Bekijk alle opleidingen

Medewerker administratie

Vind je het leuk om op een kantoor te werken? Ben je nauwkeurig, georganiseerd en houd je er van om zaken uit te zoeken? Dan is de opleiding Medewerker administratie bij MBO Utrecht misschien wel iets voor jou!

Let op: nieuwe opleidingsnaam is Assistant business services.

 

De opleiding

In deze video vertelt docent Hanan El Morabet – Najah je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Een medewerker administratie is veel bezig met het verzamelen en vastleggen van (klant)gegevens. Wij leren je hoe je inkomende en uitgaande post verwerkt, hoe je een agenda beheert en hoe je telefoongesprekken voert. Ook leren we je hoe je verschillende administratieve gegevens kunt invoeren in de computer en formulieren invult. Daarnaast leren we je het nodige over archiveren, voorraadbeheer en hoe je goederen kunt verwerken. Maar ook hoe je bezoekers ontvangt, want jouw werk bestaat voor een deel ook uit receptie- en secretariële werkzaamheden.

  Als medewerker administratie houd je je straks vooral bezig met vastleggen van gegevens van de verschillende afdelingen. Denk bijvoorbeeld aan de debiteurenadministratie, een crediteurenadministratie, een inkoop- en een verkoopafdeling. Je bent de schakel in het vastleggen van informatie over goederen en financiën in het bedrijf.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding tot Medewerker administratie duurt twee jaar, maar je kunt hem sneller afronden. Je volgt algemene vakken als Nederlands en rekenvaardigheid en vakken meer gericht op je toekomstige beroep zoals bedrijfsadministratie, beroepenproject en digitale beroepsvaardigheden. Sommige vakken mag je kiezen, dat noemen we de keuzedelen. Bij deze opleiding zijn dat digitale vaardigheden, Engels en oriëntatie op ondernemerschap.

  Een groot deel van de opleiding is praktisch. Zo oefen je tijdens de projecten de skills die jij nodig hebt als medewerker (financiële) administratie.

 • Stagelopen

  Studenten gaan in het tweede schooljaar gaan vanaf begin september op stage. De stage is meestal georganiseerd als blokstage (twee perioden, vier dagen per week). Tijdens je stage word je begeleid door een praktijkopleider bij je stage en krijg je een stagebegeleider vanuit school. We bereiden je het eerste jaar goed voor op je stage. Je stageadres mag je zelf zoeken bij een erkend leerbedrijf. Als je er niet uit komt kunnen wij je helpen, we hebben goede contacten met het bedrijfsleven in en om Utrecht.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (MBO niveau 1)

  Na de eerste twee perioden wordt besloten op basis van resultaten, werkhouding en motivatie of je in aanmerking komt om de opleiding versneld te vervolgen. Je gaat dan ook eerder, in het eerste jaar stage lopen.

Echt iets voor mij?

Deze opleiding past bij jou als je een pietje-precies bent. Je vindt het leuk om dingen uit te zoeken. Verder ben je behulpzaam, een telefoontje beantwoorden vind je geen probleem. Je houdt ervan om met computers te werken en ziet jezelf straks werken op een kantoor.

Vlogs en video's

Praktische informatie

duur 1-2 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 200, Utrecht (Google Maps)
 • 25724 / Assistant business services
 • Nee
 • We bieden deze opleiding versneld aan in 1 jaar. Mocht het tempo te hoog liggen dan bieden we maatwerk zodat je je diploma haalt. Na een half jaar bepalen we samen of je de opleiding in 1 of in 2 jaar gaat afronden.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €300,-
  Leerjaar 2: €70,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Na de opleiding

Als medewerker administratie ben je werkzaam in grotere of kleinere organisaties van het bedrijfsleven of de overheid. Je voert ondersteunende werkzaamheden uit in een administratieve omgeving.

Je houdt je als medewerker administratie vooral bezig met vastleggen van gegevens van de verschillende afdelingen. Zo is er een debiteurenadministratie, een crediteurenadministratie, een inkoop- en een verkoopafdeling. Je bent de schakel in het vastleggen van informatie over goederen en financiën in het bedrijf.

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.
Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 200
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Feiten & Cijfers
6, 2 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
88% Doorstroom MBO
73% Landelijk
64% Geslaagden
71% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events