Bekijk alle opleidingen

Marketing & Communication Specialist

Ben jij creatief en innovatief? Wil je leren hoe je slimme marketingcampagnes maakt om een product in de markt te zetten? Vind je het uitdagend om te bedenken hoe je een doelgroep het beste kunt bereiken? Dan is de opleiding Marketing & Communication Specialist bij de Academie voor Marketing en Communicatie van MBO Utrecht vast iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Bij de opleiding Marketing & Communication Specialist leer je hoe je marketing- en communicatieplannen opzet en uitvoert.

  We leren je onderzoek te doen naar doelgroepen, trends en ontwikkelingen. Je duikt in de statistieken van websites en social media en leert hoe je op basis van data een marketing- en/of communicatieplan opstelt. En ook hoe je een boodschap het beste kunt overbrengen. Je maakt onderbouwde keuzes: ga je bijvoorbeeld een influencer op Instagram inzetten om een nieuw product te promoten? Of gebruik je liever de zoekwoordadvertenties op Google? Vergroot je de naamsbekendheid van een bedrijf door de website te vernieuwen? Of door een voetbalelftal te sponsoren?

  Tijdens de opleiding leer je ook goed schrijven, filmen en monteren. Verder besteden we aandacht aan hoe je marketingplannen en -beleid beoordeelt en budgetten bewaakt. Kortom: je wordt breed opgeleid!

 • Inhoud en vakken

  Je krijgt beroepsgerichte vakken, zoals Marketing, Communicatie, Marktonderzoek, Social Media, Calculatie en Online Marketing.

  Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

  In leerjaar 2 en 3 heb je een dag in de week het BIZZNIZZ-project. Je gaat dan aan de slag met het uitvoeren van marketing- en communicatiewerkzaamheden voor echte bedrijven. Je bouwt dus meteen al wat ervaring op!

 • Specialisaties

  Naast de basisopleiding bieden we vier specialisaties (keuzedelen) aan. Je krijgt één dag per week les hierin. In periode 1 van het eerste leerjaar krijg je les over alle specialisaties. Daarna kies je een richting waarin jij je verder gaat ontwikkelen.

  De specialisaties van leerjaar 1 zijn:

  Ondernemerschap
  Wil je weten of ondernemen in de marketing iets voor jou is? Kies dan voor deze specialisatie! Je onderzoekt of jij de vaardigheden bezit die ondernemers nodig hebben. Ook helpen we je bij de eerste stappen van het opzetten van een eigen bedrijf.

  Journalistiek
  Kies je voor deze specialisatie, dan bieden we je extra vakken over creatief omgaan met taal en beeld. Denk bijvoorbeeld aan Creatief Nederlands, Interviewen, Camerajournalistiek. Ook ontwikkel je een eigen talkshow.

  Internationalisering
  In deze specialisatie krijg je de keuze om in het buitenland stage te lopen. Je leert Spaans en maakt kennis met cultuurverschillen die een rol kunnen spelen als je in het buitenland gaat werken. Overweeg je een tussenjaar in het buitenland of een internationale vervolgstudie op het hbo? Dan is dit jouw keuze!

  Algemene Economie
  Je leert meer over hoe de economie invloed heeft op marketing en andersom. Ook krijg je vakken als Management, Recht, Wiskunde en Bedrijfseconomie. Die laatste twee zijn handig als je je verder wilt ontwikkelen in de online marketing.

  In leerjaar 2 en 3 kun je opnieuw kiezen uit (andere) specialisaties.

 • Stagelopen

  Zowel in leerjaar 2 als in leerjaar 3 loop je een half jaar stage bij een bedrijf of organisatie, vaak op de marketing- en communicatieafdeling. Je kunt op veel verschillende plekken terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan een groot commercieel bedrijf, een (online) marketingbureau, een gemeente, een muziektheater, een webshop en nog veel meer.

  Lukt het niet om zelf een stageplaats te vinden? Dan helpen wij je daarbij.

 • MHBO

  Overweeg jij om door te sturen aan de hogeschool? Dan is de MHBO route in de opleiding misschien wat voor jou. Lees meer over MHBO

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma mavo of vmbo TL of GL. (Met vmbo-kader ben je ook toelaatbaar. Maar de overstap is vaak (te) groot, omdat onze opleiding behoorlijk theoretisch is.)
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Je hebt een diploma op mbo-niveau 2 of 3.

Mijn opleiding is een goede voorbereiding op het hbo.

Tarik

Echt iets voor mij?

Ben je sterk met taal, creatief, ondernemend en onderzoekend? Heb je interesse in marketing en communicatie? En wil je ook graag meer weten van journalistiek, economie, ondernemerschap of internationalisering? Dan past deze opleiding bij jou!

5 redenen om voor de opleiding Management & Communication Specialist bij MBO Utrecht te kiezen:

 • Met deze brede opleiding leg je een goede basis, ook om verder te studeren in het hbo.
 • We bieden veel verbreding en verdieping, dankzij de specialisaties.
 • We leggen de nadruk op leren in de praktijk. Naast twee stages richt je in leerjaar 2 en 3 een eigen (fictief) bedrijfje op en ga je aan de slag met echte opdrachtgevers.
 • We bieden een intensief studieloopbaanprogramma.
 • Grote kans op werk.

Heb je vragen over de opleiding? Neem contact op met Jan Willem Van Asperen (j.van.asperen@mboutrecht.nl) of Hermine Reuchlin (h.reuchlin@mboutrecht.nl).

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na je diplomering kun je aan de slag bij een bedrijf of organisatie, bijvoorbeeld als medewerker marketing & communicatie, online marketeer, contentschrijver, redactie-assistent, pr-medewerker of socialmediaspecialist.

Ook doorstuderen aan een hogeschool is een optie. Onze oud-studenten kozen voor hbo-studies als: Commerciële Economie, International Business and Languages, Journalistiek, Reclame, Marketing & Communicatie en Bedrijfskunde.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2023
 • Academie voor Marketing en Communicatie
 • Vanaf augustus 2023: nieuwe Onderwijsboulevard aan de Australiëlaan in Utrecht. Let op: de Open Dagen zijn op de Onderwijsboulevard. (Google Maps)
 • 25727 / Marketing & Communication Specialist
 • Ja
 • Je kunt de opleiding versnellen naar 2 jaar. Na een half jaar bekijken we samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €340,-
  Leerjaar 2: €50,-
  Leerjaar 3: €20,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

MHBO

Met de route MHBO doen we twee dingen. De opleiding leidt in een korte tijd op tot een mbo-4 diploma. Je vindt ook uit of studeren aan een hogeschool bij je past. Zo ja, dan ben je met onze MHBO route in de opleiding extra goed voorbereid op doorstroom naar het hbo. Zo nee, dan staan er genoeg bedrijven om jouw skills te springen.
Ben je op weg naar het hbo en vraag je je af wat het verschil is tussen MHBO en havo? In vergelijking met de havo is het MHBO een meer beroepsgerichte en praktijkgerichte opleiding, met stage (beroepspraktijkvorming) en veel beroepsgerichte vakken. Hierdoor ben je uitstekend voorbereid op een vervolgstudie in het hbo. Naast de mbo leerstof krijg je dus ook lesstof en methodes uit het propedeusejaar van het hbo.

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wilt, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Marketing en Communicatie

Vanaf augustus 2023: nieuwe Onderwijsboulevard aan de Australiëlaan 25 in Utrecht. Let op: de Open Dagen zijn op de Onderwijsboulevard.

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 6257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Marketing en Communicatie
Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
6, 6 Landelijk
44% Doorstroom HBO
56% Landelijk
66% Geslaagden
68% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events