Bekijk alle opleidingen

Marketing, journalistiek en communicatie

Heb jij een creatieve pen en een oog voor kansen? Vind jij het uitdagend om te zoeken naar dé manier om een boodschap over te brengen naar klanten. Om na te denken over hoe je – via web, app, magazine, social media of vlog – de doelgroep het best kunt bereiken? Zie jij een toekomst in de media? Dan is de Marketing, journalistiek en communicatie bij MBO Utrecht zeker iets voor jou!

In de opleiding Marketing, journalistiek en communicatie word je opgeleid tot medewerker marketing & communicatie. Daarnaast word je voorbereid op een vervolgstudie op het hbo. Tijdens de opleiding leer je onderzoek doen naar doelgroepen en ontdek je op welke manier je die verschillende groepen het best kunt benaderen. Je leert over marketing en hoe je een communicatieplan maakt, maar ook hoe je schrijft, filmt en monteert. Je krijgt veel theorie, maar daarnaast ook projectvakken waarin je alles wat je geleerd hebt kunt toepassen.

Let op nieuwe opleidingsnaam: Marketing & Communication Specialist

De opleiding

In deze video vertelt docent Anne Marie van Rooijen je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  In de opleiding Marketing, journalistiek en communicatie word je opgeleid tot medewerker marketing & communicatie. Daarnaast word je voorbereid op een vervolgstudie op het hbo. Tijdens de opleiding leer je onderzoek doen naar doelgroepen en ontdek je op welke manier je die verschillende groepen het best kunt benaderen. Je leert over marketing en hoe je een communicatieplan maakt, maar ook hoe je schrijft, filmt en monteert. Je krijgt veel theorie, maar daarnaast ook projectvakken waarin je alles wat je geleerd hebt kunt toepassen.

 • Inhoud en vakken

  Centraal in de opleiding staat het beroep marketing- en  communicatiemedewerker. Je krijgt belangrijke theorielessen maar je gaat ook direct de theorie oefenen in projecten en echte opdrachten. Vanaf het 2e jaar ga je stage lopen op afdelingen waar je jouw geleerde vaardigheden kan oefenen en toepassen. Bij deze beroepsvaardigheden hoort ook de beheersing van Engels en een tweede vreemde taal (kiezen uit Duits of Spaans) maar ook Burgerschap competenties vinden we belangrijk.

  Behalve beroepscompetenties bereid je je ook voor op doorstuderen aan het hbo in de richting Journalistiek en/of Communicatie. Vakken die je hiervoor krijgt zijn journalistiek gericht (schrijven, interviewen, filmen) en mensgericht (psychologie, sociologie, filosofie).

 • Stagelopen

  Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan stagelopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd.

  In het eerste schooljaar zal je op diverse manieren kennis maken met de werkvloer. In het tweede jaar ga je in de eerste en tweede periode (half schooljaar) stage lopen (36 uur per week).

  In het derde schooljaar loop je vier dagen in de week stage in schoolperiode 3 en 4.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Femke: “Op de Open Dag van MBO Utrecht was ik bij een presentatie over MHBO. Toen heb ik eigenlijk niet verder meer gekeken. Deze opleiding leek me een echte uitdaging, meer dan een ‘normale’ niveau 4 opleiding.”

Verder lezen

Echt iets voor mij?

Heb je iets met schrijven, interviewen en nieuws signaleren? Vind je het leuk om plannen te maken om mensen in beweging te krijgen? Houd je ervan om mensen iets duidelijk uit te leggen en om een boodschap zo helder mogelijk voor het voetlicht te brengen? Ben je thuis op internet, geïnteresseerd in de media en altijd op zoek naar de nieuwste informatie? Zie je jezelf als journalist of persvoorlichter? Lijkt het je wat om als pr-functionaris of communicatieadviseur te werken? Dan is jouw studiekeuze simpel: Marketing, journalistiek en communicatie!

Is deze opleiding echt iets voor jou? 5 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen.

