Specialist leer je hoe je marketing- en communicatieplannen opzet en uitvoert.

  We leren je onderzoek te doen naar doelgroepen, trends en ontwikkelingen. Je duikt in de statistieken van websites en social media en leert hoe je op basis van data een marketing- en/of communicatieplan opstelt. En ook hoe je een boodschap het beste kunt overbrengen. Je maakt onderbouwde keuzes: ga je bijvoorbeeld een influencer op Instagram inzetten om een nieuw product te promoten? Of gebruik je liever de zoekwoordadvertenties op Google? Vergroot je de naamsbekendheid van een bedrijf of webshop door de website te vernieuwen? Of door een voetbalelftal te sponsoren?

  Tijdens de opleiding leer je ook interviewtechnieken, goed schrijven, filmen en monteren. Verder besteden we aandacht aan hoe je marketingplannen en -beleid beoordeelt en budgetten bewaakt.

  Vanaf de start van je studie kies je al uit een van onze keuzedelen. Doordat je elk half jaar opnieuw kunt kiezen, maak je zelf de keuze om je breed of specialistisch te ontwikkelen.

 • Inhoud en vakken

  Je krijgt beroepsgerichte vakken, zoals Marketing, Communicatie, Marktonderzoek, Social Media, Calculatie en Online Marketing.

  Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

  In leerjaar 2 en 3 heb je een dag in de week het BIZZNIZZ-project. Je gaat dan aan de slag met het uitvoeren van marketing- en communicatiewerkzaamheden voor echte bedrijven. Je bouwt dus meteen al wat ervaring op!

 • Keuzedelen

  Naast de basisopleiding bieden we vijf keuzedelen aan in leerjaar 1. Je krijgt één dag per week les hierin. Vanaf de start van je studie kies je al uit een van de keuzedelen voor het eerste halfjaar, in het tweede halfjaar kies je opnieuw een keuzedeel uit. Op deze manier maak je zelf de keuze om je breed of specialistisch te ontwikkelen.

  De keuzedelen van leerjaar 1 zijn:

  Ondernemerschap
  Wil je weten of ondernemen in de marketing iets voor jou is? Kies dan voor deze specialisatie! Je onderzoekt of jij de vaardigheden bezit die ondernemers nodig hebben. Ook helpen we je bij de eerste stappen van het opzetten van een eigen bedrijf.

  Journalistiek
  Kies je voor deze specialisatie, dan bieden we je extra vakken over creatief omgaan met taal en beeld. Denk bijvoorbeeld aan Creatief Nederlands, Interviewen, Camerajournalistiek. Ook ontwikkel je een eigen talkshow.

  Internationalisering
  In deze specialisatie krijg je de keuze om in het buitenland stage te lopen. Je leert Spaans en maakt kennis met cultuurverschillen die een rol kunnen spelen als je in het buitenland gaat werken. Overweeg je een tussenjaar in het buitenland of een internationale vervolgstudie op het hbo? Dan is dit jouw keuze!

  Algemene Economie
  Wil jij meer leren over de wereld van de economie en bedrijfskunde? Het keuzedeel Algemene Economie is ontworpen om je inzicht te geven in de basisprincipes van economie en hoe deze van toepassing zijn in het dagelijks leven en in de wereld van het bedrijfsleven. Je gaat leren over vraag en aanbod, hoe een prijs tot stand komt, hoe bedrijven winst maken en welke factoren hierop van invloed kunnen zijn. Je leert ook ook hoe je economische berekeningen kunt toepassen om later zelf weloverwogen economische beslissingen te nemen voor een bedrijf of voor je eigen bedrijf.

  Online Marketing
  Wil jij weten hoe je klanten werft met effectieve social mediacampagnes? Hoe online adverteren werkt? Of hoe je met een goede customer journey van iemand een loyale klant maakt? Bij het keuzedeel Online Marketing leer je skills waarmee je de marketingdoelstellingen behaalt door het bedenken en uitvoeren van vernieuwende online marketingstrategieën.

