Bekijk alle opleidingen

Marketing & Journalistiek

Ben jij nieuwsgierig, doortastend, creatief en kritisch? Houd je van taal? Lijkt het je leuk om mensen te interviewen en verhalen te vertellen met tekst, beeld en/of geluid? En wil je je ook graag ontwikkelen op marketinggebied? Dan is de opleiding Marketing & Journalistiek vast iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  De opleiding Marketing & Journalistiek is een specialisatie binnen de brede opleiding Marketing & Communicatie Specialist.

  Gedurende de hele opleiding ontwikkel jij één dag per week jouw journalistieke skills. Je oefent bijvoorbeeld met interviewtechnieken en presenteren. Je werkt ook aan het versterken van je schrijfvaardigheid. En je doet ervaring op met het maken van een magazine, podcast en talkshow. Verder ga je aan de slag met verschillende vormgevingsprogramma’s.

  De rest van de week verdiep je je in marketing en communicatie. Je leert onderzoek doen naar trends, doelgroepen en ontwikkelingen. Je duikt in de statistieken van websites en social media en leert hoe je op basis van data een marketing- en/of communicatieplan opstelt. En hoe je een boodschap het beste overbrengt, via diverse kanalen. Ook besteden we aandacht aan hoe je marketingplannen beoordeelt en budgetten bewaakt.

 • Inhoud en vakken

  Deze mbo-opleiding (op niveau 4) duurt drie jaar en is een mooie mix van theorie, projecten en praktijk.

  Vakken
  Beroepsgerichte vakken

  Je krijgt beroepsgerichte journalistieke vakken, waaronder: Creatief Schrijven, Vormgeving, Filmen, Monteren, Presentatie- en theatertechnieken. Daarnaast volg je beroepsgerichte marketing- en communicatievakken, zoals Marktonderzoek, Social Media, Calculatie, Online Marketing.

  Algemene vakken
  Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap. En daarnaast: Psychologie, Filosofie en Sociologie. Deze drie laatste vakken helpen je om mensen en de wereld vanuit verschillende perspectieven te kunnen bekijken. Ook leer je hoe je research doet.

  Keuzedelen
  Ieder halfjaar kies je bij deze opleiding een nieuw keuzedeel. Je kunt in totaal drie keuzedelen journalistiek stapelen. Als je er gedurende de opleiding achter komt dat je de journalistieke vakken toch niet zo leuk vindt, kun je ook kiezen voor andere keuzedelen. Bijvoorbeeld op het gebied van ondernemerschap, online marketing, internationalisering of economie.

  Project
  In leerjaar 2 en 3 heb je een dag in de week het BIZZNIZZ-project. Je gaat dan aan de slag met het uitvoeren van werkzaamheden voor echte organisaties en bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan teksten schrijven of video’s maken. Je bouwt dus meteen al wat ervaring op!

 • Stagelopen

  Zowel in leerjaar 2 als in leerjaar 3 loop je een half jaar stage. Je kunt op veel verschillende plekken terechtkomen. Bijvoorbeeld op de marketing- en communicatieafdeling van een gemeente of bedrijf. Maar ook bij een omroep, uitgeverij, multimediabedrijf, ontwerpstudio, (online) marketingbureau, webshop en nog veel meer.

  Lukt het niet om zelf een stageplaats te vinden? Dan helpen wij je daarbij.

 • Versnellen

  Deze opleiding kun je ook versneld in 2 jaar volgen. Deze route vraagt wel wat van je! Kun jij zelfstandig leren en goed plannen? Zijn je resultaten bovengemiddeld goed, heb je mogelijk al wat ervaring in het marketingvakgebied en heb je een prima werkhouding? Dan bekijken we gedurende de opleiding samen met jou of de versnellingsroute bij jou past.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma mavo of vmbo TL of GL. (Met vmbo-kader ben je ook toelaatbaar. De overstap is vaak (te) groot, omdat onze opleiding behoorlijk theoretisch is.)
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Je hebt een diploma op mbo-niveau 2 of 3.

Mijn opleiding is een goede voorbereiding op het hbo.

Tarik

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Marketing en Communicatie
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25727 / Marketing & Communicatie Specialist
 • Ja
 • Je kunt de opleiding versnellen naar 2 jaar. We bekijken samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €340,-
  Leerjaar 2: €50,-
  Leerjaar 3: €20,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

MHBO

Met de route MHBO bereiden we je gedurende de opleiding voor op een doorstroom naar het hbo. Dit doen we onder andere door het gebruik van lesmaterialen die ook op het hbo worden gebruikt, maar ook door de onderwijsactiviteiten in leerjaar 3 aan te laten sluiten op hoe er op het hbo gewerkt en geleerd wordt. Daarnaast begeleiden we je goed in je zoektocht naar een vervolgopleiding op het hbo.

Echt iets voor jou?

Ben jij leergierig, onderzoekend en vasthoudend? Verdiep je je graag in mensen en in de maatschappij? Volg je het nieuws op de voet? Durf je kritische vragen te stellen en vind je het een uitdaging om te spitten naar antwoorden? Houd je ervan om content te maken? En ben je geïnteresseerd in marketing en communicatie? Dan past deze opleiding bij jou!

4 redenen om voor de opleiding Marketing & Journalistiek bij MBO Utrecht te kiezen:

 • Je krijgt de mogelijkheid om journalistieke vakken te volgen in het mbo.
 • Met deze brede opleiding leg je een goede basis om verder te studeren. Je kunt kiezen voor de hbo-opleiding Journalistiek óf een andere studie aan een hogeschool.
 • We leggen de nadruk op leren in de praktijk. Naast twee stages richt je in leerjaar 2 en 3 een eigen (fictief) bedrijfje op en ga je aan de slag met echte opdrachtgevers.
 • We bieden een intensief studieloopbaanprogramma, waardoor je een goede kijk krijgt op je persoonlijke ontwikkeling.

Heb je vragen over de opleiding? Neem contact op met of Rachel Stolk (r.stolk@mboutrecht.nl).

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na je diplomering kun je aan de slag in het communicatievak, bijvoorbeeld als contentschrijver, medewerker marketing & communicatie, webredacteur of socialmediamanager. Maar ook in de televisiewereld, bijvoorbeeld als productieassistent of redactie-assistent.

Een andere optie is doorstuderen aan een hogeschool. Onze oud-studenten kozen voor hbo-studies als: Journalistiek, Creatieve Business, Communicatie, Commerciële Economie. Maar bijvoorbeeld ook Toegepaste Psychologie, Verpleegkunde of een Lerarenopleiding.

Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
6, 6 Landelijk
44% Doorstroom HBO
56% Landelijk
66% Geslaagden
68% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wilt, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Marketing en Communicatie

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 6257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Marketing en Communicatie

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events