 1. Goede voorbereiding op het hbo
  Doordat we enkele vakken en methoden op hbo-niveau geven en keuzedelen gericht op het hbo aanbieden, kun je bij ons ervaren of het hbo echt bij je past.
 2. Persoonlijke aandacht
  Bij onze opleiding hebben we niet alleen oog en aandacht voor elkaar, maar besteden we ook veel tijd in jouw persoonlijke ontwikkeling door een intensief studieloopbaanprogramma.
 3. Veel praktijkervaring
  Veel van onze docenten staan met één voet in de praktijk. Daarnaast hebben we veel bedrijfsbezoeken en gastcolleges en is stage een heel belangrijk onderdeel van je opleiding.
 4. Brede opleiding
  Door het brede vakkenpakket creëer je een stevige basis om verder te studeren op diverse hbo- vervolgopleidingen.

Wil je meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan eens op deze pagina.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na het behalen van je diploma kun je op verschillende plekken aan de slag:

 • Journalistiek & Media: als assistent op redactieafdelingen zowel bij krantredacties maar ook bij radio of t.v.. Maar je kan ook aan het werk op het gebied van marketing binnen de mediawereld, bijvoorbeeld het lanceren van een nieuw product zoals een programma of tijdschrift.
 • Communicatiemanagement: je kunt als communicatieprofessional aan de slag bij een advies- of reclamebureau. Maar ook op de pr-afdeling van een overheidsinstelling of non-profit organisatie. Je houdt je bezig met interne en externe communicatie, public relations en persvoorlichting. Je schrijft persberichten en brochures en beoordeelt de campagnevoorstellen van een reclamebureau. Je organiseert evenementen en persconferenties.

Doorleren op het hbo kan ook. Onze oud-studenten kozen voor de volgende studies:

 • Nieuws & Media (Hogeschool van Amsterdam)
 • Redactie & Mediaproductie (Hogeschool van Amsterdam)
 • Informatie & Media (Hogeschool van Amsterdam)
 • Media, Marketing & Publishing (Hogeschool van Amsterdam)
 • Reclame, Marketing & Communicatie (Hogeschool van Amsterdam)
 • Journalistiek (Hogeschool Utrecht)
 • Communicatiemanagement (Hogeschool Utrecht)
 • Communicatiesystemen (Hogeschool Utrecht)
 • International Communications and Media (Hogeschool Utrecht)
 • Digitale media en Communicatie (Hogeschool Utrecht)
 • Eventmanagement (Hogeschool Utrecht)

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Academie voor Marketing en Communicatie
 • Daltonlaan 300, Utrecht (Google Maps)
 • 25727 / Marketing & Communication Specialist
 • Ja
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €330,-
  Leerjaar 2: €60,-
  Leerjaar 3: €20,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

MHBO

Met de route MHBO doen we twee dingen. Je bent op weg naar je mbo diploma niveau 4 én we bereiden je voor op een vervolgstudie in het hbo. Naast de mbo leerstof krijg je dus ook lesstof en methodes uit het propedeusejaar van het hbo, bijvoorbeeld Statistiek of Sociologie.

Met MHBO kan jij na je diploma beter de stap maken naar het hbo. Als je MHBO goed doorloopt krijg je naast je diploma mbo niveau 4 een MHBO-certificaat.

Ben je op weg naar het hbo en vraag je je af wat het verschil is tussen MHBO en havo? In vergelijking met de havo is het MHBO een meer beroepsgerichte en praktijkgerichte opleiding, met stage (beroepspraktijkvorming) en veel beroepsgerichte vakken. Je krijgt onder andere veel contacturen voor Nederlands en verwante vakken en je wordt geleidelijk op het propedeuseniveau van het hbo gebracht. Hierdoor ben je uitstekend voorbereid op een vervolgstudie in het hbo.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Marketing en Communicatie

Daltonlaan 300
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Marketing en Communicatie
Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
6, 6 Landelijk
44% Doorstroom MBO
56% Landelijk
66% Geslaagden
68% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events