  In leerjaar 2 en 3 kun je opnieuw kiezen uit (andere) keuzedelen. Deze keuzedelen zijn of verbredend of verdiepend.

 • Stagelopen

  Zowel in leerjaar 2 als in leerjaar 3 loop je een half jaar stage bij een bedrijf of organisatie, vaak op de marketing- en communicatieafdeling. Je kunt op veel verschillende plekken terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan een groot commercieel bedrijf, een (online) marketingbureau, een gemeente, een muziektheater, een webshop en nog veel meer.

  Lukt het niet om zelf een stageplaats te vinden? Dan helpen wij je daarbij.

 • Versnellen

  Deze opleiding kun je ook versneld in 2 jaar volgen. Deze route vraagt wel wat van je! Kun jij zelfstandig leren en goed plannen? Zijn je resultaten bovengemiddeld goed, heb je mogelijk al wat ervaring in het marketingvakgebied en heb je een prima werkhouding? Dan bekijken we gedurende de opleiding samen met jou of de versnellingsroute bij jou past.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma mavo of vmbo TL of GL. (Met vmbo-kader ben je ook toelaatbaar. Maar de overstap is vaak (te) groot, omdat onze opleiding behoorlijk theoretisch is.)
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Je hebt een diploma op mbo-niveau 2 of 3.
 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je hier bekijken.

Mijn opleiding is een goede voorbereiding op het hbo.

Tarik

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Marketing en Communicatie
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25727 / Marketing & Communicatie Specialist
 • Ja
 • Je kunt de opleiding versnellen naar 2 jaar. We bekijken samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €340,-
  Leerjaar 2: €50,-
  Leerjaar 3: €20,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

MHBO

Met de route MHBO bereiden we je gedurende de opleiding voor op een doorstroom naar het hbo. Dit doen we onder andere door het gebruik van lesmaterialen die ook op het hbo worden gebruikt, maar ook door de onderwijsactiviteiten in leerjaar 3 aan te laten sluiten op hoe er op het hbo gewerkt en geleerd wordt. Daarnaast begeleiden we je goed in je zoektocht naar een vervolgopleiding op het hbo.

Echt iets voor jou?

Ben je sterk met taal, creatief, ondernemend en onderzoekend? Heb je interesse in marketing en communicatie? En wil je ook graag meer weten van journalistiek, economie, ondernemerschap, online marketing of internationalisering? Dan past deze opleiding bij jou!

5 redenen om voor de opleiding Marketing & Communicatie Specialist bij MBO Utrecht te kiezen:

 • Met deze brede opleiding leg je een goede basis, ook om verder te studeren aan het hbo.
 • We bieden veel verbreding en verdieping, dankzij de keuzedelen.
 • We leggen de nadruk op leren in de praktijk. Naast twee stages richt je in leerjaar 2 en 3 een eigen (fictief) bedrijfje op en ga je aan de slag met echte opdrachtgevers.
 • We bieden een intensief studieloopbaanprogramma.
 • Grote kans op werk.

Heb je vragen over de opleiding? Neem contact op met Jamal  (j.alhaddadi@mboutrecht.nl) of Hermine (h.reuchlin@mboutrecht.nl).

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na je diplomering kun je aan de slag bij een bedrijf of organisatie, bijvoorbeeld als medewerker marketing & communicatie, online marketeer, contentschrijver, redactie-assistent, pr-medewerker of socialmediaspecialist.

Ook doorstuderen aan een hogeschool is een optie. Onze oud-studenten kozen voor hbo-studies als: Commerciële Economie, International Business and Languages, Journalistiek, Reclame, Marketing & Communicatie en Bedrijfskunde.

Feiten & Cijfers
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wilt, kan en leuk vindt.

Wil je nog dit schooljaar starten? Onder bepaalde voorwaarden is dat bij deze opleiding mogelijk. Meld je hieronder aan, dan nemen wij vervolgens contact met je op.

Aanmelden 2023-2024

Locatie

Academie voor Marketing en Communicatie

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 6257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Marketing en Communicatie

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events